Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

«Ομιλείτε ελληνικά;»-Ένα τηλεπαιχνίδι στο σχολείο μας

Σίγουρα οι μεγαλύτεροι θα θυμάστε το «ομιλείτε ελληνικά;», ίσως το καλύτερο τηλεπαιχνίδι της ελληνικής τηλεόρασης. Το παιχνίδι αυτό μας έδωσε την ιδέα να κάνουμε στο σχολείο μας ένα διαφορετικό μάθημα Γλώσσας, στα πλαίσια της φετινής μας εργασίας με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό, στο παλιό Αναγνωστικό».
Σκοπός του παιχνιδιού δεν ήταν ο ανταγωνισμός και ποιος θα βγει νικητής, αλλά να γνωρίσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο την αξία και τη σημασία της ελληνικής γλώσσας. Σκοπός ήταν να παίξουμε, να χαρούμε, να μάθουμε.
Μεταμορφώσαμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας σε στούντιο, βάλαμε  παρουσιάστρια και κριτές-ο καθηγητής Μπαμπινιώτης ήταν στο πραγματικό παιχνίδι, αν θυμάστε οι μεγαλύτεροι- και τα παιδιά δημιούργησαν τις ομάδες που θα έπαιζαν. Το κοινό ήταν καταπληκτικό και χειροκροτούσε κάθε προσπάθεια των ομάδων.

Οι μαθητές μας απάντησαν σε 15 ερωτήσεις, είτε σηκώνοντας το αντίστοιχο καρτελάκι που κρατούσαν με τη σωστή απάντηση-αν ήταν ερώτηση πολλαπλών επιλογών- είτε έπρεπε να γράψουν τις λέξεις θα έβρισκαν. Έπαιρναν 10 βαθμούς για κάθε σωστή απάντηση και 5 βαθμούς για κάθε λέξη που έγραφαν σωστά.
Μέσα από το παιχνίδι προσπαθήσαμε να δώσουμε στα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την μεγάλη αξία της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας που έχει συνέχεια για 4.000 χρόνια, που έχει παρουσία σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης και παρουσιάζει μια μεγάλη σχέση ανάμεσα στη σημερινή ελληνική γλώσσα και τα αρχαία ελληνικά.

Μερικές από τις  ερωτήσεις που δόθηκαν στα παιδιά:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου