Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση στο σχολείο μας με θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό


Μια πολύ σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας από το Σύλλογο Δασκάλων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων, με ομιλία-εισήγηση με θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.
 Ομιλήτρια η ψυχολόγος του ΚΕ.Δ.Δ.Υ κα. Γκιαούρη Στέλλα. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου παρουσία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και πολλών γονέων.

Η ψυχολόγος του ΚΕ.Δ.Δ.Υ κα. Γκιαούρη Στέλλα έδωσε οδηγίες στα παιδιά, αλλά και στους δασκάλους και στους γονείς, για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, τι πρέπει να προσέχουν οι μεγάλοι όταν παρατηρούν ανησυχητικά σημάδια στα παιδιά τους. Τόνισε στα παιδιά τις παγίδες που κρύβουν τα διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια, αλλά και η δημοσιοποίηση  προσωπικών τους στοιχείων.
 Η εκδήλωση τελείωσε με ένα βίντεο, με σκοπό να παροτρύνει τα παιδιά να μιλούν στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς, αν αντιμετωπίζουν κάποιο φαινόμενο εκφοβισμού.
-------------------------------------
Πριν την εκδήλωση προηγήθηκε ομιλία από δασκάλα του σχολείου μας με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, την οποία παραθέτουμε παρακάτω:

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ- ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Καλημέρα σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

 Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Ως τέτοια  ορίστηκε η 6η Μαρτίου.  Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται  κοντά μας  η κ. Γκιαούρη  Στέλλα,  ψυχολόγος του ΚΕΔΔΥ , του Κέντρου Διαφορο -Διάγνωσης και Υποστήριξης, που θα μας μιλήσει για την ηλεκτρονική βία, που είναι μια μορφή βίας και μάλιστα αρκετά σοβαρή ιδιαίτερα στις  μέρες μας , που όλα τα παιδιά έχουν γίνει ένα με τους υπολογιστές και τα κινητά. Περισσότερα για τους κινδύνους αυτής της βίας και τους τρόπους προστασίας  θα μας πει η εκλεκτή καλεσμένη.
Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς ο όρος στα αγγλικά που τελευταία πολύ ακούγεται ως :( school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει να κάνει με τη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Ο σχολικός εκφοβισμός  έχει πολλές μορφές.  Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο). Όλες  οι μορφές είναι πολύ σκληρές  και αφήνουν άλλες εξωτερικά κι  άλλες εσωτερικά τραύματα. Τα εσωτερικά τραύματα  μερικές φορές  είναι πιο δύσκολο να επουλωθούν. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι  η λεκτική βία θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερη πληγή  από μια κλοτσιά ή μια μπουνιά. Ένας μεγάλος φωτογράφος  υπογραμμίζει ότι αν θα φωτογράφιζε τη λεκτική βία, οι εικόνες θα ήταν πολύ  πολύ σκληρές. Κάθε φορά που αποκαλούμε κάποιον  ηλίθιο, χαζό, φυτό, φρικιό, χοντρό , άσχημο, μαύρο, άχρηστο, είναι σαν να του δίνουμε μια δυνατή μπουνιά, να του μαυρίζουμε το μάτι, να του  ανοίγουμε τη μύτη, ή το γόνατο και να αιμορραγεί, προκαλώντας  τον  μεγάλο  πόνο.
 Τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και ενδοσχολικού εκφοβισμού ολοένα και πληθαίνουν, προβληματίζοντας γονείς και δασκάλους. Δυστυχώς  αποτελεί τραγική πραγματικότητα το γεγονός, ότι τα σχολεία μας δεν έμειναν αλώβητα από το παγκόσμιο φαινόμενο του bullying, που πλέον είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος που ελλοχεύει πίσω από τις σχολικές πόρτες. Η διάχυση της πληροφορίας μέσω των τεχνολογικών επιτευγμάτων και η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο δίνουν νέα διάσταση στο πρόβλημα, καθώς ο διαδικτυακός εκφοβισμός καθιστά ακόμα πιο εύκολη τη διόγκωση του.
Στα πλαίσια αυτής της  μέρας  το σχολείο μας τόσο πέρσι, όσο και φέτος  πραγματοποίησε  σειρά δράσεων όπως: ανάγνωση σχετικών βιβλίων και κειμένων στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας, παρακολούθηση σχετικών ταινιών  και video, θεατρικές και εικαστικές παρεμβάσεις, ηχητικά μηνύματα(για το πώς θέλουμε το σχολείο μας), βιωματικά παιχνίδια, δράσεις στην αγγλική γλώσσα, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε. Πολλές από αυτές τις κατασκευές, τις ζωγραφιές, τις αφίσες έχουν τοποθετηθεί και σε διάφορα σημεία του σχολείου μας.
Τις πιο πολλές φορές τα παιδιά που δέχονται βία, δεν το ομολογούν είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί  δε θέλουν να στενοχωρήσουν ή να απογοητεύσουν τους δασκάλους ή τους γονείς τους, είτε γιατί θέλουν τα ίδια να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση με αποτέλεσμα να μετατρέπονται πολλές φορές  από θύματα σε θύτες.
 Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και ιδιαίτερα εσείς παιδιά πως ήρθε η ώρα να σπάσει ο κύκλος της σιωπής και της βίας. Γιατί όλα δείχνουν πως με τη σιωπή το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κρύβουμε ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Δηλαδή παιδιά, όταν παρατηρήσετε κάτι, ή όταν συμβεί σε σας κάτι δεν το κρατάμε μυστικό, αλλά το αναφέρουμε αμέσως στη δασκάλα μας, ή τη διευθύντρια, ή τους γονείς μας, γιατί η ενδοσχολική βία μας αφορά όλους.  Πολύ περισσότερο εμάς που είμαστε γονείς και δάσκαλοι. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μαζί γονείς, δάσκαλοι, αλλά και  ιδιαίτερα εσείς τα μεγαλύτερα παιδιά, που πρέπει να προστατεύετε τα μικρότερα  κι όχι ασκείτε βία πάνω τους, επειδή έχετε μεγαλύτερη δύναμη, όχι μόνο με τα λόγια, αλλά κυρίως με το παράδειγμά μας, να κάνουμε την κάθε μέρα, μέρα κατά της σχολικής βίας κι όχι μόνο την 6η Μαρτίου. Τα συνθήματα:  όλοι μαζί μπορούμε, όλοι διαφορετικοί  όλοι ίσοι, όχι στη βία- ναι στη φιλία,  απλώνουμε χέρι φιλίας σε όλους κι άλλα πολλά  θα πρέπει να μη μείνουν μόνο στα λόγια, αλλά να γίνουν πράξη. Είμαστε σύμφωνοι λοιπόν;
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας είναι πολύ μεγάλο κι ανεξάντλητο. Εγώ κάπου εδώ θα σταματήσω και θα δώσω το λόγο στην εκλεκτή μας καλεσμένη, την οποία με μεγάλη προσοχή θα πρέπει να παρακολουθήσουμε για να ακούσουμε τα όσα σημαντικά έχει να μας πει και να μας δείξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου