Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «Παναγιά» ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» οργανώθηκαν και φέτος πανελλαδικά εκδηλώσεις στις πόλεις που παρουσιάζουν ανασκαφική δραστηριότητα. Ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων ήταν «ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ-παντέχνου πυρός σέλας».
            Μία από τις εκδηλώσεις αυτές ήταν και εκείνη που οργανώθηκε στο Βελβεντό από την 17η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ και την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ» το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.
            Η προϊσταμένη της 17ης ΕΒΑ, Αρχαιολόγος κ. Μαρίζα Τσιάπαλη παρουσίασε στο κοινό την ανασκαφική δραστηριότητα στη θέση «Παναγιά» Βελβεντού, τα ευρήματα και την ιστορική τους αξία. Στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσφέρονταν καλαίσθητο ενημερωτικό φυλλάδιο από το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με ειδικό σημείωμα για τις ανασκαφές στο Βελβεντό.
            Η πρωτοχριστιανική έπαυλη που βρέθηκε στο χωράφι του Αντώνη Καμκούτη και ένας ολόκληρος οικισμός ήταν το αντικείμενο της παρουσίασης, μαζί με τα ευρήματα, τους κίονες, τα ψηφιδωτά και άλλα αρχαιολογικά δεδομένα των πρώτων αιώνων μετά Χριστόν στο συγκεκριμένο σημείο. Τα μέχρι τώρα σημαντικά ευρήματα μαρτυρούν τη ζωή και παρουσία των προγόνων μας στο σημείο αυτό περίπου μέχρι τον 12ο αιώνα μ.Χ. 
            Οι ανασκαφικές εργασίες υποστηρίζονται αυτή την περίοδο και από εργαζόμενους της Μ.Κ.Ο. μέσα από το πρόγραμμα της «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΎΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».
            Ευχαριστίες οφείλουμε στην κ. Τσιάπαλη και τους συνεργάτες της για την επιμέλεια με την οποία ασχολείται μέσω της 17ης ΕΒΑ με τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Βελβεντού, καθώς και για τη διοργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης, που ήταν η δεύτερη κατά σειρά από το 2010, με την πρόοδο των εργασιών. Ευχαριστούμε επίσης την συντοπίτισσά μας υπάλληλο της 17ης ΕΒΑ κ. Καίτη Μυλωνά-Καραχίτου για την επί μέρες ξενάγηση επισκεπτών και κυρίως μαθητών στους χώρους της ανασκαφής.
ΤΟ Δ.Σ.
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου