Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

10 συμβουλές για το διάβασμα στο σπίτι

Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στο σχολείο όταν οι γονείς έχουν ενεργό ρόλο και ενδιαφέρονται για την μελέτη στο σπίτι. Βοηθώ το παιδί δεν σημαίνει ότι είμαι με τις ώρες από πάνω του, του λέω τις απαντήσεις και διορθώνω τα λάθη, αλλά δίνω βοήθεια κυρίως στην οργάνωση του διαβάσματος, με υπομονή και ενθάρρυνση.
1. Γνωρίστε τους δασκάλους και έχετε συχνή επαφή μαζί τους για να ελέγχετε την πρόοδο του παιδιού σας. 
2. Φτιάξτε ένα χώρο ιδανικό για διάβασμα. Καλός φωτισμός, κατάλληλη καρέκλα και γραφείο, χαρούμενος και τακτοποιημένος χώρος.

3. Βρείτε την κατάλληλη ώρα για το καθημερινό διάβασμα. Δείξτε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να τελειώνει γρήγορα τις εργασίες του ώστε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και βόλτες. 
4. Βοηθήστε τα παιδιά να φτιάξουν ένα πλάνο μελέτης. Δείτε μαζί το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, βοηθήστε τα να οργανώσουν τα βιβλία και τα τετράδια αλλά και από τι πρέπει να ξεκινήσουν να διαβάζουν. Σε μια πολύ φορτωμένη μέρα, εμψυχώστε το παιδί, δείξτε του πως να οργανωθεί αλλά φροντίστε να κάνει και τα απαραίτητα μικρά διαλείμματα (περίπου 10-15 λεπτά ανά ώρα).
5. Μειώστε τους περισπασμούς στο ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι η τηλεόραση, τα τηλεφωνήματα και οι συνομιλίες δεν πρέπει να ακούγεται στο δωμάτιο του παιδιού.
6. Διδάξτε στο παιδί να σκέφτεται και να κάνει μόνο του τις ασκήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνετε εσείς τις ασκήσεις! Αν δυσκολεύεται πολύ ας ενημερώσει τον εκπαιδευτικό για αυτό, ότι δεν μπόρεσε να λύσει στην άσκηση. Τα βοηθήματα δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στα παιδιά γιατί θα μπουν στον πειρασμό να βρουν έτοιμες λύσεις. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε κάποια μικρή βοήθεια ή ιδέα για να βοηθήσετε το παιδί. 
7. Επιβραβεύστε την προσπάθεια! Μην περιμένετε να πείτε μπράβο μόνο σε ένα τέλειο αποτέλεσμα, επιβραβεύστε την καθημερινή προσπάθεια του παιδιού, ακόμα και αν γράψει κάτι λάθος. 
8. Επικοινωνία με συμμαθητές. Φροντίστε να υπάρχει κάποιος συμμαθητής που το παιδί μπορεί να επικοινωνήσει αν έχει αμφιβολίες για τις ασκήσεις ή δεν έχει σημειώσει κάτι σωστά.
9. Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι, ακόμα και σε δύσκολες μέρες! Αν το παιδί σας αρνείται να διαβάσει ή αγχώνεται ή το αφήνει για αργότερα, μην θυμώνετε! Δώστε του λίγο χρόνο, προσπαθήστε να μπείτε στην θέση του,ενθαρρύνετε το και αποφύγετε φωνές και εντάσεις που θα κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. 
10. Αν το παιδί παρουσιάζει επίμονες δυσκολίες στο σχολείο, ελέγξτε για ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών και ξεκινήστε πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής το συντομότερο. 


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com

paidagwgos.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. "ΔΙΑΒΑΖΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!! ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΆ ΣΟΥ ΒΡΕ;"...
    Συνήθεις φράσεις γονέων στα παιδιά τους, τώρα που αρχίζει πάλι το σχολείο...
    Το κακό είναι πως το 95% των γονέων (ακόμα και των κατόχων πτυχίων-απλών εισιτηρίων καριέρας...) δίνουν στα παιδιά τους το χείριστο προσωπικό παράδειγμα για την σχέση ανθρώπου και βιβλίου με το να βιώνουν τα παιδιά τους το ότι οι ίδιοι ή δεν ανοίγουν ποτέ κανένα βιβλίο,ούτε καν ένα σοβαρό περιοδικό, ή ουδέποτε διαβάζουν για να μάθουν ή για ψυχαγωγία αλλάμόνο αν έχουν άμεσο χρησιμοθηρικό όφελος στην καριέρα τους! Ό,τι πρέπει δηλαδή για να δουν το διαβασμα σαν αγγαρεία, σαν υποχρέωση,σαν κοινωνική, εργασιακή σκοπιμότητα, όχι σαν απόλαυση, σαν ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, της φαντασίας, της αναζήτησης απαντήσεων σε μεγάλα υπέροχα ερωτηματικά της ζωής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή