Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ανακαλύπτουμε τον Βελβεντό στην Κοζάνη

Ο Βελβεντός είναι μια ξεχωριστή πολιτεία μέσα στην μακεδονίτικη πολυχρωμία.  


Μυστηριακός και γεμάτος μνήμες, με μοναδικές αστικές μυθολογίες, με τις εκπληκτικές του συνοικίες, αλλά και με μια εκρηκτική φύση γύρω του, αποτελεί έναν προκλητικό μεν, άγνωστο δε προορισμό.
Η απέραντη επιφάνεια βέβαια της λίμνης Πολυφύτου, που δημιουργήθηκε με το φράγμα του Αλιάκμονα, έχει βοηθήσει να γίνει ευρύτερα γνωστό αυτό το διαμάντι του βορά, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να ανακαλύψουμε και μέσα στον Βελβεντό και έξω από την πόλη.




Οι λατινικές ρίζες του Βελβεντού

Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες ο Βελβεντός κατοικήθηκε από Λατίνους οι οποίοι έφθασαν εδώ από την Καμπανία. Ο χώρος έχει ευρύτατο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μιας και η ύπαρξη πολλών νερών έκανε την περιοχή φιλόξενη για ανθρώπινους οικισμούς. Η μεσαιωνική ιστορία ης πόλης είναι πλούσια, κάτι που είναι ολοφάνερο και στα μνημεία που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει μέσα στον ιστό της πόλης. Η επικράτεια του Βελβεντού ιστορεί και τις μνήμες του περίφημου Κοσμά του Αιτωλού που έδρασε εδώ, άλλωστε πάνω από 80 σημαντικά βυζαντινά μνημεία μιλάνε για την μεγάλη σημασία της πόλης σε όλη την βυζαντινή ιστορία.


Μονοπάτια του ονείρου

Τα μονοπάτια των Πιερίων Ορέων που ανοίγονται γύρω από τον Βελβεντό είναι απλά μαγικά, δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή θεωρείται ότι κατοικείται από νύμφες…από εδώ διέρχεται και ένα από τα πιο όμορφα τμήματα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, που διατρέχει όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο από τα Πυρηναία ως την Κρήτη. Οι extreme συγκινήσεις που μπορεί κάποιος να ζήσει εδώ είναι πανέμορφες. Ορειβασία και πεζοπορία στα λημέρια των νυμφών, κανόε καγιάκ στο εκπληκτικό φαράγγι Σκεπασμένο, που λέγεται και Λαφόρεμα και είναι ανυπέρβλητης ομορφιάς, αλλά αν θέλει κάποιος μπορεί να ανοίξει τα φτερά του και να κάνει παραπέντε, βλέποντας από ψηλά τα απέραντα δάση και τους μαιάνδρους του Αλιάκμονα. Η πίστα απογείωσης για τους αιωροπτεριστές βρίσκεται σε ύψος 1100 μέτρων, στο εκπληκτικό τοπίο της Παλιάς Καστανιάς. Αν κάποιος θέλει να κάνει ορεινή ποδηλασία υπάρχουν μοναδικά τοπία για να ανακαλύψει και διοργανώνονται επίσης και αγώνες ΜΤΒ. Η ποδηλασία γύρω από την λίμνη Πολυφύτου είναι συναρπαστική, ειδικά αν σας βρει το σούρουπο σε αυτό το εκπληκτικό τοπίο!


Κοντινές εκδρομές στον παράδεισο

Γύρω από τον Βελβεντό υπάρχουν εκπληκτικά χωριά για να αφεθεί κάποιος στην μαγεία της φύσης και της παράδοσης. Το χωριό Καταφύγιο με τα τρεχούμενα νερά, στα μυστηριακά Πιέρια απέχει ούτε τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη, τα πανέμορφα Σέρβια, η θέση Μετόχι με εκπληκτική θέα στην λίμνη, αλλά και οι διαδρομές του Κρασιού των Λιμνών, που περνάνε μέσα από σημαντικές και ειδυλλιακές ταυτόχρονα οινοπαραγωγικές οάσεις, θα σας ξετρελάνουν! Με ορμητήριο τον Βελβεντό μπορείτε να γνωρίσετε την αδάμαστη, ανεξερεύνητη και γοητευτική επικράτεια των Πιερίων, που έχει πολλά μυστικά να σας αποκαλύψει…

Χρήσιμες Πληροφορίες
Οδικό ταξίδι: 1,5 ώρα από την Κατερίνη – Μισή ώρα από την Κοζάνη.
Αποστάσεις: 65 χλμ. από τη Βέροια – 38 χλμ. από τον Κρόκο Κοζάνης. 
πηγή:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου