Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση-Καρδιαγγειακά νοσήματα και γυναίκα


Η Κίνηση Γυναικών Βελβεντού, θα πραγματοποιήσει Ομιλία - Συζήτηση με θέμα: "Καρδιαγγειακά νοσήματα και γυναίκα", με ομιλητή τον κ. Χαρίσιο Μπουντούλα, Καθηγητή (The Ohio State University USA), Ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΩΝ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑΣ
Καθηγητής, Ακαδημαϊκός (αντ. μελ.)
The Ohio State university USA
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών Ακαδημίας Αθηνών

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες και τους άνδρες, είναι δε υπεύθυνα για παραπάνω από τους μισούς από όλους τους θανάτους που συμβαίνουν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να τονισθεί ότι οι γυναίκες παθαίνουν καρδιαγγειακά νοσήματα εξίσου συχνά, αν όχι συχνότερα, από ό, τι οι άνδρες. Τουλάχιστον μία στις δύο γυναίκες θα πεθάνει από καρδιαγγειακό νόσημα.
Οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι γνωστοί, μπορεί να τροποποιηθούν και με αυτόν τον τρόπο τα νοσήματα αυτά να προληφθούν. Οι παράγοντες κινδύνου είναι: χρήση καπνού, ανθυγιεινή διατροφή, σωματική αδράνεια, κατάχρηση οινοπνεύματος, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, αυξημένο σάκχαρο, υπερβολικό βάρος / παχυσαρκία. Η αντιμετώπιση των παραγόντων αυτών έχει δείξει ότι συμβάλλει συστηματικά στην ελάττωση των θανάτων από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε πολλά κράτη όπου οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο έχουν ελαττωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν το 1980, όπως είναι η Φιλανδία, η Αγγλία, η Ολλανδία, οι Η.Π.Α , η Αυστραλία κ.α., έχει αποδειχθεί ότι η ελάττωση κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στην τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου που είχε αναπτυχθεί με την αλλαγή του τρόπου ζωής.
Για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου χρειάζεται συνδυασμένη προσπάθεια από πολλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της Πολιτείας, ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοούν την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή καπνού, την τακτική σωματική δραστηριότητα, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε άτομα που είναι υψηλού κινδύνου ή που ήδη έχουν πάθει τη νόσο.
Αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου πρέπει να γίνεται από την παιδική ηλικία, γιατί έχει βρεθεί ότι η αθηροσκλήρωση αρχίζει από αυτήν την ηλικία. Κάθε παιδί που γεννιέται σε αυτήν τη χιλιετία έχει το δικαίωμα να ζήσει και πρέπει να ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 70 χωρίς να πάθει νόσο που έχει σχέση με την αθηροσκλήρωση.
Πάντως επισημαίνεται ότι η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι οι δύο μεγαλύτερες μάστιγες που απειλούν και θα συνεχίσουν να απειλούν την υγεία μας, εάν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου