Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. Ο κ. ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑΣ


Τοποθεσία:ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ. ( ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ)
Ώρα:Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 7:30 μ.μ.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΧΑΡΙΣΙΟΥ ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑ
Ο κ. Μπουντούλας γεννήθηκε στο Βελβενδό Κοζάνης, και αποφοίτησε από την Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην κλινική του αείμνηστου Καθηγητού Δ. Βαλτή, ο κ. Μπουντούλας αποτέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη και συνέβαλε στην δημιουργία νέων μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και στην εφαρμογή νέων κλινικών μεθόδων για την εκτίμηση των καρδιοπαθειών (στεφανιογραφία, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες κ.α.).
Από το 1975, βρίσκεται στις Η.Π.Α. Η εξέλιξή του σε όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ ο μέσος χρόνος εξέλιξης από τη βαθμίδα του Assistant Professor σε αυτή του full Professor είναι 12-14 χρόνια, ο κ. Μπουντούλας έφτασε στην ανώτατη βαθμίδα του τακτικού καθηγητού μέσα σε μία 5ετία. Παράλληλα διορίστηκε και τακτικός καθηγητής της Φαρμακευτικής στο College of Pharmacy του Ohio State University.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τον τίμησε δύο φορές, το 1992 και το 1998 ως άξιο, διαπρεπή Έλληνα Επιστήμονα του εξωτερικού, που αποτελεί αναμφισβήτητο παράδειγμα προς μίμηση, για τη μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη γενικά αλλά και την μέγιστη συμβολή του στην πρόοδο του επιστημονικού επιπέδου της Ελληνικής Καρδιολογίας καθώς και για τη διαχρονική συμβολή του στην εκπαίδευση των Ελλήνων καρδιολόγων. Το 2002, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Καρδιολογική Εταιρεία Β. Ελλάδος και ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, οργάνωσαν Καρδιολογικό συνέδριο, στην Κοζάνη, προς τιμήν του. Από την Καρδιολογική Εταιρεία του Ohio του απονεμήθηκε ο τίτλος του Distinguishe Senior Investigator.
Συμπεριλήφθηκε στις εκδόσεις Who’s Who in America, Who’s Who in the World, Man of Achievement, Who is in the Frontier of Science and Technology και πολλά άλλα.
Το συγγραφικό έργο του κ. Μπουντούλα είναι λίαν εκτεταμένο. Περιλαμβάνει 19 συγγράμματα και μονογραφίες σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Έχει γράψει επίσης πάνω από 140 κεφάλαια σε συγγράμματα Καρδιολογίας και είναι από τους ελάχιστους Καρδιολόγους στον κόσμο που έχει γράψει κεφάλαια σε όλα τα βιβλία που θεωρούνται «Ευαγγέλια» της Καρδιολογίας και τα οποία χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ιατρών και φοιτητών σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Έχει πάνω από 500 δημοσιεύσεις σε 8 γλώσσες. Η κλινική του έρευνα συνέβαλε σημαντικά στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των ασθενών σε ορισμένους τομείς της Καρδιολογίας και έχουν καθιερωθεί διεθνώς στην κλινική πράξη. Στο έγκυρο περιοδικό “New England Journal of Medicine” ο κ. Μπουντούλας χαρακτηρίζεται ως ο Αναγεννητής της Καρδιολογίας.
Έχει δώσει περισσότερες από 500 επιστημονικές ομιλίες και διαλέξεις και έχει προσκληθεί ως επισκέπτης καθηγητής από μεγάλο αριθμό Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Αμερικής και των άλλων ηπείρων.
Υπήρξε Chairman της Laennec Society της American Heart Association, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της American Heart Association, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Society of Noninvasive Cardiology, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του American College of Cardiology κ.α. Συμμετέχει ως πρόεδρος ή μέλος σε πολλαπλές διεθνείς επιτροπές και ομάδες εργασίας, που καθορίζουν τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής σε πολλά διεθνή περιοδικά Καρδιολογίας και έχει διατελέσει κριτής εργασιών σε πάνω από 30 από τα πλέον γνωστά διεθνή περιοδικά Καρδιολογίας – Εσωτερικής Παθολογίας – Φαρμακολογίας καθώς και κριτής επιστημονικών εργασιών που υποβάλλονται στα μεγαλύτερα Αμερικανικά και διεθνή Καρδιολογικά συνέδρια.
Ο κ. Μπουντούλας, θερμός Έλληνας, έχει καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα μετεκπαιδεύσεως Ελλήνων ιατρών στο Ohio State University και έχει εκπαιδεύσει πολλούς ιατρούς στην Καρδιολογία, οι οποίοι κατέχουν σήμερα εξέχουσες θέσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα μεγάλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας. Συμμετέχει πάντοτε σε Ελληνικά Επιστημονικά συνέδρια και έχει διοργανώσει τρία διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα με διεθνή αντίκτυπο.
Παρά την έντονη απασχόλησή του με την έρευνα και την διδασκαλία, ασχολείται ενεργά με τη νοσηλεία ασθενών γεγονός που αναγνωρίζεται από συναδέλφους του. Ο κ. Μπουντούλας είναι ιατρός των ιατρών, και ιατρός των οικογενειών των ιατρών τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Για τις κλινικές του ικανότητες έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο The Best Doctors of America, όπου η επιλογή τους βασίστηκε όχι σε ακαδημαϊκούς τίτλους ή δημοσιεύσεις αλλά σε σφυγμομέτρηση της γνώμης ιατρών που ρωτήθηκαν αν ήσαν οι ίδιοι ασθενείς ή άτομα της οικογένειάς τους, ποιόν θα ήθελαν να έχουν ως θεράποντα ιατρό.
Σε αναγνώριση της μεγάλης αυτής επιστημονικής προσφοράς του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε ως Αντεπιστέλλον μέλος της εκ των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου