Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη μελών του ΚΑΠΗ στο σχολείο μας


Την επίσκεψη μελών του ΚΑΠΗ Βελβεντού είχαμε στο σχολείο μας. Ο κύριος Τάσος και ο κύριος Αντώνης μας μίλησαν για το σχολείο που πήγαιναν όταν ήταν παιδιά και για τις συνθήκες που υπήρχαν στη σχολική τους ζωή.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν:
-Στο σχολείο που πήγαιναν-στο κτήριο  που είμαστε κι εμείς σήμερα, αλλά και στο παλιό κτήριο το οποίο αργότερα γκρεμίστηκε και χτίστηκε εκεί το Πνευματικό μας Κέντρο.
-Τα μαθήματα που έκαναν-Ωδική, Φυσική Ιστορία, Γυμναστική, Ιχνογραφία, Καλλιγραφία.
-Τις μέρες και ώρες λειτουργίας του σχολείου-Πρωί και δυο ώρες το απόγευμα, εκτός Τετάρτης και Σαββάτου και την Κυριακή εκκλησιασμός.
-Τα διαλείμματα και τα παιχνίδια που έπαιζαν αγόρια και κορίτσια κατά τη διάρκειά του.
-Τα λιγοστά τους σχολικά αντικείμενα-σχολική ποδιά, πλάκα, κονδύλι, τσάντα από ύφασμα, ένα μόνο τετράδιο, βιβλία που τα φύλαγαν για τα παιδιά της επόμενης τάξης.
-Τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου-σκαμνάκια αντί για θρανία, ξυλόσομπα για θέρμανση και καθημερινά έφερναν όλα τα παιδιά από ένα ξύλο.
-Τις τιμωρίες-ξύλο με βέργα που μάλιστα έφερναν τα ίδια τα παιδιά.
-Τον αριθμό των παιδιών που ήταν σε κάθε τμήμα-70 παιδιά.
-Τους δασκάλους-αυστηροί και πάντα ντυμένοι με κουστούμι και γραβάτα οι άντρες και ταγιέρ οι γυναίκες.
-Τις σχολικές γιορτές.
-Τις γυμναστικές επιδείξεις στο τέλος της χρονιάς.
-Τη διακοπή της σχολικής φοίτησης για πολλά παιδιά, γιατί οι γονείς τα έπαιρναν μαζί τους στις δουλειές τους.
Ο κύριος Τάσος και ο κύριος Αντώνης αναφέρθηκαν ακόμα σε πολλές προσωπικές τους εμπειρίες από τη σχολική τους ζωή, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, γεγονότα μιας άλλης εποχής που έκαναν μεγάλη εντύπωση στους μαθητές μας, οι οποίοι και έκαναν πάρα πολλές ερωτήσεις.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Τάσο και τον κύριο Αντώνη που ήταν μαζί μας και μας μετέφεραν όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα από τη δική τους παιδική ηλικία.

Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της εργασίας που γίνεται φέτος στο σχολείο μας με τίτλο: «Μια φορά κι έναν καιρό, στο παλιό Αναγνωστικό». Για τους στόχους και τις δραστηριότητες της εργασίας αυτής, θα έχουμε άλλη ανάρτηση τις επόμενες μέρες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου