Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

4ο Αντάμωμα απανταχού Παλαιογρατσανιτών


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Παλαιογρατσανιτών "Η Γρατσάνη" καλεί τα μέλη και τους φίλους του στο 4ο αντάμωμα, 16-17 Ιουλίου στο αγαπημένο μας χωριό Παλαιογράτσανο.Ο οικισμός Παλαιογρατσάνου , που υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Βελβεντού από το 1952 , βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα του νομού Κοζάνης και απέχει 46 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης και 9 χιλιόμετρα από την πόλη του Βελβεντού. Το Παλαιογράτσανο είναι προσβάσιμο και από τον Νομό Πιερίας διαμέσου της κοινότητας «Φωτεινά» , μια διαδρομή όπου ο δρόμος είναι μισός με χαλίκι και ο υπόλοιπος είναι ασφαλτοστρωμένος .
Ο εν λόγω οικισμός βρίσκεται «σκαρφαλωμένος» στην δυτική πλευρά του ορεινού όγκου των Πιερίων σε υψόμετρο περίπου 902 μέτρων. Φτάνοντας κανείς στο Βελβεντό και ανηφορίζοντας 9 χιλιόμετρα με προορισμό το Παλαιογράτσανο, διανύει μια διαδρομή καταπράσινη με εύφορη βλάστηση.
Πρόκειται για μια διαδρομή άφθονη σε πλατάνια, κυπαρίσσια, βελανιδιές, ακακίες, τρεχούμενα νερά , που εναλλάσσονται με ξέφωτα, από όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει και να απολαύσει την πανοραμική θέα: την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, τη μεγαλύτερη μέχρι πριν από λίγα χρόνια γέφυρα τον Βαλκανίων, τον κάμπο του Βελβεντού . Πορευόμενος κανείς τη διαδρομή προς το Παλαιογράτσανο, μπορεί να ακούσει το κελάηδισμα διαφόρων ειδών πουλιών και ακόμα, αν είναι λίγο τυχερός, να συναντήσει και κανένα κοπάδι από αγριογούρουνα , διάσπαρτα στις δασωμένες πλαγιές των Πιερίων. Ο δρόμος από το Βελβεντό ως το Παλαιογράτσανο είναι ασφαλτοστρωμένος (με αρκετές στροφές βέβαια – γεγονός , το οποίο εκμηδενίζεται από το μεγαλείο της φύσης , που εκθαμβώνει τον καθένα) και σημειωτέον ο δρόμος αυτός αποτελεί τμήμα - μέρος του ράλι σπριντ Κοζάνης, αγώνας ο οποίος υπολογίζεται στο πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου