Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Σωστή διατροφή-Ο ρόλος της οικογένειας,του σχολείου,των Μ.Μ.Ε. και της πολιτείας.


Η σωστή διατροφή έχει μεγάλη σημασία για την σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των ανθρώπων .Ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία όπου μπαίνουν οι βάσεις για την μελλοντική μας υγεία.
Μεγάλη είναι πρώτα η ευθύνη της οικογένειας για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Από μικρά πρέπει οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους να τρέφονται σωστά και να αποφεύγουν τις κακές συνήθειες. Πρέπει να τρώνε οπωσδήποτε πρωινό ,γιατί το πρωινό βελτιώνει την πνευματική και φυσική κατάσταση των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε το πρωινό να αποτελείται από γάλα ,μαύρο ψωμί, δημητριακά, τυρί, φρούτα και χυμό. Για το μεσημέρι είναι απαραίτητο το μαγειρεμένο φαγητό με τη σαλάτα. Να αποφεύγεται το έτοιμο φαγητό ,το οποίο να περιορίζεται σε ελάχιστες ειδικές μέρες. Οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά να τρώνε από όλα τα είδη των φαγητών γιατί η κάθε τροφή έχει τα δικά της θρεπτικά συστατικά.
Το σχολείο και αυτό πρέπει να φροντίζει ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν για τις σωστές διατροφικές συνήθεις. Με ειδικά μαθήματα τα παιδιά μπορούν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να τρέφονται σωστά. Στο σχολείο να τρώνε κάτι που τους ετοιμάζει η μητέρα από το σπίτι και όχι τσιπς, κρουασάν και άλλα προϊόντα .Να μαθαίνουν για την παραδοσιακή ελληνική διατροφή που περιλαμβάνει ψωμί ολικής αλέσεως ,ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά. Να καταναλώνουν κρέας λίγες φορές το μήνα, φρέσκα ψάρια περισσότερες μέρες και κρασί να πίνεται σε μετρημένες ποσότητες από τους ενήλικες.
Αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες σε θέματα διατροφής. Με έχουν ειδικές εκπομπές για να ενημερώνουν τον κόσμο τι πρέπει να κάνει για να είναι υγιής. Με ειδικούς επιστήμονες να δίνονται οδηγίες για την ομαλή ανάπτυξη του σώματος.
Η πολιτεία πρέπει να ελέγχει αυστηρά τις βιομηχανίες τροφίμων και τα εστιατόρια και αν διαπιστώνει κάποια παράβαση να επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο .Αν η παράβαση γίνει δεύτερη και τρίτη φορά να διατάζεται το κλείσιμο της επιχείρησης.
Πρέπει λοιπόν όλοι να φροντίζουμε και να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής διατροφής. Γιατί τι πιο σημαντικό υπάρχει στον άνθρωπο από την υγεία του; Αν έχουμε υγεία όλες τις δυσκολίες μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου