Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ιπποκράτης Παπαγεωργίου: Έφυγε στα 97 του χρόνια ο γιατρός-σύμβολο του Βελβεντού.

Κείμενο:Μανώλης Στεργίου,από την προσωπική του σελίδα στο facebook.

Έφυγε από κοντά μας ο συμπατριώτης μας γιατρός Ιπποκράτης Παπαγεωργίου, που γεννήθηκε το 1917. Αποτέλεσε για την κοινωνία των Βελβεντινών ζωντανό σύμβολο προσφοράς και χρέους στο συνάνθρωπο αλλά και στον τόπο μας. 


Ο Ιπποκράτης Παπαγεωργίου, που ήταν το πέμπτο τέκνο του γιατρού Θωμά Παπαγεωργίου και της Αναστασίας, το γένος Αντωνιάδη, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Βελβεντό. Εισήλθε με εξετάσεις  στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στρατεύθηκε και συμμετείχε σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις. Υπηρέτησε μεταξύ άλλων και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στα Καμένα Βούρλα ως βοηθός γιατρού. Το Φεβρουάριο του 1946 επανήλθε στην Αθήνα όπου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής. Παρέμεινε εκεί και παρακολούθησε την ειδικότητα του παιδιάτρου καθώς και άλλες κλινικές ειδικότητες στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» μέχρι την επιστράτευσή του στις 2 Ιουλίου 1948. 

Υπηρέτησε στο στράτευμα άλλα δυο χρόνια με το βαθμό του Ανθυπιάτρου, παίρνοντας μέρος σε επικίνδυνες αποστολές και επιχειρήσεις. Για τις πολύτιμες υπηρεσίες του αυτές η πατρίδα τον προήγαγε στον μεγαλύτερο βαθμό που μπορεί να πάρει έφεδρος αξιωματικός, του Επιάτρου, Ταγματάρχη Υγειονομικού. Τα πάμπολλα μετάλλια και οι διακρίσεις που έλαβε για τη συμμετοχή του στο στράτευμα υπογραμμίζουν την ανδραγαθία και το υψηλό του φρόνημα. Το 1999 του απονεμήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού δίπλωμα και μετάλλιο για τις υπηρεσίες του την περίοδο 1940-1941. 

Από τον Ιούλιο του 1950 εγκαταστάθηκε στο Βελβεντό και από το 1957 ως το 1982 υπηρέτησε στο Αγροτικό Ιατρείο Βελβεντού, προσφέροντας ακούραστα και πάντοτε με θαυμαστή αμεσότητα, μέγιστες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, στους συνανθρώπους του όχι μόνο του Βελβεντού αλλά και  όλης της γύρω δυσπρόσιτης περιοχής, από το ορεινό Καταφύγι και το Πολύφυτο μέχρι και τα χωριά του Τσιαρτσιαμπά. 

Μετεκπαιδεύτηκε πάμπολλες φορές στη ιατρική επιστήμη προσθέτοντας πολύτιμες γνώσεις για την καθημερινή άσκηση του λειτουργήματός του. Η εμπεριστατωμένη κατάρτισή του αλλά και η τεράστια πείρα του ήταν τα όπλα του για να σώσει άπειρες φορές ανθρώπινες ζωές, την ύστατη στιγμή. 
Από το 1972 κατέχει τον τίτλο της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής. Ήταν από τους εμψυχωτές για τη ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας στο Βελβεντό, για την οποία τιμήθηκε από την πολιτεία. 

Παντρεύτηκε τον Δεκέμβρη του 1971 με την Ιωάννα Λουκοπούλου από το Βέλο Κορινθίας και απέκτησε δυο παιδιά, τον Θωμά και τον Γιώργο.

Μέχρι και χτες ο γιατρός Ιπποκράτης Παπαγεωργίου, αν και συνταξιούχος  πρόσφερε πρόθυμα τις υπηρεσίες του σε όποιον του τις ζήτησε, καλύπτοντας πολλές φορές την έλλειψη γιατρού στο Βελβεντό.


Για την διαχρονική προσφορά του γιατρού Ιπποκράτη Παπαγεωργίου  στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και στην ίδια του την επιστήμη, που υπηρέτησε με πάθος και αυταπάρνηση, το ΔημοτικόΣυμβούλιο Βελβεντού τον Οκτώβρη του 2005 αποφάσισε, ως ελάχιστη τιμή στο πρόσωπό του, την απονομή του μεταλλίου του Δήμου Βελβεντού, σύμφωνα και με τον εγκεκριμένο Κανονισμό Απονομής Μεταλλίων και Τιμητικών Διακρίσεων του πρ. Δήμου σε ειδική τελετή την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 που θα οργάνωνε ο Δήμος Βελβεντού σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, τη Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, το ΚΑΠΗ και τον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού. 

Όμως η τελετή της απονομής δεν έγινε ποτέ γιατί προσέκρουσε στην άρνηση του γιατρού από την υπερβολική του ταπεινοφροσύνη που τον συνόδευε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα 
που τον σκεπάζει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου