Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την ομιλία του Μ.Γλέζου


Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαϊου 2011 στο Βελβεντό με την επίσκεψη και ομιλία του σπουδαίου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας Μανώλη Γλέζου με θέμα «Καλλικράτης και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο οι πολίτες του Βελβεντού είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορική αναδρομή του Μ. Γλέζου στις ρίζες και την εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την ομηρική εποχή μέχρι και τις μέρες μας, την σκέψη και τον προβληματισμό του σε θέματα δημοκρατίας και αυτοδιάθεσης των κοινωνιών.
Ο Μ. Γλέζος αναφέρθηκε επίσης στις στρεβλώσεις του πολιτικού συστήματος, στην αναγκαιότητα άμυνας και εξέγερσης των τοπικών κοινωνιών καθώς και ανάδειξης ανάλογων παραδειγμάτων πανελλήνια, όπως του Βελβεντού με τη στάση του απέναντι στον Καλλικράτη και την αναγκαστική συνένωση που του επιβλήθηκε.
Πολύτιμη για όλους εμάς τόσο η ομιλία του όσο και οι απόψεις που ανέπτυξε στον διάλογο που ακολούθησε με τους πολίτες του Βελβεντού, ιδιαίτερα για τον «καθαρό» του λόγο, την διαυγή και σε αρκετά σημεία ρηξικέλευθη σκέψη του, τη βιωματική γνώση των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων της χώρας μας τα τελευταία 70 χρόνια αλλά και τα παραδείγματα από την προσωπική του πορεία τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού», Μανώλης Στεργίου απένειμε στον Μανώλη Γλέζο τιμητική πλακέτα, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του διαχρονικού αγώνα και της προσφοράς του στη Δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ παράλληλα τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της.
Αποδεχόμενος την τιμητική βράβευση, όπως ο ίδιος είπε, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία μας, για το λόγο ότι η τιμή δε γίνεται από έναν «αναγνωρισμένο από το κράτος Δήμο» αλλά από μια αγωνιζόμενη κοινωνία. Δήλωσε «απλός πολίτης αυτής της κοινωνίας και απλός στρατιώτης της υπόθεσης του Βελβεντού». Μίλησε για την αντισυνταγματικότητα του ίδιου του «Καλλικράτη» που καταπατά την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα έννοια της αυτοδιοίκησης, ενώ έδωσε το σύνθημα για εκστρατεία ενημέρωσης όλου του ελληνικού λαού σχετικά με το θέμα του Βελβεντού δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπόθεση σας πρέπει να γίνει κτήμα όλου του ελληνικού λαού» κι ότι «το Βελβεντό αποτελεί φάρο αντίστασης ενάντια στον «Καλλικράτη», παράδειγμα για όλη την Ελλάδα». Τέλος έδωσε το νέο σύνθημα για τη συνέχιση της αγωνιστικής πορείας της κοινωνίας μας που πρέπει να είναι: «Καλλικράτης ή Βελβεντό;»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών και εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον έναν χρόνο από την ψήφιση του «Καλλικράτη», με τις οποίες δηλώνουμε τη συνέχιση του αγώνα για τη διεκδίκηση της αυτονομίας του Βελβεντού.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Μανώλη Γλέζο για την παρουσία του στο Βελβεντό, η οποία αποτελεί τιμή για μας και για την υποστήριξη στον αγώνα της κοινωνίας μας, αγώνα που συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωσή του και στον οποίο θεωρούμε ότι κερδίσαμε άλλον έναν ένθερμο υποστηρικτή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου