Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Εκδρομή του Συλλόγου γονέων του Δημ.Σχολ.Βελβεντού στο Νυμφαίο


Την Κυριακή 20 Μαΐου έγινε η εκδρομή του Συλλόγου γονέων του Σχολείου μας, στο όμορφο Νυμφαίο.
Το χωριό Νυμφαίο είναι ορεινός οικισμός  που έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας..Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.
Ακόμη και τα πιο απλά, πέτρινα σπίτια του Νυμφαίου εντυπωσιάζουν με την απέριττη, μα εντυπωσιακή όψη τους, ενώ και τα νέα οικήματα αποτελούν αληθινά κομψοτεχνήματα, καθώς είναι φτιαγμένα σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική.
Εντυπωσιακή  η Νίκειος Σχολή, την οποία επισκεφτήκαμε.

Η Νίκειος Σχολή αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του Νυμφαίου αλλά και της χώρας μας. Είναι χτισμένη με συμμετρία (εκλεκτικιστικός ρυθμός) και με νεοβυζαντινά στοιχεία στις όψεις, συνδυασμένα με το μπαρόκ στυλ του πύργου της. Το τριώροφο κτίριο ολοκληρώθηκε το 1928 με χρηματοδότηση του Νυμφαιώτη επιχειρηματία Ζαν Νίκου. Έως και το 1980 στέγαζε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Σήμερα διαθέτει βιβλιοθήκη, φιλοξενεί εκθέσεις, λειτουργεί από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ ως Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως συνεδριακό κέντρο.

Στη Νίκειο Σχολή είχαμε ξενάγηση στους χώρους και ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες της οργάνωσης του Αρκτούρου. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται 12 αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους  και αρκετοί λύκοι -ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον.
Εκεί ενημερωθήκαμε για τη ζωή της αρκούδας, είδαμε τις αρκούδες που υπήρχαν στο χώρο και μάθαμε για την οργάνωση του Αρκτούρου.
Ο Αρκτούρος είναι μια Ελληνική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου