Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Επιστολή-Πρόταση του Δήμου Βελβεντού για το πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βελβεντό 13 Ιανουαρίου 2010
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αριθμ. Πρωτ: 112
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Ταχ.Δ/νση : 504 00 Βελβεντό
Πληροφορίες: Δήμαρχος
Τηλέφωνο: (24643) 50306
Fax: (24643) 50311
Web: http://www.velvento.gr/

Email: info@velvento.eu



ΠΡΟΣ:

Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης &

Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Γιάννη Ραγκούση
Βας. Σοφίας 15
106 74 ΑΘΗΝΑ

Θέμα: «Επιστολή-Πρόταση του Δήμου Βελβεντού ενόψει της Νέας
Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης-Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Αγαπητέ μου Υπουργέ,
Ενόψει της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης απευθυνόμαστε σε σας εκ μέρους της Κοινωνίας και του Δήμου Βελβεντού για να σας αναφέρουμε μερικά, κατά την άποψή μας θεμελιώδη για μας ζητήματα.
1. Ο Δήμος Βελβεντού, έκανε τις απαραίτητες εθελοντικές συνενώσεις από το 1952 μέχρι και τον πρώτο Καποδίστρια για να πάρει τη σημερινή του έκταση των 126.000 στρ σε ένα άκρως ιδιόμορφο εδαφικό ανάγλυφο (εύρος υψομέτρου 450-2193 μ.-βουνό και λίμνη), με μια μεγάλη διασπορά των υφιστάμενων δημοτικών διαμερισμάτων του και με πληθυσμό 4.000 κατοίκων. Εκτός των ορίων του Δήμου, υπάρχουν και λειτουργούν η κοινωνία των ετεροδημοτών και η ομογένεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, που συμβάλλουν δυναμικά στην εξέλιξη της Κοινωνίας της γενέτειρας.
2. Ο Δήμος Βελβεντού είναι ένας εύρωστος ΟΤΑ με τη δική του ιστορία από το 4500 π.χ., με δική του «Ταυτότητα Κοινωνίας» και διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα, με εργονομική αυτοτέλεια, με υποδειγματικές αρχές αυτοδιοικητικής λειτουργίας, με πρότυπο συνεταιριστικό κίνημα, με υγιή οργάνωση της αγροτικής οικονομίας γύρω από δυο πρότυπους, υγιείς συναλλαγματοφόρους συνεταιρισμούς αγροτών και με μια διακριτή πολιτική καθαρής «πράσινης» ανάπτυξης.
3. Ο Δήμος μας στην διαχρονική του λειτουργία τήρησε με ευλάβεια τις ευρωπαϊκές αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της τοπικής αυτονομίας, σε συνεργασία με τους τριάντα και πλέον μαζικούς φορείς, μέσα από τακτικές θεματικές Λαϊκές Συνελεύσεις με στόχο πάντα δυο πράγματα: Πρώτον οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ανοικτά, πιο συμμετοχικά και εγγύτερα στους πολίτες και δεύτερον η αυτοδιοίκηση του τόπου μας να συντείνει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην συνεχή ενεργοποίηση του πολίτη στα κοινά και στη διατήρηση και επέκταση της κοινωνικής συνοχής.
3. Ο Δήμος μας από τις αρχές του περασμένου αιώνα απέδειξε την ικανότητά του να αυτοοργανώνεται, να σχεδιάζει και να προχωρεί στο μέλλον χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αξιοποίησε πολλές φορές τον εθελοντισμό και την συνεισφορά των μελών αυτής της κοινωνίας και της ομογένειας για να δημιουργήσει έργα και βασικές υποδομές. Ωστόσο ο Δήμος απορρόφησε για έργα, υποδομές και πρωτοβουλίες περισσότερα από 20 εκ € μόνο στην τρίτη κοινοτική περίοδο (Γ’ Κ.Π.Σ.- ΠΕΠ – Κοιν. Πρωτοβουλίες) με ιδιαίτερα σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, προωθώντας την υγιή οικονομική ανάπτυξή του σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
4. Σήμερα ο Δήμος είναι πανέτοιμος με μελέτες να απορροφήσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών, που θα αναβαθμίσουν κι άλλο την καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών και θα προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Εκείνο που περιμένει, όπως και ολόκληρη η χώρα είναι να ανοίξει επιτέλους το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, που διήνυσε τους 36 από τους 84 μήνες της διάρκειάς του μέσα στην απόλυτη εθνική απραξία.
5. Η Πολιτεία στο Δήμο μας επένδυσε σημαντικά κεφάλαια διαχρονικά για να στηρίξει τις προϋποθέσεις μιας δημιουργικής ανάπτυξης σε έναν μικρό –αλλά εύρωστο οικονομικά- επαρχιακό δήμο, όπως τόσοι και τόσοι αντίστοιχοι στην Ευρώπη. Οι κατά κεφαλήν επενδύσεις εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων επέφεραν πολλαπλασιαστικές αποδόσεις, που αντανακλώνται στην καθημερινή ποιότητα ζωής, στην υγιέστατη τοπική αγροτική και τουριστική οικονομία με μια ελπιδοφόρα επιστροφή της νεολαίας στον τόπο της.
6. Ο Δήμος Βελβεντού αποτελεί έναν καλό και αυτοτελή λειτουργικό ΟΤΑ, που είναι βιώσιμος για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Δεν πρέπει ν΄ αποτελέσει δημοτικό διαμέρισμα ενός αχανούς και ουσιαστικά ακυβέρνητου Δήμου, όπως αυτό που σχεδίασε το 2008 το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό απαιτούν οι αρχές της Επικουρικότητας, της Εγγύτητας και της Τοπικής Αυτονομίας για να συνεχίσει ο Δήμος να λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, όπως μέχρι σήμερα. Αυτό υπογραμμίζει η ιστορική πορεία του Βελβεντού και αξιώνει σύσσωμη η τοπική κοινωνία.
7. Η αξιολόγηση των κριτηρίων του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για τους νέους Δήμους οφείλει να λάβει υπόψη ΟΤΑ όπως το Βελβεντό. Αποτελούμε παράδειγμα που υλοποιεί την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της ελληνικής Περιφέρειας.
8. Ανακηρύξτε μας πρότυπο μικρό Δήμο και δώστε μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πορεία μας χωρίς να επωμιστούμε υποχρεώσεις άλλων περιοχών.
9. Βάλτε μας ΔΕΙΚΤΕΣ και ΣΤΟΧΟΥΣ να τους πετύχουμε (με τη βεβαιότητα ότι θα τους πετύχουμε) και μετά ανακεφαλαιώνουμε.
10. Μην επιτρέψετε να «συρρικνωθούν» κοινωνίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αισιόδοξα, πολύπλευρα και παραγωγικά το μέλλον και τις προκλήσεις μιας περιφερειακής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο.
Με δεδομένο το αξίωμα της Κυβέρνησής σας «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» αποστέλλουμε ψήφισμα της Λαϊκής μας Συνέλευσης, με 3040 υπογραφές δημοτών, το 100 % του εκλογικού σώματος, που καταγράφει τη βούλησή τους.
Βελβεντό 13 Ιανουαρίου 2010
Με τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου