Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Οι μαθητές μας στην Παιδική Βιβλιοθήκη Βελβεντού



Με την επίσκεψη των μαθητών μας στην Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Βελβεντού τελείωσε το πρώτο μέρος της εργασίας που γίνεται στο σχολείο μας με γενικό τίτλο «Πες το με ένα βιβλίο».

Το πρώτο αυτό μέρος είχε θέμα – με αφορμή την 28η Οκτωβρίου-  τον αγώνα των Ελλήνων κατά των κατακτητών, μέσα από τα κείμενα του βιβλίου της Άλκη Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».

Διαβάσαμε από το βιβλίο αρκετά επιλεγμένα κομμάτια, καθώς και το κείμενο που υπάρχει στο σχολικό Ανθολόγιο, που είναι ένα απόσπασμα από το ίδιο βιβλίο. Μιλήσαμε για την περίοδο αυτή του πολέμου και της κατοχής. Μιλήσαμε για τον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση και τον αγώνα ακόμα και των παιδιών.
Διαβάσαμε ακόμα μερικά αποσπάσματα από το περιοδικό που κυκλοφόρησε  λίγα χρόνια αργότερα «Ο μικρός ήρωας» και ετοιμάσαμε το θεατρικό με τον ίδιο τίτλο, το οποίο παρουσιάσαμε στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου σε μαθητές και γονείς. Μια όμορφη παράσταση με μουσική και δραματοποίηση, όπως τα βρήκαμε στο διαδίκτυο, από την παράσταση που είχε δοθεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με το ίδιο θέμα.

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τι μας άρεσε από το θέατρο που παρουσιάσαμε.


Στο τέλος της εργασίας μας επισκεφτήκαμε την Παιδική Βιβλιοθήκη Βελβεντού. Η κ. Βάγια, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, είχε ετοιμάσει για μας μια όμορφη δραστηριότητα. Διαβάσαμε αποσπάσματα από δυο βιβλία: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και «Όταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή.
 Μετά προσπαθούσαμε να αντιστοιχίσουμε τις τοποθεσίες που έλεγαν τα κείμενα με φωτογραφίες από την Αθήνα εκείνης της εποχής και να τις τοποθετήσουμε πάνω στο χάρτη της Αθήνας. Με πράσινο χρώμα ακολουθούσαμε την περιπλάνηση του Πέτρου, του ήρωα του ενός βιβλίου, μέσα στην πόλη και με κόκκινο χρώμα ακολουθούσαμε την περιπλάνηση της Ζωής, της ηρωίδας του δεύτερου βιβλίου.



Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βάγια για την όμορφη δραστηριότητα που ετοίμασε για μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου