Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Συνέχεια της εργασίας μας "Καλώς κάμιτι"-Υγιεινή-Παραδοσιακή διατροφή

Με δυο δραστηριότητες συνεχίσαμε και την εβδομάδα που μας πέρασε την εργασία μας  "Καλώς κάμιτι"-Υγιεινή -Παραδοσιακή διατροφή

Υγιεινά τυροψωμάκια


Στο σχολείο ζυμώσαμε, πλάσαμε, ψήσαμε και βέβαια φάγαμε νοστιμότατα και υγιεινά  τυροψωμάκια.
Σκοπός της δραστηριότητας αυτής ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά σπιτικές γεύσεις και να τονίσουμε ότι πρέπει να προτιμούν τα φαγητά της μητέρας τους, από κάτι έτοιμο που μπορούν να αγοράσουν από τα καταστήματα.
Με απλά υλικά και με τις οδηγίες  της κ. Γωγώς και της κ. Αφροδίτης  ετοιμάσαμε αυτό το ωραίο πρωινό που σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Τα υλικά  που χρησιμοποιήσαμε είναι:
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 κεσεδάκι  καλαμποκέλαιο
1 κεσεδάκι  φέτα  τριμμένη
1 κεσεδάκι  κασέρι τριμμένο
2 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό για το άλειμμα
Λίγο σουσάμι για να ρίξουμε από πάνω

  Διαβάστε τώρα πώς τα κάναμε:
Σε μια μικρή λεκάνη χτυπάμε πρώτα το λάδι με το γιαούρτι καλά, να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, τα αυγά, το τυρί, το κασέρι και τέλος το αλεύρι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Μετά με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη – λίγη ζύμη και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το πατάμε λίγο με τις παλάμες μας και το τοποθετούμε στο ταψάκι, στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Όταν τελειώσουμε με το πλάσιμο, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τυρόψωμου με το χτυπημένο αυγό και ρίχνουμε από πάνω λίγο σουσάμι. Τώρα τα τυροψωμάκια μας είναι έτοιμα για ψήσιμο. Τα ψήνουμε τόσο όσο να ροδοκοκκινίσουν, όχι πολύ όμως, για να μη γίνουν σκληρά.
Τα τυροψωμάκια είναι έτοιμα, μοσχομυρίζουν και μας περιμένουν να τα δοκιμάσουμε. Και πιστέψτε μας είναι πεντανόστιμα!


Είμαστε σίγουροι ότι θα τα κάνετε κι εσείς. Καλή επιτυχία λοιπόν!

-------------------------------------------------------------

Παρασκευή λίγδας και τσιγαρίδας


Στα παλιά χρόνια που δεν είχαν λάδι για τα φαγητά τους, επειδή ήταν ακριβό και δεν μπορούσαν να το αγοράσουν, χρησιμοποιούσαν τη λίγδα. Την έπαιρναν από το παστό (λίπος) του γουρουνιού. Έκοβαν κομματάκια το λίπος και το έβαζαν στη φωτιά. Ανακάτευαν συνέχεια για να μην κολλήσει, μέχρι να βγάλει όλη τη λίγδα και τη συγκέντρωναν σε δοχεία  για το καθημερινό φαγητό της χρονιάς. Το υπόλοιπο από το λίπος που έμενε, τσιγαρίζονταν καλά και γινόταν οι τσιγαρίδες. Τις έτρωγαν όπως ήταν, αλλά έμπαιναν και στα λουκάνικα που έκαναν.
Με τον ίδιο αυτό παραδοσιακό τρόπο κάναμε λίγδα και τσιγαρίδες στην αυλή του σχολείου μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου