Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ψητό κυδώνι μοσχομύρισε σήμερα στο σχολείο μας!



Στα πλαίσια της εργασίας που κάνει το σχολείο μας κι έχει σχέση με την παραδοσιακή αλλά και υγιεινή διατροφή, οι μαθητές μας έκαναν σήμερα «κυδώνι ψητό στο φούρνο».
Όπως τους είπε και η κυρία τους ανέκαθεν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κυδώνι στη διατροφή τους αφού το είχαν σε αφθονία. Παλιότερα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν είχαν γλυκά όπως έχουμε εμείς σήμερα, και χρησιμοποιούσαν το κυδώνι, όπως και άλλους καρπούς και φρούτα, για γλυκό. Από παλιά έψηναν κυδώνια στη σόμπα ή στο τζάκι κι έτσι είχαν ένα υγιεινό γλυκό.
Εμείς στο σχολείο μας ψήσαμε κυδώνια, ακολουθώντας μια πιο σύγχρονη συνταγή.
ΣΥΝΤΑΓΗ-ΨΗΤΟ ΚΥΔΩΝΙ

Θα χρειαστούμε 6 κυδώνια, νερό 1 και μισό ποτήρι του νερού, μισό ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι ζάχαρη, λίγη κανέλα και μερικά ξυλαράκια γαρίφαλο. Όπως βλέπουμε τα υλικά είναι απλά, αγνά και τα βρίσκουμε πολύ εύκολα.

Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια, μέχρι να φύγει το χνούδι  που έχουν εξωτερικά. Στη συνέχεια με μεγάλη προσοχή θα τα κόψουμε στη μέση, θα τα καθαρίσουμε μόνο από μέσα (τα σπόρια), όχι από έξω και μετά θα τα κόψουμε πάλι σε μικρότερα κομμάτια. Θα τα βάλουμε σε μια κατσαρόλα, θα ρίξουμε τη ζάχαρη, το νερό, το κρασί την κανέλα και το γαρίφαλο. Μετά την κατσαρόλα θα τη βάλουμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει η βράση και τα κυδώνια μαλακώσουν λίγο, τα γυρίζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν δούμε το σιρόπι να πήζει, να γίνεται σαν ζελέ, το βγάζουμε και αφού παγώσει είναι έτοιμο να το φάμε.
Οι μαθητές στο τέλος δοκίμασαν κι έφαγαν ένα διαφορετικό και πολύ υγιεινό γλύκισμα με εξαιρετική γεύση. Και ήταν πραγματικά υπέροχο!

Καλή επιτυχία και σ’ όλους εσάς που θα προσπαθήσετε να το κάνετε! Και πιστέψτε μας, δε θα χάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου