Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Εργαλεία επιτυχίας η γνώση και το συνεταιρίζεσθαι.

Σύγχρονος Αγρότης: Εργαλεία επιτυχίας η γνώση και το συνεταιρίζεσθαι. Αντώνης Ζίγκος αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

πηγή: ypaithros.gr

Ο Αντώνης Ζίγκος, ροδακινοπαραγωγός, συνέβαλε στην ανάδειξη του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού σε έναν από τους πιο πρωτοπόρους και υγιείς αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα

Την απόφασή του να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον πρωτογενή τομέα δεν την μετάνιωσε ποτέ. «Ένα μόνο θα άλλαζα, αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Να σπουδάσω το αντικείμενο που επέλεξα, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά κυρίως πρακτικά, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό», τονίζει στην «ΥΧ» ο Αντώνης Ζίγκος, ροδακινοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. «Η γνώση και η πληροφορία», σημειώνει, «είναι πολύ σημαντικά για έναν αγρότη. Τον βοηθάνε να εξελίσσεται συνεχώς».

Αν και δεν φοίτησε στα έδρανα κάποιου ανώτατου ιδρύματος, ο 50χρονος παραγωγός δεν περιορίστηκε στην οικογενειακή του εκμετάλλευση, αλλά την εξέλιξε σημαντικά. Καλλιεργεί 80 στρέμματα στο Βελβεντό, κυρίως με ροδάκινα και νεκταρίνια, αλλά και λίγα μήλα. Ο Συνεταιρισμός έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην όλη προσπάθεια. Ο ίδιος όμως δεν εφησυχάστηκε, καθώς στην πορεία του παρακολούθησε και σεμινάρια, ειδικά σχεδιασμένα για αγρότες.
«Σήμερα, οι νέοι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια κατάρτιση στο γεωργικό κομμάτι, αλλά λείπει να είναι σε πιο επαγγελματικό επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκτός από τη σημασία που ο ίδιος δίνει για την εκπαίδευση, προτρέποντας τους νεότερους να κυνηγούν την γνώση, η κινητήριος δύναμη για έναν αγρότη είναι να αγαπά την εργασία του. «Είναι επιλογή μου και αγαπώ αυτό που κάνω. Και, ειδικά στη δενδροκαλλιέργεια, δεν υπάρχει μονοτονία, γιατί είναι εξελίξιμη, και έτσι εξελίσσεσαι και εσύ», αναφέρει. «Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος είναι εφοδιασμένος και με τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις, θα έχει όλα τα εργαλεία για να δουλέψει και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο».


Συνέργειες


Κύριο χαρακτηριστικό ενός σύγχρονου αγρότη, όμως, είναι να μετέχει και σε κάποιο συλλογικό σχήμα. «Είναι το πιο σημαντικό για μένα», επισημαίνει. «Διότι στην Ελλάδα έχουμε μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό. Αυτό, όμως, το μειονέκτημα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, μέσα από τις οργανώσεις». Όπως εξηγεί, «με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος. Μικροί παραγωγοί μαζί κάνουν έναν μεγάλο, με την ποιότητα των προϊόντων τους να είναι σαφώς ανώτερη από τους άλλους, καθώς εμείς στην Ελλάδα έχουμε να φροντίσουμε ένα μικρό μέγεθος εκμετάλλευσης, σε αντίθεση με τον ανταγωνιστή, που δεν τον ενδιαφέρει τόσο η ποιότητα».


Φέτος, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας και έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο πρωτοπόρους και υγιείς αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας, με σημαντική παρουσία στην εγχώρια αγορά και με εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο Αντώνης Ζίγκος είναι ένας από τους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής που συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια, καθώς, εκτός από την παραγωγή, ασχολείται ενεργά από το 1997 με τα διοικητικά του συνεταιρισμού και, μετά τις τελευταίες εκλογές, εξελέγη αντιπρόεδρος.
«Ιδιαίτερα σήμερα, με την οικονομική κρίση, ο συνεταιρισμός μας αποτελεί μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο», αναφέρει ο κ. Ζίγκος. Για παράδειγμα, παρέχει στους παραγωγούς – μέλη του τα γεωργικά εφόδια με πίστωση, που τους βοηθάει να ανταπεξέλθουν, μιας και πληρώνονται μία φορά 


στο τέλος κάθε χρόνου.

Νέες ποικιλίες και τεχνικές


Από την άλλη, έχει συμβάλει σημαντικά στην παροχή των απαραίτητων εργαλείων για αποδοτικότερη και πιο βιώσιμη καλλιέργεια. Σε σχέση με το παρελθόν, που η καλλιέργεια του ροδάκινου στην περιοχή γινόταν με παραδοσιακό κύπελο, «πλέον, με τους σύμβουλους γεωπόνους του συνεταιρισμού, πάμε σε γραμμικά σχήματα, με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον χώρο», αναφέρει. Και συμπληρώνει πως καλό είναι ένας παραγωγός να προχωράει με σταθερά βήματα, «να χτίζει σιγά – σιγά, γιατί είναι ένα επάγγελμα χωρίς σταθερότητα, πόσω μάλλον τώρα με την κρίση».
Ο σύγχρονος αγρότης, όμως, δεν πρέπει να είναι αποκομμένος από την αγορά. «Πρέπει να ξέρουμε τι θέλει ο καταναλωτής», σημειώνει ο κ. Ζίγκος, εξηγώντας πως οι νέες ποικιλίες –πάντα μετά από έρευνα αγοράς– που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν θετικό και άμεσο αντίκτυπο και στον παραγωγό. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί στην Ελλάδα η συνήθεια να καλλιεργούν πρώτα και μετά να μην ξέρουν πού να διαθέσουν τα προϊόντα».
Όμως, πρέπει και η πολιτεία να ανταποκρίνεται επαρκώς στον ρόλο της. «Όλοι λένε πως θέλουν να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα, αλλά όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στρέφονται εναντίον των συνεταιριζόμενων παραγωγών», τονίζει ο κ. Ζίγκος. «Δεν γίνεται το κράτος να βάζει στους αγρότες τρικλοποδιές, και με τα μέτρα που επιβάλλει να αποτρέπει τον κόσμο, και ειδικά τη νέα γενιά, να ασχοληθεί με την πρωτογενή παραγωγή. Εμείς, ως συνεταιριζόμενοι, συμβάλλουμε στο κράτος με την φορολογία μας κ.λπ., αλλά πρέπει ταυτόχρονα και το κράτος να μας προστατεύει. Δεν μπορεί μόνο να ζητά από εμάς, και όλα τα υπόλοιπα να τα αφήνει ανεξέλεγκτα», προσθέτει, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων, οι «μαύρες» πωλήσεις κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου