Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Βιβλίο τοπικής ιστορίας για διδασκαλία στο σχολείο από το δήμο Βελβεντού

Με μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη χαρά διάβασα στην εφημερίδα του ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ για τη συγγραφή βιβλίου για την τοπική μας ιστορία, κατάλληλο να διδάσκεται στα παιδιά του σχολείου.
Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια σε αυτούς που είχαν την ιδέα και στο δήμο που υλοποιεί την ιδέα αυτή. Δεν γνωρίζω να υπάρχει παρόμοιο βιβλίο σε όλη την Ελλάδα. Βιβλία για την τοπική ιστορία έχουν γραφεί πολλά ,αλλά βιβλίο που να μπορεί να διδαχθεί στο σχολείο εγώ τουλάχιστον πρώτη φορά ακούω. Γι’ αυτό, σε πείσμα μερικών, λέω ότι το Βελβεντό βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία και αυτό το ξεχωρίζει από άλλα μέρη.
Μερικές μόνο επισημάνσεις για το βιβλίο, γιατί τελικά εμείς οι δάσκαλοι θα είμαστε που θα το χρησιμοποιήσουμε μέσα στην τάξη.
Δεν ξέρω την κυρία και την επιστημονική ομάδα που ανέλαβε αυτό το δύσκολο έργο. Με την εμπειρία όμως των χρόνων που έχω στην εκπαίδευση θα πρέπει να πω, ότι είδα πολλά βιβλία που γράφηκαν από καθηγητές Πανεπιστημίου, πολύ καλούς επιστήμονες, πολύ καλούς και συνεπείς στη δουλειά τους, αλλά τα βιβλία τους ήταν επιεικώς απαράδεκτα. Κι αυτό γιατί είχαν να πατήσουν το πόδι τους σε τάξη από τότε που τελείωσαν το σχολείο, αλλά και γιατί στην επιστημονική τους ομάδα δεν υπήρχαν δάσκαλοι της τάξης. Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε βιβλία δυσνόητα, άλλα με θέματα που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα στην τάξη, άλλα με θέματα που δεν επαρκούσε ο χρόνος για να πραγματοποιηθούν.
Τα σχολικά βιβλία πρέπει να γράφονται με ιδιαίτερη ευαισθησία ,να είναι απλά, κατανοητά και να έχουν ενδιαφέρον.
Η πρότασή μου είναι, αφού γίνει το προσχέδιο του βιβλίου, να δοθεί στο σύλλογο δασκάλων για όποιες παρατηρήσεις. Γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν το βιβλίο από πρακτικής-διδακτικής πλευράς, όχι βέβαια από λαογραφικής-επιστημονικής, όπου εκεί είναι άλλοι πιο κατάλληλοι.
Εμείς σαν δάσκαλοι κάνουμε πολλές φορές θέματα από την τοπική ιστορία χρησιμοποιώντας διάφορα βιβλία Βελβεντινών συγγραφέων. Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι να είχαμε στα χέρια μας ένα βιβλίο ειδικά γι’ αυτό το σκοπό και το περιμένουμε.

3 σχόλια:

  1. Προσωπικά συμφωνώ να δοθεί ένα προσχέδιο στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού αλλά και του Γυμανσίου-Λυκείου να διατυπώσει τις παρατηρήσεις της. Στο βαθμό που αφορά τον Δήμο θα το προτείνουμε και θα το ζητήσουμε.
    ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή η σκέψη για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας και σωστή η παρέμβαση του δασκάλου. Πιστεύω ότι και η εκπαιδευτική κοινότητα του Βελβενδού θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη δημιουργία του βιβλίου.
    Στο Βελβεντό υπάρχει αυτή η κουλτούρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός ή ποιοί θα το γράψουν το βιβλίο αυτό; Είναι γνωστά τα ονόματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή