Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η απάντηση του δημάρχου Βελβεντού για το θέμα του χιονοδρομικού κέντρου


Κατ’ αρχήν και πριν εκθέσω τις απόψεις μου για το μεγάλο αυτό θέμα, θέλω να δηλώσω δημόσια και ενώπιον των συμπολιτών μου και κάθε τρίτου, ότι στην υπόθεση της Εταιρείας του Χιονοδρομικού Κέντρου ενήργησα ως εκπρόσωπος του Δήμου υλοποιώντας αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, κάτι που θα έκανε κάθε Δήμαρχος. Θέλω να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί ως εκπροσώπου του Δήμου στην ΧΚΚΒ Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 12%, για την ως τώρα λειτουργία της. Πίστεψα όλα αυτά τα χρόνια ότι αποτελεί εγγύηση καλής λειτουργίας της Εταιρείας πρωτίστως η συμμετοχή του ίδιου του κράτους δια του τ. Περιφερειάρχη ως Προέδρου του Περιφερειακού Ταμείου με το ποσοστό του 1% αλλά με το εδικό βάρος που είχε αυτή η συμμετοχή στην εταιρεία. Επένδυσα και στηρίχτηκα στις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη αλλά και του Προέδρου της Εταιρείας κ Σόκουτη, ότι το εγχείρημα προχωρεί και θα ολοκληρωθεί. Επέλεξα να πορευτώ έτσι, γιατί αυτό έκρινα σωστό για τον Δήμο μας, στα πλαίσια μιας συνεργασίας που είχαμε τόσο με τη Νομαρχία όσο και με την Περιφέρεια για πολλά άλλα έργα που αφορούσαν την κοινωνία του Βελβεντού. Έχοντας υψηλή την προσδοκία ότι θα περπατήσει το μεγάλο όραμα, για το οποίο όλοι προσπαθήσαμε και για το οποίο λάβαμε τόσες υποσχέσεις από πολλές πλευρές, δεν έκανα κινήσεις που ενδεχομένως, κατά τη διαδρομή, θα έθεταν σε κίνδυνο μια υπόθεση, την οποία χειρίζονταν υψηλόβαθμοι θεσμικοί παράγοντες. Όλοι μας περιμέναμε από το έργο αυτό να υπάρξει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την περιοχή μας.
-Ο Δήμος Βελβεντού το 2005, στην επιθυμία του να συμβάλλει στην τουριστική και συμπληρωματική ανάπτυξη της περιοχής, συμμετείχε από κοινού με άλλους πέντε εταίρους στην εταιρεία Χ.Κ.Κ.Β. ΑΕ (ΕΛΕΜ 40% , GARAVENTA & DOPPELMAYR 40%, Μαρκάλας Χριστόδουλος 6%, Δήμος Βελβεντού 12%, Χιονοδρομικός Όμιλος Βελβεντού 1% και Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης 1%). Αυτή ήταν η τελική φάση μιας πολυετούς διαδικασίας, που ξεκίνησε (από το 1997) με δημόσια πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξεύρεση ενδιαφερόμενων επενδυτών με στόχο την ίδρυση και λειτουργία Χιονοδρομικού και Αθλητικού Κέντρου στα Πιέρια (τεσσάρων εποχών).
-Στις 22 Μαρτίου 2005, οργανώθηκε μια ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση για τους πολίτες και για τα μέσα ενημέρωσης στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού στην οποία συμμετείχαν ο τ. Περιφερειάρχης κ Λεούδης, οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών κ. Interbrigin Werner και κ. HannoUlmer, ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο κ. Σόκουτης, ο κ. Μαρκάλας, ο κ. Πούλιος, η κ. Αγγέλη και ο υπογράφων με την ιδιότητα του Δημάρχου και βέβαια συμμετείχαν πολλοί δημότες και οι εκπρόσωποι φορέων του Βελβεντού. Εκεί μας ανακοινώθηκε οριστικά η ίδρυση της Εταιρείας με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας μέσω του Περιφερειακού Ταμείου. Αυτή η συμμετοχή του κράτους επαινέθηκε από όλους μας. Το επόμενο βήμα ήταν η σύνταξη του Καταστατικού στο Συμβολαιογράφο. Την επόμενη μέρα 23/3/2005 έγινε επίσκεψη όλων στο χιονισμένο Καταφύγι. Ήταν η εποχή των «ευσήμων».
-Ο Δήμος Βελβεντού κατέβαλε τη νόμιμη και εγκεκριμένη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που ανέρχονταν στο ποσό των 12.000 €, κατά την σύσταση της εταιρείας με το 599/21-9-2005 χρηματικό ένταλμα και την τότε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οφείλουμε εδώ να πούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε καταβάλαμε άλλα χρηματικά ποσά από τα ταμεία του δήμου στην Εταιρεία. Και επίσης, απ΄ ότι γνωρίζω, η εταιρεία δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε μπήκε σε κάποιο καθεστώς επιδοτήσεων.
Εξ αρχής ήταν κοινή αντίληψη όλων των εταίρων ότι η υπόθεση της δημιουργίας και λειτουργίας Χιονοδρομικού και Αθλητικού Κέντρου στα Πιέρια Όρη όφειλε πρωτίστως να στηριχτεί από την Πολιτεία. Μετά από καθοδήγηση νομικών υπογράφηκε απ’ όλους τους εταίρους-μετόχους μια εξωκαταστατική συμφωνία ως παράρτημα του καταστατικού ίδρυσης της ΧΚΚΒ Α.Ε. Στον όρο 2 η εξωκαταστ. συμφωνία ανέφερε: «Η προγραμματιζόμενη επένδυση για την δημιουργία του ΧΚΚΒ ΑΤΕΕ θα υλοποιηθεί με τον απαραίτητο και απαράβατο όρο της εγκατάστασης ενός εναερίου ή επιγείου σχοινοσυρμού, που θα κατασκευαστεί με την καθοιονδήποτε τρόπο συνδρομή και αρωγή των αρμοδίων φορέων του Δημοσίου, ο οποίος θα συνδέει την περιοχή της κωμόπολης του ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ με την Κοινότητα ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ και φορέα υλοποίησης του έργου αποκλειστικά το ΧΚΚΒ ΑΕ...». Παράλληλα ετέθη προφορικός όρος από τους μετόχους της πλειοψηφίας ότι οφείλει να εγκαταλειφτεί η προσπάθεια για το σύντομο δρόμο για το Καταφύγι, διότι αυτό θα καθιστούσε τον αναβατήρα μη ανταγωνιστικό.
-Μετά τη σύσταση της Εταιρείας οι κινήσεις της στόχευαν κυρίως στην εξεύρεση πόρων και των απαιτούμενων κρατικών χρηματοδοτήσεων προκειμένου το Κράτος να εκτελέσει τη δέσμευσή του για την κατασκευή του αναβατήρα.. Το έτος 2008 παράλληλα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για να βοηθήσει την προσπάθεια αναλαμβάνει οίκοθεν α) Να συνταχθεί νέα επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας του έργου, η οποία παρουσιάστηκε στο Πν. Κέντρο Βελβεντού το Μάρτιο του 2009 β) Να συνταχθεί τοπογραφική μελέτη για τις απαιτούμενες εκτάσεις που θα παραχωρούσε το Δημόσιο για την κατασκευή του έργου. Παράλληλα από το 2003 έγιναν αρκετές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου εντατικές μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, σε συνεργασία με γραφεία νομικών και συμβούλων, πότε στο Βελβεντό και πότε στην Αθήνα για να επιλυθούν διαδικαστικά προβλήματα, και να αρθούν τυπικές και ουσιαστικές επιφυλάξεις, ώστε να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο.
-Όπως προανέφερα, το ίδιο το Κράτος συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο με το ποσοστό 1% δια του Περιφερειακού Ταμείου, ώστε να παράσχει εγγύηση και να έχει την επιθυμητή από όλους μας πρωτοβουλία των χειρισμών. Κατά την έννοια αυτή, σε μας τους εταίρους-μετόχους και στους πολίτες εδόθη πολλές φορές η διαβεβαίωση από τον τ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Λεούδη, ότι η έκβαση της υπόθεσης ήταν θετική. Όλοι μας οι συμμετέχοντες του αφήσαμε το πλήρες περιθώριο να κινηθεί και περιμέναμε.
-Τον Νοέμβριο του 2008 ο τ. Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ Λεούδης εξήγγειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά την Έκθεση PHILOXENIA της Θεσσαλονίκης τις προθέσεις του Κράτους για μια γενναία επένδυση στην περιοχή των Πιερίων και της λίμνης, ύψους 100 εκατομ. ευρώ, κυρίως δε αφορούσε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελβεντού (Σχετικό ήταν και το άρθρο της εφημερίδας Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, της 8/11/2008). Η εξαγγελία αυτή ικανοποιούσε για άλλη μια φορά τις προσδοκίες της περιοχής μας για την ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε.
-Μετά την εξαγγελία αυτή δεχτήκαμε στο Δήμο προτάσεις και άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών (Εταιρεία SKI-EUROPE), τους οποίους με μια αντιπροσωπεία του Δήμου τους επισκεφτήκαμε στην Αθήνα στις 4/12/2008. Αφού τους ακούσαμε, όπως ήταν λογικό, τους παραπέμψαμε ευθέως στον Πρόεδρο της Εταιρείας και στον τ. Περιφερειάρχη, μια και οι ίδιοι διαχειρίζονταν το όλο θέμα. Παράλληλα μετά από τις εξελίξεις αυτές και την εξαγγελία των 100 εκ €, ζητήσαμε ως Δήμος επανειλημμένα, εγγράφως και προφορικώς συναντήσεις με τον τ. Περιφερειάρχη κ. Λεούδη για να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι. Ουδέποτε έγινε τέτοια συνάντηση. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η ενημέρωσή μας στο συγκεκριμένο θέμα γινόταν δια του Προέδρου του Χ.Κ.Κ.Β. Α.Ε. κ. Σόκουτη, από τον οποίο πάντα παίρναμε την ίδια προφορική διαβεβαίωση, ότι δηλαδή όλα βαίνουν καλώς και όταν θα είναι έτοιμος ο τ. Περιφερειάρχης θα ανακοινώσει στην κοινωνία του Βελβεντού τα καλά νέα.
-Ωστόσο, περνώντας ο καιρός, παρά τις προσπάθειες των μετόχων και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των θεσμικών και πολιτικών παραγόντων της τότε Κυβέρνησης, από την ημέρα των εγκαινίων των Γραφείων της ΧΚΚΒ Α.Ε. στις 1/10/2005 ως τις βουλευτικές εκλογές του 2009, κατέστη αδύνατον τελικά - το Κράτος να αναλάβει την κατασκευή της εγκατάστασης ενός εναερίου ή επιγείου σχοινοσυρμού, αθετώντας τον θεμελιώδη όρο που το ίδιο (το Κράτος) είχε συναποδεχτεί και είχε προσυπογράψει δια του τ. Περιφερειάρχη.
Παράλληλα όμως, οφείλω να πω, ότι ως Δήμαρχος Βελβεντού, προσβλέποντας σταθερά στο όραμα ενός Χιονοδρομικού Κέντρου στα Πιέρια και εκπροσωπώντας και την κοινωνία του Βελβεντού, όλα αυτά τα χρόνια, συνέδραμα μαζί με όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες μου δημοτικούς συμβούλους, σε μια κοινή προσπάθεια να δοθεί προστιθέμενη αξία στον ορεινό όγκο των Πιερίων, για να μπορέσουν το βουνό αλλά και το χωριό Καταφύγι να υποδεχτούν τη μεγάλη επένδυση. Ορισμένες από τις παράπλευρες δράσεις που προωθήσαμε ήταν οι εξής:
α) Ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί από το Βελβεντό στο χωριό Καταφύγι, σε συνεργασία με τη Νομαρχία για να επιταχύνουμε την αξιοποίηση του ορεινού όγκου.
β) Νέο μεγάλο υδραγωγείο στο χωριό Καταφύγι.
γ) Συντήρηση και αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης.
δ) Αποκατάσταση του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου, που λειτουργεί ως κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
ε) Μελέτη ολοκλήρωσης του νέου Μουσείου Αλέξη-Γιώργη Ζορμπά σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
στ) Μέτρα δασοπροστασίας σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τη Νομαρχία.
ζ) Αναπτυξιακό συνέδριο με δημοσιογράφους του επαρχιακού τύπου το 2003.
η) Προβολή του οικισμού και των Πιερίων με μια σειρά ντοκυμαντέρ και εκπομπών.
θ) Υποβολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελέτης ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του οικισμού Καταφυγίου για το Πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ. (Αναμένεται χρηματοδότηση).
ι)Προετοιμασία μελέτης για την ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Βελβεντό ως τις Κατασκηνώσεις της Αγίας Τριάδας.
ια) Προετοιμασία μελέτης για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Καταφυγίου-Αγίας Κυριακής και με έξοδο προς το Ελατοχώρι για να ολοκληρωθεί η καλή οδική πρόσβαση στον τόπο των σχεδιαζόμενων χιονοδρομικών και όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων.
ιβ) Προετοιμασία μελέτης για βιολογικό καθαρισμό στον οικισμό του Καταφυγίου,
ιγ) Προετοιμασία μελέτης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τη συντήρηση του Μεταβυζαντινού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
ιδ) Ανάλογες ήταν και είναι οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες του δήμου και για τους άλλους οικισμούς των Πιερίων, της Αγίας Κυριακής και του Παλαιογρατσάνου.
ιε) Τέλος σε συνεργασία με άλλους εννιά δήμους των Πιερίων ετοιμάσαμε και υποβάλαμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πρόταση ενός Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης για όλον τον ορεινό όγκο.
Στον κόσμο από την πλευρά του Δήμου, ποτέ δεν διασπείραμε ψευδείς ειδήσεις για το Χιονοδρομικό Κέντρο, διότι μεταφέραμε πάντοτε και με ακρίβεια τις διαβεβαιώσεις που είχαμε είτε από τον ίδιο τον τ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Λεούδη είτε μέσω του Προέδρου της Εταιρείας κ. Σόκουτη. Αν ο ίδιος ο τ. Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Λεούδης, που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων αμέσως ή εμμέσως δια του Προέδρου, δεν απέδιδε σε μας την πραγματικότητα με τις δημόσιες δηλώσεις του, τότε δεν την αποδίδαμε και εμείς στους πολίτες. Όμως οι παράλληλες ενέργειές μας, τα συμπληρωματικά έργα, οι δρόμοι και τα ποσά που φροντίσαμε να επενδυθούν στον οικισμό του Καταφυγίου και γενικά στα Δυτικά Πιέρια, αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζαμε ούτε κατ’ ελάχιστον ότι η υπόθεση του Χιονοδρομικού Κέντρου δεν θα προχωρούσε με το ρυθμό που αναμέναμε πριν πέντε χρόνια. Αντίθετα με ζήλο και καθαρή διάθεση συνδράμαμε με κάθε τρόπο στην δημιουργία σημαντικών προϋποθέσεων για να δούμε να υλοποιείται το μεγάλο όραμα. Παράλληλα με όλες αυτές τις κινήσεις μας βελτιώνονταν χρόνο με το χρόνο και οι προϋποθέσεις για τους επιχειρηματίες που ήθελαν να επενδύσουν στο βουνό.
-Όλα όσα αναφέρονται εδώ τα κατέθεσα και στον Ανακριτή όταν κλήθηκα μαζί με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΧΚΚΒ ΑΕ, στις 11/2/2010 μετά από μήνυση ενός πολίτη, με τις κατηγορίες της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της παραπλάνησης δημοτών και μη εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των Ανων. Εταιρειών. Δεν γνωρίζω πως στοιχειοθετείται το έννομο συμφέρον του μηνυτή επί αυτών, υπόθεση που είναι προφανώς έργο της Δικαιοσύνης.
Την 1η Μαρτίου του 2010, ως Δήμος και μετά από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίσαμε ομόφωνα:
α) να κάνουμε Λαϊκή Συνέλευση για ενημέρωση των πολιτών.
β) να ζητήσουμε την συγκατάθεση των δημοτών για την απαγκίστρωση ή μη του Δήμου από την εν λόγω εταιρεία ΧΚΚΒ ΑΕ και να πάρουμε στα χέρια μας την πρωτοβουλία κινήσεων και χειρισμών.
γ) να ζητήσουμε από τον Νομάρχη Κοζάνης να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έκανε η Νομαρχία για το Χιονοδρομικό Κέντρο και να μας παραχωρήσει αντίγραφα των μελετών που υπάρχουν στη διάθεση της Ν.Α. για να τις αξιοποιήσουμε σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό καθώς και τη βοήθειά του, που θεωρούμε επίσης σημαντική.
δ) να ζητήσουμε κοινή σύσκεψη με τον νέο Περιφερειάρχη κ. Κίρκο προκειμένου να ενημερωθεί και να βοηθήσει στην πρωτοβουλία αυτή και
ε) να καταθέσουμε επίσημη πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να περιληφθεί στο ΕΣΠΑ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του βουνού και της λίμνης με την βαρύτητα που αρμόζει στο ρόλο και στους στόχους του Δήμου Βελβεντού.

Μανώλης Στεργίου
Δήμαρχος Βελβεντού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου