Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Λήδα Βαρβαρούση στο σχολείο μας

Την Παρασκευή  18 Μαΐου είχαμε στο σχολείο μας μια ξεχωριστή επίσκεψη. Είχαμε μαζί μας  τη συγγραφέα κ. Λήδα Βαρβαρούση, που με το δικό της μοναδικό τρόπο, παρουσίασε στα παιδιά ένα από τα βιβλία της : «ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ...ΚΑΠΩΣ ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ!»
Η κ. Λήδα μας μίλησε πρώτα για τα παιδικά της χρόνια και την αγάπη της για τα ζώα, πώς ξεκίνησε να ζωγραφίζει και να γράφει βιβλία. Μας παρουσίασε το βιβλίο της παίζοντας με τα παιδιά και εικονογραφώντας το σε χαρτί. Ακολούθησε εικονογράφηση των παιδιών των δικών τους σκέψεων, με αφορμή το βιβλίο.
Ήταν μια πολύ δημιουργική μέρα για μας, μαζί με μια συγγραφέα που διακρίνεται για το ταλέντο της, αλλά και για την απλότητά μας και έγινε αμέσως φίλη των παιδιών και των δασκάλων. Την ευχαριστούμε πολύ και της ευχόμαστε υγεία και πάντα επιτυχίες. Ελπίζουμε και σε μια μελλοντική συνεργασία.
Με δυο από τα βιβλία της κ. Λήδας είχαμε ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα στο σχολείο μας, στο πλαίσια της Φιλαναγνωσίας. Τα βιβλία ήταν : «ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΕ... ΛΥΣΗ!» και «ΕΝΑ ΨΑΡΙ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ». Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έγιναν πολλές εργασίες και καλλιτεχνικές δημιουργίες, που θα παρουσιάσουμε σε άλλη ανάρτηση.

Λίγα λόγια για την κ. Λήδα Βρβαρούση

Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον και από μικρή ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της φαντασίας και του σχεδίου. Αποφοίτησε από τη σχολή  εφαρμοσμένων καλών τεχνών Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές της στο Leeds της Βρετανία. Για πολλά χρόνια ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια και εικονογράφος σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες, όπου και ανέλαβε διεθνείς καμπάνιες. Από το 1993 έχει δικό της δημιουργικό γραφείο και από το 1996 ξεκίνησε να εικονογραφεί και να γράφει παιδικά βιβλία. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 150 βιβλία στην Ελλάδα και έχει γράψει 13 από αυτά. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ). Το 2006 εικονογράφησε το βιβλίο της Γλώσσας της Α’ Δημοτικού και το Λεξικό για τις Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το 2007 τιμάται με το πρώτο βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο Ένα σκουλήκι με φτερά της σειράς Τρελοδαγκωνίτσες, από το South East Europe Children Literature Center (Σόφια, Βουλγαρίας). Το 2009 σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα γράφει και εικονογραφεί το βιβλίο Μια Παρέα με Καρδιά. Συνεργάζεται επίσης με το ΕΚΕΒΙ, δήμους, βιβλιοθήκες, μουσεία και σχολεία, όπου παρουσιάζει τα βιβλία της σε παιδιά. Είναι μέλος της Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Οι ήρωές της, τους οποίους τους χαρακτηρίζει η φαντασία και το χιούμορ, είναι ιδιαίτερα γνωστοί και αγαπητοί στα παιδιά.
Μετά το τέλος της παρουσίασης,  η κ. Λήδα μας είπε  λίγα λόγια για την επίσκεψή της στο Βελβεντό και στο σχολείο μας, που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου