Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Η Βιβλιοθήκη μας "χρυσή" από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Κείμενο από τη σελίδα Παιδική & Εφηβική Βιβλιοθήκη Βελβεντού στο facebook.


Μεγάλη τιμή και χαρά! Η Βιβλιοθήκη μας "χρυσή" από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, για τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2016.
Ακολουθεί το κείμενο της ΕΒΕ:
Αγαπητοί εξερευνητές,
Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την προσπάθεια μας να παρουσιάσουμε τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν σε μια αξιολογική κατάταξη όλων των βιβλιοθηκών-μελών του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών που πήραν μέρος στην ΚΕ2016 και υλοποίησαν δράσεις από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η αξιολογική κατάταξη στηρίχτηκε σε ένα σύστημα πόντων που εφαρμόσαμε σε μετρήσιμες επιδόσεις της κάθε βιβλιοθήκης.
Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης εφαρμόζεται πιλοτικά για πρώτη χρονιά και ύστερα και από τις δικές σας σκέψεις και σχόλια ευελπιστούμε από την επόμενη χρονιά, οπότε κι εσείς θα γνωρίζετε εκ των προτέρων τα κριτήρια αξιολόγησης, να εφαρμοστεί επίσημα και να βραβευτούν οι βιβλιοθήκες που θα αξιολογηθούν ως χρυσές.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων κατατάχθηκαν οι βιβλιοθήκες είναι τα παρακάτω:
1. Ο αριθμός των εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν
2. Το ποσοστό των εργαστηρίων που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το μόνιμο προσωπικό των βιβλιοθηκών
3. Υλοποίηση των τριών εργαστηρίων (κίνησης, αρχιτεκτονικής, αισθήσεων) που διδάχτηκαν στο σεμινάριο και των τελετών έναρξης και λήξης.
4. Το ποσοστό εξασφάλισης των 105 προτεινόμενων για την Κ.Ε. βιβλίων.
5. Προμήθεια αναλωσίμων για την υλοποίηση των εργαστηρίων.
6. Συνεργασία με τοπικούς φορείς για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων εργαστηρίων.
7. Παρουσία στο facebook, τόσο με κοινοποιήσεις ή αναρτήσεις σχετικά με την καλοκαιρινή εκστρατεία, όσο και συμμετοχή στο διαδικτυακό παιχνίδι «γίνε εξερευνητής του κόσμου».

Τα κριτήρια αξιολογούν:
Το μόνιμο προσωπικό της βιβλιοθήκης που παρακολούθησε το σεμινάριο (αριθμός εργαστηρίων, υλοποίηση και σχεδιασμός, συνεργασία με τοπικούς φορείς, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Τον φορέα στον οποίο υπάγεται η βιβλιοθήκη (αγορά βιβλίων και αναλωσίμων, εξασφάλιση προσωπικού βιβλιοθήκης). Για το λόγο αυτό οι Βιβλιοθήκες στις οποίες η Κ.Ε. συντονίστηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από εθελοντές δεν συγκέντρωσαν πόντους στο κριτήριο 2.
Με το σύστημα πόντων που εφαρμόσαμε, οι βιβλιοθήκες κατανέμονται σε χρυσές, αργυρές και χάλκινες ανάλογα με τους πόντους που συγκέντρωσαν. Οι βιβλιοθήκες που συνεργάστηκαν για πρώτη φόρα μαζί μας και δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σεμινάριο εκπαίδευσης, κατατάσσονται στην κατηγορία Αρχάριοι (Beginners). Πρέπει να τονιστεί πως η αξιολόγηση δεν αφορά ποιοτικά κριτήρια ούτε αποκλειστικά το μόνιμο προσωπικό της βιβλιοθήκης.
Την κατάταξή της η κάθε βιβλιοθήκη μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σαν ένα μέτρο αυτοβελτίωσης αλλά και σαν μέσο πίεσης προς τους φορείς που την εποπτεύουν.
Η κατάταξη των βιβλιοθηκών προέκυψε από τα στοιχεία που αντλήσαμε από τα προγράμματα και τα ερωτηματολόγια τα οποία συμπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια αλλά και στο τέλος της εκστρατείας από το προσωπικό των βιβλιοθηκών.
Περιμένουμε τις σκέψεις και τα σχόλιά σας έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης στη βάση του οποίου όλοι θα δουλεύουμε, θα εμπλουτίζουμε και θα προάγουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου