Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

«Καλώς κάμιτι»-Παραδοσιακή υγιεινή διατροφή

Με σουτζούκια και μουστόπιτα συνεχίστηκε η εργασία μας «Καλώς κάμιτι» -Παραδοσιακή υγιεινή διατροφή. Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, πώς  ο μούστος γίνεται ένα νόστιμο γλύκισμα και πώς οι γιαγιάδες μας  μπορούσαν να αξιοποιήσουν κάθε καρπό της γης, για να γίνει μια τροφή που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν στο δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθούσε.
Η συνταγή για να κάνουμε σουτζούκια, όπως μας την έδειξε η γιαγιά που μας τα έκανε:
Υλικά: μούστο, καρύδια, στάχτη από καθαρό ξύλο-κοσκινισμένη, αλεύρι, συκόφυλλα.
Θα χρειαστούμε ακόμα: 2 κατσαρόλες, κούπα,  πλάστη, τσιγκέλια, κόσκινο, μετρητή, στραγγιστήρι .
Τρόπος παρασκευής:
Ρίχνουμε το μούστο (2  λίτρα ) στην κατσαρόλα, μαζί με 2 κουταλιές καθαρή στάχτη και τα συκόφυλλα. Τα βράζουμε καλά και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Το μείγμα κάθεται μια μέρα για να κάτσει η στάχτη. Το στραγγίζουμε με το στραγγιστήρι και βαμβάκι, για να μείνει ο καθαρός μούστος. Δεν αδειάζουμε μέχρι κάτω την κατσαρόλα για να μην πέσει  η στάχτη που κάθισε κάτω. Ξαναβράζουμε πάλι το καθαρό μείγμα που πήραμε- καλό βράσιμο μέχρι να γίνει πολύ γλυκό και έτσι παίρνουμε το πετιμέζι.
Διαλύουμε 1 κούπα αλεύρι κοσκινισμένο , μέσα σε 1 κούπα πετιμέζι. Το μείγμα αυτό μαζί με όλο το πετιμέζι το βράζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην κολλήσει. Όταν πήξει αρκετά το σβήνουμε.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει από πριν αρμαθιές με καρύδια, δηλαδή σειρά από μισά καρύδια περασμένα σε μια κλωστή, με μια βελόνα. Βουτάμε κάθε αρμαθιά καρύδια μέσα στο πετιμέζι. Αν θέλουμε να γίνουν τα σουτζούκια μας πιο χοντρά, μπορούμε να τα βουτήξουμε και δυο φορές. Τα κρεμάμε με ένα τσιγκέλι στον πλάστη για να στεγνώσουν.
Τα σουτζούκια μας είναι έτοιμα. Όσο περισσέψει από το πετιμέζι το μαζεύουμε σε ένα πιάτο, βάζουμε από πάνω καρύδια και κάνουμε την μουστόπιτα.
Να ευχαριστήσουμε πολύ τις κυρίες που μας βοήθησαν και έμαθαν και σε μας μια παραδοσιακή συνταγή ενός νόστιμου γλυκίσματος.
Ο μούστος ζεσταίνεται για να γίνει πετιμέζι.

Η αρμαθιά με τα καρύδια μέσα στο πετιμέζι.

Τα σουτζούκια είναι έτοιμα...

...και η μουστόπιτα.


Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Βελβεντό

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Βελβεντό. Ο καλός καιρός επέτρεψε πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, τόσο από την πόλη μας, όσο και πολλοί επισκέπτες που βρέθηκαν κοντά μας.

Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο.

Παρέλαση μαθητών και προσκόπων,
 συνοδεία της μουσικής μπάντας του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού.

Παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία.

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Η γιορτή του σχολείου μας για την 28η Οκτωβρίου

Με όμορφα θεατρικά, τραγούδια και χορό γιορτάσαμε και φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τιμώντας τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας.
Οι φαντάροι μας χορεύουν γύρω από το κανόνι μετά τη νίκη τους. 

Οι γυναίκες μεταφέρουν τρόφιμα και πυρομαχικά.

Οι νοσοκόμες περιποιούνται τους τραυματίες.

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Οι μαθητές μας στο πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Βελβεντού

Το πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού,που αναφέρεται στο φαράγγι της Λάφιστας,το γνωστό "Σκεπασμένο" παρακολούθησαν οι μαθητές του σχολείου μας.

Στην είσοδο του φαραγγιού, μαθαίνουμε για τον προσανατολισμό με την πυξίδα και πρακτικούς τρόπους προσανατολισμού.

Μελετάμε δέντρα,θάμνους,βρύα και λειχήνες, δίπλα στο νερό.

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι προς τον καταρράχτη.

Αγναντεύουμε τον καταρράχτη και μελετάμε το φαινόμενο της διάβρωσης. 

Μελετάμε την καθαρότητα των νερών.

Προχωρώντας δίπλα στον μικρό καταρράχτη,που σχηματίστηκε από έργο που έγινε από τους προγόνους μας,για να σταματήσουν τα ορμητικά νερά.

Παιχνίδι στην παιδική χαρά του Σκεπασμένου.

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Ορειβασία των μαθητών μας στα Πιέρια

Πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε η ορειβασία των μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού. Η ορειβασία μας φέτος κατέληξε στο όμορφο χωριό Παλαιογράτσανο, ψηλά στα Πιέρια.
Η ορειβατική δραστηριότητα των μαθητών μας συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί πια μια παράδοση για το σχολείο μας.
Η διαδρομή στις όμορφες πλαγιές των Πιερίων.

Μικρή στάση στο κιόσκι για ξεκούραση.

Στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιογρατσάνου, που δε λειτουργεί σήμερα.

Στο μικρό εκκλησάκι.

Στην κεντρική πλατεία του Παλαιογρατσάνου.

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Παρασκευή μαρμελάδας από μαθητές του σχολείου μας

Συνεχίστηκε κι αυτήν την εβδομάδα η εργασία μας με τίτλο "Καλώς κάμιτι"-παραδοσιακή υγιεινή διατροφή.Αυτή τη φορά η δραστηριότητά μας περιελάμβανε την παρασκευή παραδοσιακής μαρμελάδας Βελβεντού.
Ευχαριστούμε πολύ τις δυο κυρίες που μας βοήθησαν, μας έδειξαν τον τρόπο παρασκευής και μας ετοίμασαν το τραπέζι που ακολούθησε. Ευχαριστούμε επίσης τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την προσφορά των ροδάκινων.
----------------------------
Φωτογραφίες και τρόπος παρασκευής της μαρμελάδας:
Αλέθουμε τα ροδάκινα για να γίνουν πολτός.

Ρίχνουμε τον πολτό των ροδάκινων στην καραβάνα, μετρώντας την ποσότητά του.

Όσα κιλά είναι ο πολτός, τόση ποσότητα ζάχαρης ρίχνουμε. Αν δεν την θέλουμε πολύ γλυκιά, ρίχνουμε λίγη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης.

Ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, για να μην κολλήσει.

Βγάζουμε κάπου κάπου τον αφρό που σχηματίζεται στο πάνω μέρος της καραβάνας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Ένας πρακτικός τρόπος για να δούμε αν είναι έτοιμη, είναι να βάλουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιάτο. Αν την τραβήξουμε μια γραμμή με ένα κουτάλι και η μαρμελάδα χωρίζεται και δεν ενώνεται πάλι-έχει πήξει δηλαδή καλά- τότε είναι έτοιμη και τη βγάζουμε από τη φωτιά.

Την φάγαμε με άλλες νόστιμες και υγιεινές τροφές που μας είχαν ετοιμάσει οι κυρίες που μας βοήθησαν, όπως ψωμί, κάστανα,τυρί και ρόδια.

Δοκιμάστε την και με κομματάκια τυρί.Μια ξεχωριστή, νόστιμη γεύση.

Την υπόλοιπη την βάλαμε σε βαζάκια, για να μπει στη γωνιά της τάξης.

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη μαθητών μας στη βιβλιοθήκη του Μ. Ο. Β.

Οι μαθητές μας επισκέφτηκαν την βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού με αφορμή το μάθημα της Φιλαναγνωσίας. Ανάμεσα σε εκατοντάδες βιβλία διάλεξαν εκείνα τα οποία θα διαβάσουν τη φετινή σχολική χρονιά και θα κάνουν δραστηριότητες πάνω σε αυτά.
---------------------------------------------------
Με την ευκαιρία να γράψουμε για μια ακόμα φορά, ότι η παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη Βελβεντού παραμένει κλειστή και χιλιάδες βιβλία είναι αχρησιμοποίητα στα ράφια της. Μια βιβλιοθήκη που είχε πολύ μεγάλη δραστηριότητα, μια πολύ σημαντική κυψέλη μάθησης. Δυστυχώς...

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

‘Βελβεντό το οινοφόρο’

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΟΙΝΟΥ 



Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού – Σιάτιστας, της Οινοποιίας Βογιατζή και την συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, θα διεξαχθεί ένα ακόμη Συμπόσιο Oίνου, το 10ο στη σειρά, με αντικείμενο την ιστορία του οίνου στη Δυτική Μακεδονία.
    Ήδη, το διάστημα 2000–2009, έχουν γίνει εννέα παρόμοια συνέδρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Δυτική Πελοπόννησος, Mεγαρίδα, Θεσσαλονίκη-Eπανομή, ‘Θλιπτήρια και Πιεστήρια’, Mονεμβασία, Mαντίνεια Aρκαδίας, Παγγαίον-Kαβάλα, Bόλος: Tιμητικό Στ. Kουράκου, Πελοπόννησος), ενώ έχουν εκδοθεί και τα Πρακτικά τους (σειρά Oίνον Iστορώ τόμοι IIX). Στόχος τους είναι πάντοτε η μελέτη και η ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού οίνου από το απώτατο παρελθόν έως σήμερα.

Στο 10ο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι ερευνητές, αρχαιολόγοι του YΠΠO και πανεπιστημιακοί. Οι μελέτες που θα παρουσιαστούν αναμένεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς καλύπτουν διαχρονικά (αρχαιότητα – παρόν) και διεπιστημονικά (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωπόνοι, οινολόγοι) θέματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνησε η εργασία μας "καλώς κάμιτι"


Στα πλαίσια προγράμματος για τη σωστή διατροφή, άρχισε η εργασία μας για φέτος με τίτλο "Καλώς κάμιτι"- Παραδοσιακές υγιεινές τροφές. 
Σκοπός της εργασίας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τροφές που είχαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας και τρόπους με τους οποίους αξιοποιούσαν τις τροφές αυτές. Ταυτόχρονα να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, μέσα από την καθημερινή τους ζωή.
Στο πρώτο μας "μάθημα" φέραμε ντομάτες ώριμες,αλάτι χοντρό, τελάρα και τούλι.Κόψαμε τις ντομάτες στη μέση και τις τοποθετήσαμε στα τελάρα. Ρίξαμε αρκετό χοντρό αλάτι. Τις καλύψαμε με λεπτό τούλι και τις τοποθετήσαμε στον ήλιο, στο μπαλκόνι του σχολείου μας. Τις αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να αφυδατωθούν.
Χρειάζεται προσοχή να μην βραχούν και τραβήξουν υγρασία. Γι' αυτό κάθε φορά που ετοιμάζεται να βρέξει, πρέπει να τις μαζεύουμε σε κλειστό χώρο. 
Θα τις φάμε το χειμώνα ωμές ή τηγανιτές, αφού κρατούν όλη τη γεύση του καλοκαιριού.
Τις επόμενες μέρες έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε παραδοσιακή, σπιτική μαρμελάδα και σουτζούκια, συνεχίζοντας την εργασία μας.

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Ευχαριστήριο για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πλήθος του κόσμου της Κοζάνης που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών.
Η συμμετοχή του κόσμου, ολόκληρο το Σεπτέμβριο που κράτησε η δράση και παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε ήταν συγκινητική, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί μια μεγάλη  ποσότητα σχολικών ειδών, ικανή να καλύψει τις ανάγκες τόσο των περισσοτέρων των 100 παιδιών του Ελεύθερου Σχολείου, όσο και άλλων μαθητών, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να καλύψουν το συγκεκριμένο κόστος.
Παράλληλα, ένα μεγάλο ευχαριστώ θα θέλαμε να απευθύνουμε για τη στήριξη αυτής μας της προσπάθειας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοζάνης «Παύλο Μελά», στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Βελβεντού «Η Γονική Μέριμνα», στο Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Αντάμωμαν» και στον Παιδικό Σταθμό Α-Μπε-Μπα-Μπλομ για την άμεση κινητοποίηση των μελών τους.
Τέλος, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, το μεγάλο ευχαριστώ που πρέπει να στείλουμε στο πλήθος του κόσμου που τίμησε με την παρουσία του, την προσπάθεια μας, στο party που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στο Κόκκινο Μήλο Café Bar όπου και συγκεντρώθηκε μια μεγάλη ποσότητα σχολικών ειδών και στη Διεύθυνση του καταστήματος για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και την οικονομική στήριξη που πρόσφερε για τον ίδιο σκοπό.
Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν την πίστη μας ότι κάτι καλύτερο έρχεται στο επίπεδο της αντίληψης του κόσμου της Κοζάνης για τη δύναμη της αλληλεγγύης, της συμμετοχικότητας και της αγωνιστικής διάθεσης, σήμερα, που περισσότερο από ποτέ οι συνθήκες επιτάσσουν τη συσπείρωση μας και την από κοινού μάχη ενάντια στις συνθήκες που διαμορφώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Υγιεινό τραπέζι στο σχολείο μας


Στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης συζητώντας για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, μιλήσαμε για τα φαγητά τα οποία γίνονται στο σπίτι και σίγουρα τα κάνει η μητέρα μας με τα πιο αγνά υλικά.
 Τα παιδιά πρότειναν να κάνουν ένα παραδοσιακό τραπέζι με φαγητά και γλυκά που θα έκαναν τα ίδια, δουλεύοντας σε ομάδες. Έτσι την άλλη μέρα δεν πήραν τίποτε έτοιμο από κάποιο κατάστημα, αλλά το τραπέζι μας στο σχολείο γέμισε με νόστιμες σπιτικές λιχουδιές, εύκολες στην κατασκευή τους, αλλά πολύ υγιεινές. Ρεβανί, χαλβάς, κέικ, κουλουράκια, μηλόπιτα  και λαγγίτες είχαν την τιμητική τους.

Ήταν ένα νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό μάθημα αλλά και πολύ διασκεδαστικό.

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση κατασκευών-Παγκόσμια ημέρα ζώων

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων, έγινε στο σχολείο μας έκθεση κατασκευών με θέμα τα ζώα και την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε προς αυτά.

Ζώα με πλαστελίνη.

Σελιδοδείκτες

Ζώα από κουκουνάρια.

Μολυβοθήκες

Αποθηκευτικά κουτιά

Μάσκες από χαρτοσακούλες.

Μάσκες με χαρτόνια.

Ζώα με χαρτόνια.

Το μεγάλο βιβλίο των ζώων.

Κάρτες με συνθήματα για τα ζώα.

Βιβλιαράκια με παροιμίες και αινίγματα για τα ζώα.