Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Σχόλια του Δημάρχου Βελβεντού για το σχέδιο "Καλλικράτης"

Σχόλια του δημάρχου Βελβεντού κ.Μανώλη Στεργίου, στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση http:www.opengov.gr
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 48. Η τολμηρή μεταρρύθμιση του «Ι. Καποδίστρια», που βελτίωσε αισθητά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε δημιούργησε παρόλο αυτά αποτελεσματικούς Δήμους με οικονομική αυτάρκεια και δυνατότητα άντλησης ιδίων πόρων, ούτε διοικητική ικανότητα με καλά οργανωμένες υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, που να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες και νέες τεχνολογίες για την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Για αυτό άλλωστε μόνο σε 212 από τους 1034 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ πιστοποιήθηκε η διαχειριστική επάρκεια, αναγκαία προϋπόθεση συμμετοχής στο ΕΣΠΑ. Αυτοί είναι οι λόγοι που πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την εικόνα της Αυτοδιοίκησης και των αιρετών της στη συνείδηση των πολιτών, όπως καταγράφεται και στις ετήσιες Εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η διαχειριστική επάρκεια ήταν δυστυχώς μια εφεύρεση της προηγούμενης κυβέρνησης με απώτερο στόχο να αποκλειστεί τύποις και ουσία η ελληνική περιφέρεια από τη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι, ότι δηλαδή με τις προϋποθέσεις που έμπαιναν Τελικοί δικαιούχοι θα καθίσταντο μόνο δημόσιοι φορείς του Κέντρου.
Για παράδειγμα μέχρι το τέλος του 2009 ελάχιστοι ήταν οι φορείς, πιθανόν πέντε (5), που έχουν πάρει τη διαχειριστική επάρκεια για την εκτέλεση έργων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, όπως η Ν.Α. Κοζάνης, οί Δήμοι Κοζάνης και Πτολεμαϊδας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η ΑΝΚΟ.
Στις αρχές του 2009 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης ο τ. Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Τζήμας μας διαβεβαίωνε ότι ακόμη και τότε το τέως ΥΜΑΘ, δεν είχε εξασφαλίσει διαχειριστική επάρκεια.
Τίθενται συνεπώς τα εξής ερωτήματα-θέματα:
1. Προς τι το ελληνικό εφεύρημα της διαχειριστικής επάρκειας, της οποίας η έλλειψη αποκλείει Δήμους οι οποίοι εκτέλεσαν με περισσή επιμέλεια και ακρίβεια αρκετά έργα του Γ' Κ.Π.Σ.; (Όπως για παράδειγμα ο Δήμος Βελβεντού).
2. Στις επικείμενες συνενώσεις δεν μπορεί να θεωρείται η έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας λόγος να καταργηθεί ο Δήμος, αφού και ο νέος προτεινόμενος (έστω και κατά την πρόταση του ΙΤΑ) διευρυμένος Δήμος, δεν διαθέτει ούτε αυτός διαχειριστική επάρκεια.
3. Το γεγονός ότι ως Δήμος δεν διαθέτουμε ακόμα διαχειριστική επάρκεια, παρ' ότι ήμασταν διατεθειμένοι ως Δήμος να το κάνουμε από το 2007 και είχαμε ήδη προχωρήσει σε ανάθεση σχετικής μελέτης, οφείλεται στο ότι η ΤΕΔΚ του Νομού ανέλαβε το 2007 εξ ονόματος όλων των Δήμων του Νομού Κοζάνης να προχωρήσει τη σχετική πρόταση. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

--------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 52. Ο αριθμός των Δήμων σε όλη τη χώρα, με την εφαρμογή των κριτηρίων συνενώσεων περιορίζεται δραστικά και δεν θα υπερβαίνει τους 370. Συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες, διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, που ικανοποιεί δύο κυρίως στόχους: Οι Δήμοι αποτελέσουν έτσι ισχυρές μονάδες τοπικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα εξελίσσονται σε αποτελεσματικούς διαχειριστές υπηρεσιών, ιδίως στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ποιότητά της. Σε αυτή τη λογική η μείωση του αριθμού των Δήμων συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και το σύνολο της Αττικής (σήμερα 102 δήμοι και 20 κοινότητες) και της Θεσσαλονίκης (45 δήμοι).


ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η μεγάλη μας απορία είναι σήμερα γιατί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχει άλλη αντίληψη για την τάξη πληθυσμού των Δήμων, (μικρό πληθυσμιακό μέγεθος σε χιλιάδες Δήμους), οι οποίοι και λειτουργούν άψογα. Ενώ στην Ελλάδα συλλήβδην θεωρείται ψόγος το μικρό μέγεθος και δεν εξετάζονται τυχόν ιδιαιτερότητες, η ταχύτητα ανάπτυξης ενός μικρότερου Δήμου, τα έργα που εκτέλεσε από το Γ' Κ.Π.Σ., η Ταυτότητα Κοινωνίας κ.λ.π.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά δεδομένων α)στο περιοδικό ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,τεύχος 124, σελ 23 και β)Στην έκδοση-βιβλίο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθήνα 2007 και αλλού.
Παραδείγματα:
Γαλλία 36.684 Δήμοι με μέσο όρο 1.720 κατ/Δήμο
Ισπανία 8.110 Δήμοι με μέσο όρο 5.430 κατ/Δήμο
Γερμανία 12.431 δήμοι με μέσο όρο 6.690 κατ/Δήμο
Ιταλία 8.101 Δήμοι με μέσο όρο 7.270 κατ/Δήμο
Ευρώπη των 15 χωρών συνολικά έχει 73.012 Δήμους με μέσο όρο 5.200 κατοίκων ανά Δήμο
Και η Ελλάδα σήμερα έχει 1034 ΟΤΑ με μέσο όρο 10.200 κατ/Δήμο.
Είμαστε ήδη ως χώρα σε σειρά πληθυσμιακής «υπεσυμπύκνωσης» του μέσου όρου πληθυσμού ανά Δήμο.
Και με την πρόταση των 370 Δήμων θα είμαστε με αναλογία 28.500 κατ/Δήμο.
Πέραν αυτών σημαντικός είναι και ο παρακάτω πίνακας, από τις ίδιες πηγές.
Γαλλία: Το 95% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Γερμανία: Το 75% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ισπανία: Το 85% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ιταλία: Το 71% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Φινλανδία: Το 50% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλες χώρες με άλλες αναλογίες. Αλλά και οι παραπάνω χώρες αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Το οποίο
Προς τι λοιπόν αυτή η σπουδή να καταργηθούν αναφανδόν όλοι οι μικρότεροι αλλά βιώσιμοι Δήμοι. Μας έχει κουράσει η μέχρι σήμερα η συνεχής και ψευδής επίκληση των ευρωπαϊκών δεδομένων, κυρίως από τα Μ.Μ.Ε. Τα ψευδή στοιχεία αδικούν και την αλήθεια και την προοπτική.

------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 54. Η αναδιάταξη μεγεθών από μόνη της δεν αποτελεί ικανή προϋπόθεση για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αναγκαία όμως για την ανάληψη ενός νέου ρόλου από αυτήν. Η δημιουργία μεγαλύτερων ΟΤΑ συνοδεύεται από την συγκρότησή τους στη βάση ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με στόχο την παροχή διοικητικών υπηρεσιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δημότη, δίνοντας δύναμη στο χωριό και τη γειτονιά. και ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 55. Στον ίδιο στόχο συμβάλλει και η εκπροσώπηση όλων των σημερινών Δήμων που συνδυάζεται με ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο προωθεί τη συλλογική δράση, την αποσυμφόρηση και τη διαφάνεια.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ενδοδημοτική αποκέντρωση;
Όταν το 13μελές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας καταργείται και η διοίκηση θα γίνεται πλέον από έναν Τοπικό Αντιδήμαρχο και ένα πεντεμελές ασπόνδυλο και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες τοπικό συμβούλιο;
Μια ολόκληρη κοινωνία στερείται τον συνεκτικό της ιστό που είναι το Δημοτικό της Συμβούλιο. Και αν σήμερα 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι, μαζί με τους Τοπικούς Συμβούλους και το Δήμαρχο και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, παλεύουμε για την καθημερινότητα αλλά και για τα αναπτυξιακά έργα, και συχνα δεν προλαβαίνουμε, ποια θα είναι η αυριανή αντιμετώπισή μας;
Και επίσης στα μικρά χωριά κάτω των 500 κατοίκων, που είναι χιλιάδες στην Ελληνική Επαρχία και στα οποία κατοικούν και τα στηρίζουν οι ακρίτες της ελληνικής υπαίθρου, τα αναπλάθουμε και προσδοκούμε την ενεργοποίησή τους σε δράσεις κυρίως αγροτουρισμού και φυσικά πέραν των άλλων σε καθήκοντα δασοπροστασίας. εκεί λοιπόν καταργείται το τριμελές τοπικό συμβούλιο και γίνεται μονοπρόσωπο. Μα είναι δυνατόν;
Εδώ θα γίνουν οι οικονομίες κλίμακας; (Για 36 συνεδριάσεις το χρόνο ο Τοπικός Σύμβουλος παίρνει μόλις 282 ευρώ αποζημίωση).
Αντί να στηρίξουμε τη λειτουργία των μικρών χωριών της υπαίθρου, την απαξιώνουμε;
Εκτός κι αν οι προσδοκίες μας από τα μικρά ορεινά και πανέμορφα χωριά δεν είναι να τα κάνουμε ξανά πόλο έλξης και συμπληρωματικής ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας και με κύριο συντονιστή πρωτίστως το Τοπικό τους Συμβούλιο.

------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 59. Έτσι, οι νέοι και ισχυροί δήμοι αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες, μαζί με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προέρχονται από την καταργούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως:• η πρόνοια και η προστασία της δημόσιας υγείας,• η ανέγερση σχολικών κτιρίων,• η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού,• η ένταξη των μεταναστών,• οι πολεοδομικές εφαρμογές,• ο υγειονομικός έλεγχος,• η προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας,• οι λαϊκές αγορές• οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων,• η πολιτική προστασίας, με την ένταξη των δήμων στον εθνικό σχεδιασμό με συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα μεταφερθούν και οι αντίστοιχοι πόροι (ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικοί πόροι και υλικοτεχνική υποδομή) στους Δήμους; Ή όλα θα παραμείνουν στις Περιφέρειες και οι Δήμοι θα περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και την κατάρτιση των νέων υπαλλήλων μέσα από σεμινάρια που θα γίνουν στο μέλλον;
Και η εξυπηρέτηση των πολιτών στα ανάλογα αιτήματά τους από 1/1/2011;

-------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 62. Η λειτουργία των νέων δήμων βασίζεται στη χρησιμοποίηση πρότυπων οργανισμών ανάλογα με το μέγεθος και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, καθώς και το νησιωτικό ή ορεινό χαρακτήρα τους.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Δήμος Βελβεντού είναι ένας εύρωστος ΟΤΑ με τη δική του ιστορία από το 4500 π.χ., με δική του «Ταυτότητα Κοινωνίας» και διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα, με εργονομική αυτοτέλεια, με υποδειγματικές αρχές αυτοδιοικητικής λειτουργίας, με πρότυπο συνεταιριστικό κίνημα, με υγιή οργάνωση της αγροτικής οικονομίας γύρω από δυο πρότυπους, υγιείς συναλλαγματοφόρους συνεταιρισμούς αγροτών και με διακριτή πολιτική καθαρής «πράσινης» ανάπτυξης.
Ο Δήμος μας στην διαχρονική του λειτουργία τήρησε με ευλάβεια τις ευρωπαϊκές αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της τοπικής αυτονομίας, σε συνεργασία με τους τριάντα και πλέον μαζικούς φορείς, μέσα από τακτικές θεματικές Λαϊκές Συνελεύσεις με στόχο πάντα δυο πράγματα: Πρώτον οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ανοικτά, πιο συμμετοχικά και εγγύτερα στους πολίτες και δεύτερον η αυτοδιοίκηση του τόπου μας να συντείνει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην συνεχή ενεργοποίηση του πολίτη στα κοινά και στη διατήρηση και επέκταση της κοινωνικής συνοχής. Ο Δήμος απορρόφησε για έργα, υποδομές και πρωτοβουλίες περισσότερα από 20 εκ € μόνο στην τρίτη κοινοτική περίοδο (Γ’ Κ.Π.Σ.- ΠΕΠ – Κοιν. Πρωτοβουλίες) με ιδιαίτερα σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, προωθώντας την υγιή οικονομική ανάπτυξή του σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σήμερα ο Δήμος είναι πανέτοιμος με μελέτες να απορροφήσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών, που θα αναβαθμίσουν κι άλλο την καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών και θα προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Εκείνο που περιμένει, όπως και ολόκληρη η χώρα είναι να ανοίξει επιτέλους το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, που διήνυσε τους 36 από τους 84 μήνες της διάρκειάς του μέσα στην απόλυτη εθνική απραξία.
Μετά απ’ αυτά υπάρχει η εξής ερώτηση: Η προτεινόμενη παράγραφος 62 μήπως φωτογραφίζει στην κυριολεξία ακριβώς τον Δήμο μας, που επιθυμεί για όλους τους παραπάνω λόγους να κρατήσει την αυτονομία του; Μήπως είναι το παράδειγμα προς επιβράβευση και όχι προς κατάργηση;

-----------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 72. Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των δήμων καθώς και των ορίων τους επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης. Η ενσωμάτωση των νέων αρχών δημοκρατικής διακυβέρνησης οδηγεί στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη, στη διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων, στη διαφανή άσκηση της εξουσίας και στην υποχρεωτική λογοδοσία όποιου ασκεί δημόσια εξουσία, επιβάλλει την επαναξιολόγηση των δημοτικών θεσμών διακυβέρνησης, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό τους αλλά και την αποκεντρωμένη διάρθρωσή τους, ώστε να επιτρέπουν την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη συμμετοχή και εξυπηρέτηση του δημότη.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η διαβούλευση μέσω διαδικτύου είναι προφανώς μια μέγιστη καινοτομία. Και την επικροτούν οι πάντες. Όμως στον τόπο μας η δημόσια διαβούλευση έχει και πρόσωπο και όνομα, πέραν της διαδικτυακής προσέγγισης. Και λέγεται ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ. Η λαϊκή συνέλευση δεν φαίνεται πουθενά να απασχολεί τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Νομίζω ότι πρέπει η διεξαγωγή της να ισχυροποιηθεί περισσότερο.
Επίσης το Τοπικό Δημοψήφισμα του άρθρου 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ αποτελεί σημαντικό εργαλείο Τοπικής Δημοκρατίας. Το τοπικό δημοψήφισμα σήμερα χωλαίνει λόγω μη έκδοσης των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων, που θα διευκρίνιζαν τα διαδικαστικά διεξαγωγής, έγκρισης, νομιμότητας κ.λ.π. (παρ7, άρθρου 216, Ν3463/2006).

---------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 72. Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των δήμων καθώς και των ορίων τους επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης. Η ενσωμάτωση των νέων αρχών δημοκρατικής διακυβέρνησης οδηγεί στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη, στη διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων, στη διαφανή άσκηση της εξουσίας και στην υποχρεωτική λογοδοσία όποιου ασκεί δημόσια εξουσία, επιβάλλει την επαναξιολόγηση των δημοτικών θεσμών διακυβέρνησης, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό τους αλλά και την αποκεντρωμένη διάρθρωσή τους, ώστε να επιτρέπουν την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη συμμετοχή και εξυπηρέτηση του δημότη.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη για τον Δήμο μας σημαίνει:
Κατάργηση του σημερινού 13μελούς Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή του συνεκτικού ιστού της κοινωνίας μας, που λειτούργησε εδώ και πολλές δεκαετίες σεβόμενο τις αρχές Εγγύτητας, της Επικουρικότητας και της Τοπικής Αυτονομίας. Και επίσης σημαίνει κατάργηση των 3μελών τοπικών συμβουλίων.
Στη θέση τους μπαίνουν: Ένας Τοπικός Αντιδήμαρχος και ένα 5μελές Τοπικό Συμβούλιο για μικροτοπικής εμβέλειας θέματα. Και αντίστοιχα από ένας τοπικός σύμβουλος στους οικισμούς.
Με τα όργανα αυτά υποβαθμίζεται τελείως η συμμετοχή του πολίτη.
Και η λειτουργία της κοινωνίας απέχει παρασάγγας από τις βασικές αρχές της Εγγύτητας, της Επικουρικότητας και της Τοπικής Αυτονομίας.
Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά ως θεσμός τοπικής δημοκρατίας η Λαϊκή Συνέλευση, που στον Δήμο μας λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 30 χρόνια και σ’ αυτήν παίρνονται οι σοβαρότερες αποφάσεις για τον τόπο μας, τις οποίες σέβεται το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν αναφέρεται πουθενά το Τοπικό Δημοψήφισμα ως θεμελιώδης θεσμός για την άσκηση της τοπικής δημοκρατίας.

-----------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 85: Συγκροτούνται πενταμελή τοπικά συμβούλια σε όλα τα υπάρχοντα τοπικά διαμερίσματα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1000 κατοίκων και τριμελή τοπικά συμβούλια για πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων (για τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό κάτω από 500 εκλέγεται ένας τοπικός εκπρόσωπος). Ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα και στην έδρα των σημερινών Δήμων με πληθυσμό έως 10.000 και συγκροτούνται αντίστοιχα τοπικά συμβούλια. Το Τοπικό Συμβούλιο εκλέγει Πρόεδρο, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της Εκτελεστικής Επιτροπής όταν συζητούνται θέματα που αφορούν το τοπικό τους διαμέρισμα και εισηγούνται σχετικά.
ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στους μικρούς οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων πρέπει τα Τοπικά Συμβούλια να είναι τριμελή. Με τα τριμελή συμβούλια αποφεύγονται φαινόμενα αυταρχισμού και λαμβάνονται αποφάσεις μετά από συζήτηση, με δημοκρατικές διαδικασίες και πρακτικά, σε όλα τα θέματα ,είτε αυτά είναι ιεράρχηση προτεραιοτήτων για το τεχνικό πρόγραμμα, είτε τρόποι άμεσης και σωστότερης αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων.
Τα μικρά χωριά της ελληνικής υπαίθρου τα αναπλάθουμε και προσδοκούμε την ενεργοποίησή τους σε δράσεις κυρίως αγροτουρισμού και φυσικά πέραν των άλλων σε καθήκοντα δασοπροστασίας.
Επίσης ακόμη και στην μονοπρόσωπη εκπροσώπηση, όπου ενδεχομένως ισχύσει για πολύ ειδικούς λόγους, που δυσκολευόμαστε να ανακαλύψουμε, δεν προβλέπεται ούτε καν ο αναπληρωτής.
Με πόση προχειρότητα έχει συνταχθεί το συγκεκριμένο άρθρο;

--------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 90: Στους νέους δήμους, εκλογικές περιφέρειες είναι οι πρώην Δήμοι και Κοινότητες που συνενώνονται καθώς και τα δημοτικά διαμερίσματα στους δήμους που διαθέτουν, οι δε έδρες κατανέμονται σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε επιμέρους εκλογικής περιφέρειας. Οι υποψηφιότητες των δημοτικών συμβούλων αντιστοιχούν σε πρώην Δήμο / Κοινότητα ή σε δημοτικό διαμέρισμα μεγάλου δήμου, ενώ οι τοπικοί εκλογείς σταυροδοτούν τους αντίστοιχους τοπικούς υποψήφιους. Με αυτό το σύστημα διασφαλίζεται και η εκπροσώπηση των συνοικιών στις μεγαλουπόλεις.
ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Θεωρούμε ότι τίθεται θέμα συνταγματικότητας και όχι μόνο δημοκρατικής νομιμότητας, όταν για το ενιαίο Δημοτικό Συμβούλιο περιορίζεται η δυνατότητα του ψηφοφόρου στην ψήφιση μόνον τοπικών υποψηφίων. Το άρθρο χρειάζεται επαναδιατύπωση.

1 σχόλιο:

  1. Τελικά Γιάννη, το άρθρο 90 είναι ίσως και το μοναδικό σημείο που άλλαξε η ΚΕΔΚΕ στις προτάσεις της προς τήν Κυβέρνηση. Να ψηφίζουν όλοι όλους στο ψηφοδέλτιο του κορμού. Μετά οι δημοτικοί σύμβουλοι θα βγαίνουν με βάση τοπική ποσόστωση. Άλλη λούμπα,διαβλέπω, αντισυνταγματική και αυθαίρετη. Θα φανεί αν το Υπουργείο την αποδεχτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή