Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

«Καλώς κάμιτι»-Παραδοσιακή υγιεινή διατροφή

Με σουτζούκια και μουστόπιτα συνεχίστηκε η εργασία μας «Καλώς κάμιτι» -Παραδοσιακή υγιεινή διατροφή. Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, πώς  ο μούστος γίνεται ένα νόστιμο γλύκισμα και πώς οι γιαγιάδες μας  μπορούσαν να αξιοποιήσουν κάθε καρπό της γης, για να γίνει μια τροφή που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν στο δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθούσε.
Η συνταγή για να κάνουμε σουτζούκια, όπως μας την έδειξε η γιαγιά που μας τα έκανε:
Υλικά: μούστο, καρύδια, στάχτη από καθαρό ξύλο-κοσκινισμένη, αλεύρι, συκόφυλλα.
Θα χρειαστούμε ακόμα: 2 κατσαρόλες, κούπα,  πλάστη, τσιγκέλια, κόσκινο, μετρητή, στραγγιστήρι .
Τρόπος παρασκευής:
Ρίχνουμε το μούστο (2  λίτρα ) στην κατσαρόλα, μαζί με 2 κουταλιές καθαρή στάχτη και τα συκόφυλλα. Τα βράζουμε καλά και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Το μείγμα κάθεται μια μέρα για να κάτσει η στάχτη. Το στραγγίζουμε με το στραγγιστήρι και βαμβάκι, για να μείνει ο καθαρός μούστος. Δεν αδειάζουμε μέχρι κάτω την κατσαρόλα για να μην πέσει  η στάχτη που κάθισε κάτω. Ξαναβράζουμε πάλι το καθαρό μείγμα που πήραμε- καλό βράσιμο μέχρι να γίνει πολύ γλυκό και έτσι παίρνουμε το πετιμέζι.
Διαλύουμε 1 κούπα αλεύρι κοσκινισμένο , μέσα σε 1 κούπα πετιμέζι. Το μείγμα αυτό μαζί με όλο το πετιμέζι το βράζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην κολλήσει. Όταν πήξει αρκετά το σβήνουμε.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει από πριν αρμαθιές με καρύδια, δηλαδή σειρά από μισά καρύδια περασμένα σε μια κλωστή, με μια βελόνα. Βουτάμε κάθε αρμαθιά καρύδια μέσα στο πετιμέζι. Αν θέλουμε να γίνουν τα σουτζούκια μας πιο χοντρά, μπορούμε να τα βουτήξουμε και δυο φορές. Τα κρεμάμε με ένα τσιγκέλι στον πλάστη για να στεγνώσουν.
Τα σουτζούκια μας είναι έτοιμα. Όσο περισσέψει από το πετιμέζι το μαζεύουμε σε ένα πιάτο, βάζουμε από πάνω καρύδια και κάνουμε την μουστόπιτα.
Να ευχαριστήσουμε πολύ τις κυρίες που μας βοήθησαν και έμαθαν και σε μας μια παραδοσιακή συνταγή ενός νόστιμου γλυκίσματος.
Ο μούστος ζεσταίνεται για να γίνει πετιμέζι.

Η αρμαθιά με τα καρύδια μέσα στο πετιμέζι.

Τα σουτζούκια είναι έτοιμα...

...και η μουστόπιτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου