Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Τζιουράς Βασίλης: «Οργάνωση, εξάλειψη της φοροδιαφυγής & αναπτυξιακό όραμα»



πηγή:http://www.froutonea.gr/




















Η οργάνωση των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών, η πάταξη της «μαύρης» πώλησης και η συνεργασία του κρατικού μηχανισμού με τους «πραγματικούς» παραγωγούς θα αποτελέσουν τις βάσεις της αναπτυξιακής πολιτικής, τονίζει στο Περιοδικό Φρουτονέα ο Βασίλης Τζιουράς, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού.

Οργάνωση σε αγροτικούς συλλόγους. Η συσπείρωση των αγροτών σε αγροτικούς συλλόγους είναι ένα πρωταρχικό θέμα που πρέπει να κοιτάξουμε, ώστε να έχουμε μια ενιαία φωνή που θα εκπροσωπεί τον κλάδο. Η νοοτροπία αυτή δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, που κυριαρχεί το «διαίρει και βασίλευε» και προωθείται το προσωπικό συμφέρον. Θα πρέπει να γίνει συντονισμός και οργάνωση του αγροτικού κόσμου, για χάρη της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής.

Χάραξη αγροτικής πολιτικής. Για την ορθή λειτουργία του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα έπρεπε να συνομιλεί με τους πραγματικούς αγρότες, που γνωρίζουν τι πρέπει να αλλάξει και να αφουγκράζεται τα προβλήματά τους, χωρίς να βάζει εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία. Το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και όχι σημερινό και πρέπει να εκλείψει πριν αρχίσουμε να μιλούμε σοβαρά για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Στρατηγική παραγωγής & εμπορίας. Το κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η οργάνωση των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, η διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των αναγκών των αγορών. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά θεωρώ πως επιβάλλεται να γίνει. Θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον και γεωγραφικό κριτήριο στην καλλιέργεια, καθώς δεν νοείται να παράγονται τα ίδια προϊόντα σε όλη την ελληνική επικράτεια και να έχουμε παντού καλό αποτέλεσμα. Χρειάζεται λοιπόν καθοδήγηση από ανθρώπους που έχουν όραμα και επιθυμούν να εργαστούν πάνω σε ζητήματα, που θα μας επιτρέψουν να εκσυγχρονιστούμε και να αναπτυχθούμε μακροπρόθεσμα. Θεωρώ πως αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και στην ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού με νέους αγρότες, οι οποίοι θα έχουν για «οδηγούς» τους μελέτες βιωσιμότητας και άλλες σχετικές έρευνες.

Έμφαση στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν συχνά μεγάλο κόστος και δυσκολίες, γι’ αυτό και όταν ένας παραγωγός αποφασίσει να επενδύσει σε αυτές, θα πρέπει να έχει ένα πλάνο 20ετίας και κυρίως να γνωρίζει τις αγορές που θα πουλήσει το προϊόν του. Η σωστή στήριξη των δενδρωδών καλλιεργειών μπορεί να αποφέρει μεγάλο κέρδος από τις εξαγωγές, τόσο στους ίδιους τους αγρότες όσο και στο κράτος. Εμείς οι παραγωγοί έχουμε το δίκτυο και τη γνώση. Η πολιτεία από τη μεριά της θα πρέπει να συνδράμει ώστε αφενός να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς και αφετέρου να τους επιτρέψει να τις εκμεταλλευτούν.

Λειτουργία του ΟΓΑ ως ταμείο αγροτών και συνταξιούχων ΟΓΑ. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, θεωρώ πως ο ΟΓΑ θα μπορούσε να είναι βιώσιμος με κάποιες μικρές βελτιώσεις, εάν λειτουργούσε αποκλειστικά ως ασφαλιστικός φορέας των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των συνταξιούχων του κλάδου. Σήμερα όμως μεγάλο μέρος της κρατικής στήριξης που χορηγείται στον ΟΓΑ αντιστοιχεί σε προνοιακά επιδόματα και αυτό το γεγονός προκαλεί τη διάλυσή του.

Δίκαιη φορολόγηση, κίνητρα για την πάταξη του παραεμπορίου. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να φορολογηθεί, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο και να τους περιλαμβάνει όλους. Διαφορετική φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των 100% συνεταιριζόμενων αγροτών. Σήμερα η «μαύρη τρύπα» του εμπορίου στα φρούτα, που ζημιώνει όλη την παραγωγική διαδικασία, είναι η παράνομη διακίνηση μεγάλου όγκου προϊόντων. Ζητούμε να γίνονται έλεγχοι από το κράτος και τα αρμόδια όργανα, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να ευνοηθούμε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Παράλληλα, θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξει τον τίμιο αγρότη και να δώσει τα κίνητρα σε όποιον θέλει να είναι νόμιμος, ούτως ώστε να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα που αμαυρώνουν και ζημιώνουν τον κλάδο μας και το κρατικό ταμείο.

Βιογραφικό
Ο κος Βασίλης Τζιουράς είναι παραγωγός-συνεταιριστής και ασχολείται 20 χρόνια με τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού και εδώ και μια 10ετία μέλος του Δ.Σ. του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου