Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας


Η 21η Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1973 από τη διεθνή κοινότητα, και συγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας, για να τονιστεί η αξία του δάσους στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης.
Το δάσος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική πηγή πρώτων υλών για αρκετές χιλιετηρίδες. Αποτελεί την προστατευτική ασπίδα για τον άνθρωπο και τα έργα του. Χαρίζει υγεία, γαλήνη, προστατεύει το έδαφος από διαβρώσεις, προστατεύει τους οικισμούς από τους χείμαρρους, αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα εμπλουτισμού με πολύτιμο νερό των υπόγειων υδροφορέων και δίνει δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης στους ορεινούς πληθυσμούς.
Το δάσος είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες και ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής.
Αυτό το τεράστιας σημασίας φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο – όπως άλλωστε και το σύνολο του φυσικού περιβάλλοντος, γη, νερό, αέρας – απειλούνται. Δεν υπάρχει σήμερα άνθρωπος, που να μη νοιώθει ότι το φυσικό περιβάλλον μολύνεται και καταστρέφεται. Όμως δεν έγινε αντιληπτό, ότι αυτή η συνεχής βαθμιαία καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος θα οδηγήσει το ανθρώπινο γένος στον όλεθρο, όπως και κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας.
Η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης βίαιων καιρικών φαινομένων, όπως τυφώνες, πλημμύρες, ορμητικοί χείμαρροι, καύσωνες και άλλα, οι πυρκαγιές των δασών, η ξηρασία, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η ραγδαία απώλεια της βιοποικιλότητας, δηλαδή, η εξαφάνιση φυτικών και ζωικών ειδών, είναι δεινά που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο αλλά, ταυτόχρονα, είναι και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα.
Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα όλα όσα ίσχυαν και τις προηγούμενες χρονιές. Δεν μπορούμε να τιμούμε την Ημέρα Δασοπονίας με ουσιαστικό τρόπο, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που υποτιμούν το δασικό πλούτο της χώρας μας και δεν αποκτήσει η χώρα την ενιαία και συνεκτική δασική πολιτική που θα θωρακίσει τα δασικά οικοσυστήματα από κάθε λογής κινδύνους.
Παρ΄ όλα αυτά όμως, δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε οποιαδήποτε αφορμή για δράση. Έστω και συμβολική. Γι’ αυτό, η «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» και φέτος, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, θα τιμήσει έμπρακτα και αυτή την Παγκόσμια Ημέρα.
Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν την Κυριακή 27 Μαρτίου, στην πάνδημη εξόρμηση στο δασικό περιβάλλον, που οργανώνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού».
Η συγκέντρωση θα γίνει στο Μετόχι στις 8.30 το πρωί.
Συμμετέχουν:
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Μορφωτικός Όμιλος
Ορειβατικός Σύλλογος
Κυνηγετικός Σύλλογος
Σωματείο υλοτόμων Αγίας Κυριακής
Σωματείο υλοτόμων Παλαιογρατσάνου
Μοτ.ο.βε.
Νεολαία
Κίνηση Γυναικών
Εθελοντές του ΚΑΠΗ

Το δάσος είναι η ζωή μας
Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου