Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

«ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Η Βιβλιοθήκη του ΜΟΒ διοργανώνει την καθιερωμένη Έκθεση Βιβλίου από  29 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου στον επάνω όροφο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.
 ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Βιβλιοθήκη του ΜΟΒ διοργανώνει την καθιερωμένη Έκθεση Βιβλίου
από 29 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου στον επάνω όροφο της Παιδικής
Βιβλιοθήκης.

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Γράφει η Παναγιώτα Δ. Κυπραίου*
Ο Rudolf Steiner λέει ότι η ανθρώπινη ψυχή χρειάζεται την ουσία των παραμυθιών να ρέει μέσα στις φλέβες του, όπως ακριβώς το σώμα χρειάζεται να έχει θρεπτικές ουσίες να κυκλοφορούν μέσα από αυτό.
Υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μας, ένα ίχνος αθωότητας από τα νεανικά μας χρόνια που είναι αδρανής και ζωντανεύει όταν διαβάζουμε μια καλή ιστορία, βλέπουμε μια ταινία ή ερχόμαστε σε επαφή με την τέχνη. Ίσως αυτό είναι το πιο αυθεντικό μας κομμάτι ─ εκείνο που εξακολουθεί να πιστεύει στα παραμύθια.
Χαρά πέρα από τα τείχη του κόσμου. . . . ένας πολύ καλός λόγος για να διαβάσεις παραμύθια.
Γιατί αγαπάμε τα παραμύθια ακόμη και ως ενήλικες; Ένας λόγος είναι ότι βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι τα παραμύθια έχουν μεγάλη συνάφεια με την πραγματική ζωή. Συχνά μέσα σε παραμύθια αισθανόμαστε ότι υπάρχει σύγκρουση και δυσκολία που πρέπει να ξεπεραστεί. Γνωρίζουμε ότι απαιτείται μεγαλείο από τον ήρωα. Έτσι συμβαίνει και στη ζωή: είναι γεμάτη από ένταση που ζητάει επίλυση. Υπάρχει σύγκρουση, πόνος, ταλαιπωρία, αδικία. Επίσης η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Είναι δύσκολη και προτού γίνει καλύτερη, συχνά γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Έτσι και στα παραμύθια, η πλοκή περιλαμβάνει αγώνα, ήττα, αποτυχία. Αφορά στην εκμάθηση της επιμονής μέσω της δοκιμασίας. Το τελευταίο μέρος του παραμυθιού αφορά στην επίλυση, αποκατάσταση και συμφιλίωση — στην ανανέωση όλων των πραγμάτων. Ο ήρωας επιστρέφει στο σπίτι του, με μια ανανεωμένη εκτίμηση για αυτό που κάποτε θεωρούσε δεδομένο. Βλέπει τους αγαπημένους του και πάλι και γιορτάζουν τη ζωή μαζί.
«Η ίδια η ζωή είναι το πιο υπέροχο παραμύθι απ’ όλα.» (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)
Μία από τις χαρές των παραμυθιών είναι η ποικιλομορφία τους. Μερικά είναι περισσότερο προσανατολισμένα στη δράση, άλλα έχουν αργό ρυθμό και στοχαστικότητα, ενδεχομένως με μια ρομαντική οπτική γωνία. Κάθε πολιτισμός έχει επίσης το δικό του «άρωμα», οπότε η ανάγνωση παραμυθιών από όλο τον κόσμο μπορεί να είναι μια εκπαίδευση στις διαφορές και τις ομοιότητες μας ως ανθρώπινα όντα.
Τα παραμύθια δίνουν απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τις εξωτερικές και εσωτερικές ανάγκες μας. «Τι θα συνέβαινε αν ...; Τι θα έκανα ...;» Υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις που έρχονται μετά από το «Μια φορά κι έναν καιρό». Ερωτήσεις που θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό αφού διαβάσουμε τις λέξεις «και έζησαν αυτοί καλά».
Όπως και τα καλά μυθιστορήματα, ένα καλό παραμύθι μπορεί να παρέχει μια ηθική πυξίδα. Ενώ τα παραμύθια μας διασκεδάζουν, μας διδάσκουν επίσης για την αγάπη, την τιμή, τη θυσία, την ελπίδα, το θάρρος, τη σκληρή δουλειά, τη δικαιοσύνη. Μερικές φορές, αποσπασμένα καθώς είναι από την καθημερινότητά μας, ελευθερώνουν το μυαλό μας ώστε να δούμε τα άυλα με ιδιαίτερη σαφήνεια.
Υπάρχουν ακόμη βαθύτερες αξίες στα παραμύθια. Επειδή δεν χρειάζεται να ακολουθούν τις συμβάσεις του πραγματικού κόσμου, είναι καταπληκτικά οχήματα για τη μεταφορά της βαθιάς αλήθειας. Η φαντασία μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για την αλήθεια.
«Στο κέντρο του κάθε παραμυθιού βρίσκεται μια αλήθεια που έδωσε στην ιστορία τη δύναμή της.» (Susan Wiggs)
Τα παραμύθια είναι φορείς των σεναρίων που επαναδιαπραγματευόμαστε συνεχώς στις αφηγήσεις της ζωής μας, βοηθώντας μας να επεξεργαστούμε θέματα όπως ο φόβος και η ελπίδα.
«Ο φόβος δεν είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί. Έτσι κι αλλιώς, δεν φοβόμασταν όλοι ως παιδιά; Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που η κοκκινοσκουφίτσα αντιμετώπισε τον μεγάλο κακό λύκο. Αυτό που μας φοβίζει σήμερα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που μας τρόμαζε χθες. Πρόκειται απλά για έναν διαφορετικό λύκο.» (Άλφρεντ Χίτσκοκ)
Οι χαρακτήρες των παραμυθιών εξακολουθούν να μας εμπνέουν επειδή είναι ανθρώπινοι και επειδή όταν τους κοιτάζουμε, βλέπουμε τους εαυτούς μας. Βλέπουμε τα λάθη που έχουμε κάνει και τα ρίσκα που απέδωσαν και όλα αυτά χωρίς να αισθανόμαστε ότι μας νουθετούν υπερβολικά.
Κάποιες φορές τα παραμύθια μας βοηθούν να δούμε τον εαυτό μας με θετικό τρόπο και κάποιες άλλες μας επιτρέπουν να δούμε μια όχι και τόσο επιθυμητή πλευρά μας. Κάθε χαρακτήρας μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε τον εαυτό μας. Πόσο μακριά θα πηγαίναμε το μίσος μας; Τι θα κάναμε για να πάρουμε αυτό που θέλουμε; Πόσους ανθρώπους παραβλέπουμε και θεωρούμε δεδομένους, χωρίς να τους δίνουμε μια ευκαιρία;
Σαν αντιστάθμισμα του να μας κάνουν να κοιτάξουμε τη σκοτεινή πλευρά μας, τα παραμύθια μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τους εαυτούς μας ως θριαμβευτές. Μας επιτρέπουν να νικήσουμε τον εχθρό μας, να δούμε ότι οι άνθρωποι που περνούν δύσκολα μπορούν να πετύχουν και να βρούμε το μονόκερό μας. Μας δίνουν την ευκαιρία να πούμε «Είμαι γενναίος! Μπορώ να το χειριστεί αυτό!» Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι, δοθείσης της ευκαιρίας, θα είχαμε δαμάσει το δράκο. Έτσι τα παραμύθια όχι μόνο μας επιτρέπουν να κάνουμε το σωστό, αλλά να γίνουμε και ήρωες, κάτι που σε αυτόν τον κόσμο, μπορεί να είναι το ίδιο πράγμα.
Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι τα παραμύθια είναι γελοία γιατί δεν ασχολούνται με την πραγματική ζωή∙ ότι οι ευχές στ’ αστέρια δεν γίνονται πραγματικότητα. Αυτή είναι σωστή παρατήρηση αλλά τα παραμύθια δεν είναι ένας οδηγός σπουδών για το τι πρέπει να κάνεις (ή να μην κάνεις) όταν για παράδειγμα, μια γιγαντιαίο φασολιά μεγαλώνει στην αυλή σου. Αυτά τα μέρη των παραμυθιών δεν είναι αληθινά. Όμως κάποια μέρη είναι: «Τα παραμύθια είναι κάτι περισσότερο από αληθινά, όχι επειδή μας λένε ότι υπάρχουν δράκοι, αλλά επειδή μας λένε ότι οι δράκοι μπορούν να ηττηθούν.» (G. K.Chesterton)
Τα παραμύθια μας δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουμε, να ανανεώσουμε την πίστη μας και να κατακτήσουμε αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε, αφού υποδεικνύουν όλα όσα είναι δυνατό να γίνουν. Ο αδύναμος μπορεί να γίνει δυνατός. Το κακό μπορεί να μετατραπεί σε καλό. Το άσχημο μπορεί να γίνει όμορφο. Η Σταχτοπούτα μπορεί να γίνει μια πριγκίπισσα, ο βάτραχος πρίγκιπας. Κάθε ανθρώπινο ον μπορεί να ανέλθει στο πραγματικό ανάστημα του. Ακόμη και το πιο μικρό παιδί μπορεί να το κατανοήσει αυτό και να χαίρεται εν όψει μελλοντικών νικών.
Ίσως τα παραμύθια είναι δύσκολο να τα πιστέψει κάποιος, επειδή δυσκολεύεται να αναστείλει τη δυσπιστία του αρκετά ώστε να νιώσει ότι υπάρχουν και ευτυχείς καταλήξεις. Για πολλούς, η κάθε μέρα είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι το καλό δεν θριαμβεύει πάντα πάνω στο κακό. Ότι ο φτωχός αλλά τίμιος, δεν γίνεται πάντα πλούσιος και ότι σίγουρα δεν υπάρχουν κολοκύθες που να μετατρέπονται σε άμαξες (απ’ όσο γνωρίζουμε!).
Αλλά ίσως η ευτυχής κατάληξη είναι ακριβώς αυτό που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να πιστέψουν. Χρειάζονται τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την αγάπη για να γίνουν οι καλλιτέχνες, εφευρέτες και ανθρωπιστές του αύριο. Χρειάζονται ελπίδα για να έχουν ένα αύριο. Και ενώ τα παραμύθια δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για αυτό, οπωσδήποτε είναι μια έμπνευση.
Ίσως αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι μια ευκαιρία για να ονειρευτούμε. Μια ευκαιρία να τολμήσουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει κάπου εκεί έξω το δικό μας αίσιο τέλος που περιμένει να συμβεί. Μια ευκαιρία να δούμε ότι ακόμα έχουμε το καλό μέσα μας και ότι μπορούν ακόμα να μας συμβούν καλά πράγματα. Μια ευκαιρία για να δούμε τον εαυτό μας σαν τον ήρωα στο παραμύθι και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ο ήρωας της δικής μας ιστορίας ζωής. Τα παραμύθια είναι σημαντικά γιατί μας δίνουν αυτές τις ευκαιρίες και μας υπενθυμίζουν να ονειρευόμαστε. Επειδή ο καθένας αξίζει να ζήσει το δικό του «Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα...»
*          Η κ. Παναγιώτα Δ. Κυπραίου είναι Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP), Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Καλοκαιρινή Εκστρατεία ανάγνωσης της Παιδικής Βιβλιοθήκης

Φωτογραφίες από τις δραστηριότητες της  Παιδικής  και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Βελβεντού, που συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τα παιδιά γίνονται εξερευνητές του κόσμου και συμμετέχουν σε ποικίλες και σημαντικές δράσεις.
 Καλούνται όλα τα παιδιά να παίρνουν μέρος και να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο τους.








Φωτογραφίες από τη σελίδα της  Παιδικής  και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Βελβεντού στο facebook.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - 12η ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ,
ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτ. Παραγωγής Βελβεντού,
ο Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού,
η «Κοινωνία των Πολιτών» του Βελβεντού,
η Κίνηση Γυναικών για την ανεξαρτησία του Δήμου Βελβεντού,
με συνδιοργανωτές
τον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού
το Σύλλογο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Βελβεντού
& τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Βελβεντού
σας προσκαλούν στο Βελβεντό
στην 12η ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
στις 5, 6 & 7 Αυγούστου 2016.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

H επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού, βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση της Ν.Ε. Κοζάνης


H επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού,  τέθηκε θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:30. 
 Nα σημειωθεί ότι την Κυριακή 9/7/16 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού αγώνα των κατοίκων του Βελβεντού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης. Στη συνάντηση το συντονιστικό ανέπτυξε το χρονικό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των κατοίκων τα τελευταία 6 χρόνια και ζήτησε την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού συνυπολογίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

 1. Την ομόφωνη γνώμη του ΔΣ του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας. Σε αυτό όπως ανέφεραν οι κάτοικοι συνυπολογίζονται: α) η σύμφωνη γνώμη των βουλευτών β) Οι συζητήσεις των κατοίκων με τον Αλέξη Τσίπρα (2 συναντήσεις) και την θετική στάση του πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, η συνάντηση με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, την συνάντηση στο υπουργείο εσωτερικών και η σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη.

 2. Την πλήρη διάλυση του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, όπως σημειώνουν, με φαινόμενα που προσβάλουν την αυτοδιοίκηση και τον πολιτικό μας πολιτισμό και το ότι οδηγείται σε καθεστώς επιτροπείας.

 3. Την συζήτηση για το Καλλικράτη. Δεδομένου ότι ο Καλλικράτης σαν συζήτηση ανοίγει μόνο για τα θεσμικά ζητήματα με την μετάθεση της συζήτησης για το χωροταξικό σε επόμενο χρόνο, κατατέθηκαν προτάσεις από τους βουλευτές και τους κατοίκους για μία σειρά από συνέργειες που θα επικαιροποιήσουν το αίτημα των κατοίκων και θα το θέσουν στα συναρμόδια υπουργεία. 


πηγή: kozan.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στον Αμπελώνα Καμκούτη στο Βελβεντό η Ημερίδα με θέμα: «Η ιχθυογαστρονομία στο τουριστικό μάρκετιγκ της Λίμνης Πολυφύτου».
Διοργανωτής ήταν ο Σύλλογός Επαγγελματιών Ψαράδων της Λίμνης Πολυφύτου και συνδιοργανωτές ο φιλοξενών την ημερίδα Αμπελώνας Καμκούτη και οι Εμποροεπαγγλεματικοί Σύλλογοι Βελβεντού και Σερβίων. Συντονιστής ήταν η Μ.Κ.Ο. Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού ενώ χορηγοί ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, οι ίδιοι οι διοργανωτές φορείς, οι Συνεταιρισμοί ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ Βελβεντού, το Ξενοδοχείο Ναϊάδες και η επιχείρηση οστρακοειδών ΜΠΛΕ ΚΑΒΟΥΡΙ από τη Χαλάστρα.
Ειδικοί χορηγοί ήταν οι έξι ταβέρνες της περιοχής που ετοίμασαν και σέρβιραν στο πολυπληθές ακροατήριο μαγειρεμένα ψάρια της λίμνης, που τους προμήθευσαν οι αλιείς μέλη του διοργανωτή συλλόγου και συγκεκριμένα τα καταστήματα: Πιτσαρία Λα Πλάζα, Ταβέρνα Εν Βελβεντώ, Ταβέρνα Νερόμυλος και Εξοχικό Κέντρο Μετόχι από το Βελβεντό, καθώς και Ταβέρνα Φωλιά και Ταβέρνα Ακρόπολις από τη Νεράϊδα. Τέλος στους ειδικούς χορηγούς ανήκει και η σεφ Νανά Γκαμπούρα από τα Σέρβια που ετοίμασε και σέρβιρε παέγια με καραβίδες και γλυκό  ροδακινόπαστας.
Στην είσοδο του χώρου υπήρχε ενημερωτικό υλικό ενώ ο Σύλλογος Ψαράδων φρόντισε να εκθέσει σε ειδική προθήκη πολλά είδη ζωντανών ψαριών της λίμνης. Οι δυο συνεταιρισμοί του Βελβεντού εξέθεσαν τα ολόφρεσκα και νόστιμα ροδάκινα. Αρκετοί ήταν και οι εθελοντές που στρατεύθηκαν για την όλη διοργάνωση.
Η ημερίδα φιλοξένησε τελικά περισσότερους από 350 πολίτες και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ κ. Αμανατίδης, ο Διευθυντής Αλιείας Νομού Κοζάνης κ. Δούρβας, η Διευθύντρια Υδάτινων Πόρων της Περιφέρειας κ. Ιακωβίδου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη υπηρεσιών και δομών.
Την ημερίδα άνοιξαν με τον χαιρετισμό τους εκ των διοργανωτών ο Πρόεδρος της ΜΚΟ Μανώλης Στεργίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων κ. Νίκος Κουρτίδης.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Περιφερειάρχη κ. Θόδωρου Καρυπίδη και του Δημάρχου Κοζάνης κ. Ιωαννίδη. Στους χαιρετισμούς τους μίλησαν για την καθοριστική αναγκαιότητα  να αξιοποιηθεί ο πλούτος της τεχνητής μας λίμνης αφενός με σεβασμό στο περιβάλλον αφετέρου δε με την αξιοποίηση σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν τα πολυδιάστατα οικονομικά οφέλη της περιοχής αλλά και των επαγγελματιών ψαράδων.  
Στην ημερίδα οι εξαίρετοι επιστήμονες-εισηγητές αναφέρθηκαν σε ένα παλαιό και πολύ σημαντικό κεφάλαιο της περιοχής μας που είναι ο πλούτος ψαριών της λίμνης μας  και στην αναζήτηση τρόπων με τους οποίους αυτός ο πλούτος μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για το τουριστικό μάρκετιγκ της παραλίμνιας περιοχής μας. Πέντε εκλεκτοί εισηγητές μέσα από τις εισηγήσεις τους ενημέρωσαν το κοινό και επί της ουσίας άνοιξαν δρόμους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πλούτου αυτού. Οι εισηγήσεις είχαν ως εξής:   
1.     «Η σημασία της καραβίδας για την τοπική οικονομία της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου», Αγγελίδης Παναγιώτης, Καθηγητής Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ.
2.     «Ψάρια και αλιεία στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου»,  Όλγα Πετρίκη, Δασολόγος-Ιχθυολόγος, Εξωτερικός συνεργάτης Α.Π.Θ. 
3.     «Υδατοκαλλιέργειες γλυκού νερού - Ισχύουσα νομοθεσία», Αντώνιος-Περικλής Μούντζιας, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Δυτ. Μακεδονίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
4.     «Σχεδιασμός του νέου προγράμματος LEADER/CLLD  (2014-2020) – Δυνατότητες της Παραλίμνιας περιοχής και προοπτικές του κλάδου της Αλιείας με την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου", Ζωή Γκερεχτέ, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου της ΑΝΚΟ Α.Ε.
5.      «Η θρεπτική αξία των ψαριών της λίμνης», Νάνα Γκαμπούρα, Executive Chef, καθηγήτρια γαστρονομίας στην σχολή Etoile
Ακολούθησαν  ερωτήσεις, παρεμβάσεις και  συζήτηση.
  Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό.
       Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στην δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος LEADER/CLLD με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου της αλιείας στην περιοχή και την παραγωγή ενός σημαντικού οικονομικού κύκλου προϊόντων, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας θα ξεκινήσει με την χρηματοδότηση για την εκπόνηση μιας εμπεριστατωμένης μελέτης του δυναμικού και των δυνατοτήτων του υγρού πλούτου της περιοχής μας. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι και η ΑΝΚΟ η οποία δια του Γενικού της Διευθυντή κ. Αμανατίδη δήλωσε την αμέριστη διάθεση να βοηθήσει στο επόμενο βήμα για την στρατηγική αξιοποίησης του πλούτου της λίμνης.
Εκείνο που ξεκαθαρίστηκε επίσης είναι η απεμπλοκή της ΔΕΗ από το στενό αδειοδοτικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων και δράσεων εντός των υδάτων της Λίμνης Πολυφύτου, κάτι που επί χρόνια αποτέλεσε εμπόδιο για τον σκοπό αυτό. Η συμμετοχή της ΔΕΗ έχει πλέον περιοριστεί σε γνωμοδοτικό επίπεδο, που ούτως ή άλλως θεωρείται αναγκαίο για την ασφαλή ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός της λίμνης.
Επιπλέον, για κάποιο νομοθετικό εμπόδιο που ακόμα υπάρχει για την παρόχθια ζώνη της λίμνης, υπήρξε δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι θα επιλυθεί άμεσα μια και ήδη έχουν γίνει ενέργειες προς τον σκοπό αυτό.
   
Ακολούθησε γευσιγνωσία στον χώρο εκδηλώσεων με ποικιλία ολόφρεσκων ψαριών που μαγείρεψαν και σέρβιραν οι τοπικές ταβέρνες της περιοχής μαζί με τα λευκά παγωμένα κρασιά του Αμπελώνα Καμκούτη.
Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα της οικονομικής και όχι μόνον κρίσης, η περιοχή της παραλίμνιας λεκάνης αντιστέκεται. Αντιστέκεται με τον πολιτισμό της, με τους ανθρώπους της, με την πολυδιάστατη τοπική της οικονομία, με το συνεταιριστικό κίνημα, με τις συλλογικές της δομές, με σημαντικές διαχρονικά λειτουργίες, δράσεις, θεσμικές πρωτοβουλίες και καινοτομίες. Και όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή την αγωνία του τόπου για την ανάπτυξη της περιοχής.
Στα πλαίσια αυτά η ημερίδα ανίχνευσε και μια ακόμη τοπική αναπτυξιακή δυνατότητα. Μια δυνατότητα που μπορεί να κάνει την τοπικότητα αυτών των προϊόντων μας σημαία, να την προβάλει και να την μετατρέψει σε οικονομική πρόσοδο.
Εκ μέρους των διοργανωτών θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους επισήμους που τίμησαν την εκδήλωσή μας, τον Περιφεριάρχη κ. Καρυπίδη, τον Δήμαρχο κοζάνης κ. Ιωαννίδη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πλακεντά, όλους τους χορηγούς,  όλους όσους ασχολήθηκαν, βοήθησαν και συμμετείχαν καθώς και τα ΜΜΕ που έδωσαν εξαιρετική δημοσιότητα στο γεγονός.
 Ευχόμαστε ειλικρινά τα συμπεράσματα αυτής της ημερίδας να είναι ένα ακόμα βήμα και να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την πρόκληση που έρχεται από το μέλλον.
                                           Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων
 Λίμνης Πολυφύτου
     Ο Πρόεδρος


  Νίκος Κουρτίδης



Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τι βρίσκει κανείς ψάχνοντας...

Τι βρίσκει κανείς ψάχνοντας στο αρχείο του...
Απόκομμα εφημερίδας από τις κοινητοποιήσεις των φοιτητών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης,το 1983.
(Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης:Η Σχολή, που εκτός από τις γνώσεις,μας έμαθε την Ελληνική Παιδεία, τη Δημοκρατία,αλλά κυρίως να αγαπάς τη δουλειά σου.)

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

"Ροδάκινο: Το δώρο της γης του Βελβεντού"

Τα τέσσερα διαφημιστικά, που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος "Ροδάκινο: Το δώρο της γης του Βελβεντού" από την ΣΤ΄ Τάξη του Σχολείου μας, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.











Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ευχαριστήριο


Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ζήνωνα Μανδραλή του Ιωάννη,
Διευθυντή Έρευνας και Τεχνολογίας της Εταιρείας Νesttle,
καθώς και την Εταιρεία Nestle με έδρα τη Λωζάνη,
για τη δωρεά τεσσάρων φορητών υπολογιστών για τις ανάγκες του σχολείου μας.
(Για μια ακόμα φορά οι ομογενείς Βελβεντινοί δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για τον τόπο μας)

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα παιδιά πολλές φορές είναι αρνητικά, αντιδραστικά, δε συνεργάζονται με τους ενήλικες και επιχειρούν με τις πράξεις τους να σπάσουν τα όρια και τους κανόνες που θεσπίζουν οι γονείς τους. Το αποτέλεσμα είναι πως με τη συμπεριφορά τους συχνά προκαλούν εκνευρισμό στους γονείς, οι οποίοι σε συνδυασμό και με άλλους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η κόπωση, το στρες, η οικονομική κρίση, οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι ευθύνες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα, οι συγκρούσεις με το σύντροφό τους, πάνω στο θυμό και τη συναισθηματική τους φόρτιση, μπορεί να ξεστομίσουν λόγια που δεν τα εννοούν, χωρίς να τα σκεφτούν και πολύ.



Οι γονείς καλούνται να ανταποκριθούν στο δύσκολο και απαιτητικό ρόλο της ανατροφής και  διαπαιδαγώγησης των παιδιών χωρίς να διαθέτουν κάποιο βιβλίο με μαγικές συνταγές, που εάν τις ακολουθήσουν πιστά θα κυλήσουν όλα ομαλά και θα έχουν μια άψογη και ισορροπημένη σχέση με τα παιδιά τους, οπότε δικαιολογημένα πέφτουν σε κάποιες παγίδες ή κάνουν κάποια λάθη και μέσα από αυτά μαθαίνουν και  βελτιώνονται.
 Ωστόσο, κάποιες φράσεις  που απευθύνουν οι γονείς στα παιδιά  είναι ακατάλληλες, διότι πλήττουν την αυτοεκτίμηση, τραυματίζουν τον ψυχισμό των παιδιών, τους γεννούν πλήθος αρνητικών συναισθημάτων, που τα στιγματίζουν και  ενδέχεται να τα ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή και διογκώνουν το επικοινωνιακό χάσμα μεταξύ γονέων-παιδιών.
Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποιες είναι οι κυριότερες φράσεις που θα πρέπει οι γονείς να αποφεύγουν όταν απευθύνονται στα παιδιά τους:
·         «Είσαι κακό παιδί, ψεύτης, τεμπέλης, κ.ά». Εάν χρησιμοποιείτε ταμπέλες, ενισχύετε τη μη αποδεκτή πράξη του παιδιού και δημιουργείτε ένα φαύλο κύκλο, καθώς το παιδί υιοθετεί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που του προσάπτετε και θα συμπεριφέρεται διαρκώς σαν «κακό» παιδί, θα είναι πάντα «ψεύτης» κ.λ.π. Πρέπει να εστιάσετε στην ίδια την πράξη και όχι στο παιδί και στην προσωπικότητά του. Π.χ. «Μην επαναλάβεις αυτό που έκανες, γιατί δεν ήταν σωστό. Καλό θα είναι την επόμενη φορά να κάνεις…».
·         «Μακάρι να ήσουν σα τον αδερφό σου/ή σου, σα το Γιώργο το συμμαθητή σου κ.λ.π.». Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, διαθέτει τις δικές του κλίσεις και δεξιότητες, έχει το δικό του ταπεραμέντο και το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης. Με τη σύγκριση ένα παιδί ενδέχεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια να γίνει καλύτερο, βιώνει ματαίωση,  νιώθει θυμό, κλείνεται στον εαυτό του, διαμορφώνει αρνητική αυτοεικόνα και ενδεχομένως να αναπτύξει ανταγωνιστικές σχέσεις με τα αδέρφια  και τους συνομηλίκους του.
·         «Μόλις θα έρθει ο πατέρας σου, θα σε τακτοποιήσει καταλλήλως». Με αυτή τη φράση, από τη μια ακυρώνετε και ισοπεδώνετε το δικό σας ρόλο, με αποτέλεσμα το παιδί να γίνεται ολοένα και πιο ζωηρό και χειριστικό ενώπιών σας και από την άλλη προκαλείτε στο παιδί άγχος και αγωνία για την τιμωρία που πρόκειται να υποστεί και καλλιεργείτε συναισθήματα φόβου απέναντι στον πατέρα, ο οποίος αναγκαστικά παρουσιάζεται ως ο κακός και αυστηρός της υπόθεσης. Η τιμωρία επίσης, είναι σημαντικό να εφαρμόζεται την ίδια στιγμή που εκδηλώνεται η αρνητική συμπεριφορά και όχι αργότερα.
·         «Να πας στη μάνα σου/ στον πατέρα σου να τα πεις/να ζητήσεις αυτό που θες που σε έχει κάνει σα τα μούτρα του/της  γιατί σε μένα δεν πιάνουν αυτά». Με αυτή τη μειονεκτική φράση κάνετε αυτόματα έναν διαχωρισμό και μια κατηγοριοποίηση ανάμεσα στους δύο γονείς και υποβιβάζετε στα μάτια του παιδιού τη μητέρα ή τον πατέρα αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι πως το παιδί γίνεται χειριστικό προς τον έναν γονέα και δε τον αντιμετωπίζει με σεβασμό και με τη δέουσα σοβαρότητα και πιθανότατα θα εξελιχθεί και σε έναν ενήλικα που θα υποβιβάζει κα θα απαξιώνει τους άλλους στις διαπροσωπικές του σχέσεις.
·         «Μην κλαις, δεν είσαι πια μωρό». Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι σε θέση να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους. Εάν απαγορεύετε σε ένα παιδί να κλάψει, αυτό αντιλαμβάνεται πως κάνει κάποιο λάθος κάθε φορά που κλαίει. Αντιθέτως, το κλάμα είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση.
·         «Μα καλά παιδάκι μου είσαι χαζό»; Είναι μια από τις συνηθισμένες φράσεις που λένε οι γονείς πάνω στον εκνευρισμό και την αγανάκτησή τους. Το παιδί αρχίζει να οικειοποιείται τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται η αυτοεκτίμησή του, να ισοπεδώνεται η εμπιστοσύνη του απέναντί σας και να παγώνει σε κάθε βήμα που πάει να κάνει, αφού θεωρεί πως θα καταλήξει σε αποτυχία ή απόρριψη.
·         «Εάν δεν κάτσεις φρόνιμος, θα φύγεις από το σπίτι». Το σπίτι αποτελεί για το παιδί ένα ασφαλές μέρος όπου μπορεί να καταφύγει κάθε φορά που νιώθει πως κινδυνεύει ή απειλείται από κάτι. Με αυτή τη φράση ενισχύετε το φόβο της εγκατάλειψης στο παιδί και το κάνετε να αισθάνεται μόνο, αβοήθητο και αδύναμο. Επίσης, ενδέχεται να υιοθετήσει τις απειλές και τους συναισθηματικούς εκβιασμούς στις μετέπειτα διαπροσωπικές του σχέσεις.
·         «Μακάρι να μην σε είχα γεννήσει». Πρόκειται για μια πολύ σκληρή φράση που γεννά ενοχές στο παιδί και το κάνει να αισθάνεται άσχημα μόνο και μόνο που υπάρχει.
·         «Είσαι πια μεγάλος για να φοβάσαι χωρίς λόγο». Με αυτή τη φράση αποθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει ανοιχτά για τις φοβίες και τις ανησυχίες του. Προσπαθήστε να ακούτε προσεκτικά τους φόβους των παιδιών σας, χωρίς να τους αντιμετωπίζετε με χιούμορ και να τα κάνετε να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.
·         «Θα κάνεις αυτό που λέω εγώ, το κατάλαβες»; Αυτή η φράση είναι απόλυτη και εγωκεντρική. Το παιδί σας δε βρίσκεται σε στρατόπεδο όπου πρέπει να υπακούει και να συμμορφώνεται με αυτά που ορίζει η εξουσία. Ναι στα όρια και στους κανόνες αλλά με συγκεκριμένα επιχειρήματα , σεβασμό, δημοκρατικό διάλογο και κατανόηση.
·         «Μου ανέβασες την πίεση, θα με πεθάνεις». Είναι γεγονός πως τα παιδιά πολλές φορές σας εξωθούν στα άκρα και στην απόγνωση. Ωστόσο, δε χρειάζεται να τα φορτώνετε με τόσες πολλές ενοχές. Μην ξεχνάτε πως εσείς είστε  οι ενήλικες και οφείλετε να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε την οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση.
·         «Πόσα πράγματα στερήθηκα για να σε μεγαλώσω». Δεν σας ζήτησαν τα παιδιά να τα φέρετε στον κόσμο, αλλά η γέννησή τους ήταν καθαρά δική σας επιλογή. Άρα δεν είναι λογικό και ώριμο να ζητάτε ευθύνες από τα παιδιά για στόχους που ενδεχομένως δεν ολοκληρώσατε επειδή δημιουργήσατε οικογένεια ή για θυσίες που κάνατε για χάρη των παιδιών σας. Όταν άλλωστε κάποιος γίνεται γονιός, προτεραιότητα αποτελεί πλέον το παιδί και οι ανάγκες του, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως πρέπει να παραγκωνίζει εντελώς τον εαυτό του και να βάζει στο περιθώριο τις επιθυμίες και τα όνειρά του.
·         «Σταμάτα να τρως». Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στον τρόπο που μιλάτε στο παιδί σας για το ζήτημα της διατροφής του, καθώς έχει αντίκτυπο στην εικόνα που αποκτά για το σώμα του και στην αυτοεκτίμησή του.
·         «Σκάσε». Αγενής και απαράδεκτη φράση. Θα θέλατε να σας μιλά το παιδί σας ή οποιοσδήποτε άλλος με ανάλογο τρόπο;
·         «Στο υπόσχομαι». Επειδή η φράση αυτή είναι πολύ δεσμευτική, καλό είναι να τη χρησιμοποιείτε μόνο σε περίπτωση που είστε απόλυτα σίγουροι πως μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις προσδοκίες του παιδιού και να τηρήσετε την υπόσχεσή σας.
·         «Ούτε εγώ σε αγαπάω/ και εγώ σε μισώ». Είναι ακραίες φράσεις που σίγουρα δεν τις πιστεύετε. Το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας όταν τις λέει κάθε φορά που νιώθει πολύ θυμό και απογοήτευση. Αντί λοιπόν να συμμερίζεστε το μικρό σας, πάρτε το μια μεγάλη αγκαλιά και πείτε του πως το αγαπάτε σε κάθε περίπτωση.
·         «Άστο θα το κάνω εγώ για να τελειώνουμε». Εάν εσείς μπαίνετε στη διαδικασία να φέρνετε σε πέρας τα πάντα, ακόμη και τις υποχρεώσεις που οφείλει να αναλάβει το παιδί σας (π.χ. τις εργασίες για το σχολείο), δεν του αφήνετε το περιθώριο να γίνει αυτόνομο και υπεύθυνο με αποτέλεσμα πάντα να εξαρτάται από εσάς και να μην κατορθώνει να ολοκληρώνει κάτι μόνο του.
·         «Είσαι άχρηστος και ανίκανος». Ανεπίτρεπτη φράση ακόμη και εάν το παιδί δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας. Καλό είναι να ενισχύετε θετικά μέσω της επιβράβευσης κάθε προσπάθεια που κάνει το παιδί, όσο μικρή και αν σας φαίνεται. Ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας να είστε δίπλα του, να  το στηρίζετε, να το αποδέχεστε και να το ενθαρρύνετε να ξαναπροσπαθήσει δείχνοντας πως πιστεύετε πολύ στις ικανότητες και τις δυνατότητές του. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε και την αυτοπεποίθησή του.
Εάν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τον εκνευρισμό που σας προκαλούν τα παιδιά σας και νιώθετε υπερβολικά πιεσμένοι, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα σας δώσει την κατάλληλη συμβουλευτική κατεύθυνση προκειμένου να αποβάλετε το άγχος σας, να αποφορτιστείτε και να αντιμετωπίσετε τα θέματα που ανακύπτουν με τα παιδιά σας με ψυχραιμία και την κατάλληλη τακτική
 Μαρίνα Κόντζηλα  ψυχολόγος Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων

Πηγή http://www.marpsychology.gr/