Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη του προέδρου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στους μαθητές μας

Η συνέντευξη του προέδρου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ.  Νίκου Κουτλιάμπα, δόθηκε στους μαθητές του σχολείου μας, στα πλαίσια της εργασίας με τίτλο "Ροδάκινο:το δώρο της γης του Βελβεντού"
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη.

-Πόσα τελάρα με ροδάκινα έρχονται κάθε μέρα στον Συνεταιρισμό;
Ανάλογα με την εποχή. Είναι μέρες που έχει 10.000 τελάρα και είναι μέρες που έχει 100.000, Η συγκομιδή του ροδάκινου γίνεται από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ανάλογα με τις μέρες η ποσότητα είναι διαφορετική. Είναι μέρες που έχει πάρα πολλά ροδάκινα και άλλες λιγότερα. Εξαρτάται από την ποικιλία.

-Πόσους τόνους παράγει ο Συνεταιρισμός σας;
12.000 τόνους, ροδάκινα και νεκταρίνια.

- Πόσους εργαζόμενους έχει ο Συνεταιρισμός;
Έχει 12 μόνιμους εργαζόμενους υπαλλήλους και το καλοκαίρι, ανάλογα με τις εργασίες που υπάρχουν φτάνει και τους 100. Είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση όπως καταλαβαίνετε, όταν φτάνουμε να απασχολούμε τόσους ανθρώπους.

-Με τι οχήματα μεταφέρετε τα ροδάκινα;
Με φορτηγά ψυγεία. Δηλαδή ο θάλαμος που έχει το φορτηγό είναι ψυκτικός χώρος, για να διατηρούνται τα ροδάκινα κρύα.

-Σε ποιες χώρες πάνε τα ροδάκινα;
Τα μισά περίπου διατίθενται στην ελληνική αγορά και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή στην Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Ρωσία. Μερικές ποσότητες πάνε στη Βόρεια Αφρική, στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή.

-Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το ροδάκινο μέσα στο ψυγείο;
Το ανώτερο που μπορεί να διατηρηθεί το ροδάκινο στο ψυγείο είναι 2-3 εβδομάδες. Από εκεί και μετά ξεκινούν να υπάρχουν αλλοιώσεις, δηλαδή αρχίζει να χαλάει.

-Πού πουλάτε τα ροδάκινα;
Σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε μεγάλους χοντρεμπόρους, οι οποίοι κάνουν τις διανομές σε πιο μικρά μαγαζάκια.

-Εκτός από τα ροδάκινα ο Συνεταιρισμός διαθέτει άλλα φρούτα;
Το αμέσως μετά τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια μεγαλύτερο προϊόν σε ποσότητα που παράγει ο Συνεταιρισμός είναι τα μήλα. Και σε μικρότερες ποσότητες και άλλα φρούτα όπως δαμάσκηνα, κυδώνια, βερίκοκα και κεράσια.

-Είστε ικανοποιημένος από τις τιμές που πουλιέται το ροδάκινο;
Τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές. Είναι όμως ικανοποιητικές ώστε ο παραγωγός να συνεχίσει τη δουλειά που κάνει, περιμένοντας να ξανάρθουν καλύτερες μέρες.

-Πόσο κάνει το ένα κιλό το ροδάκινο;
Εξαρτάται από την ποιότητα, την εποχή, την ποικιλία και το μέγεθος. Δηλαδή οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες για ένα ροδάκινο που πουλιέται τον Ιούνιο και ένα που πουλιέται τον Σεπτέμβριο, γιατί οι τιμές αλλάζουν καθημερινά. Μπορεί να έχουμε διακύμανση ακόμα και 60 λεπτών. Να πουληθούν δηλαδή ροδάκινα με 40 λεπτά και άλλα με 1.10 ευρώ.

-Πώς καθορίζονται οι τιμές με τις οποίες θα πουληθούν τα προϊόντα σας;
Η αγορά είναι αυτή η οποία καθορίζει πόσο θα πουληθεί το προϊόν. Ανάλογα με την ποσότητα του ροδάκινου που πηγαίνει στις αγορές, για παράδειγμα σήμερα, καθορίζεται πόσο θα πουληθεί την επόμενη μέρα.

-Ποια ποικιλία ροδάκινου σας αρέσει εσάς;
Τα πιο ζουμερά, τα πιο ώριμα και τα πιο μεγάλα.

-Πόσες ώρες είναι ανοιχτά ο Συνεταιρισμός;
Είναι 8 ώρες ανοιχτά και από εκεί και πέρα, ανάλογα με την εποχή μπορεί να είναι και 15 και 20 ώρες. Το καλοκαίρι είναι ανοιχτά πάνω από 15 ώρες κάθε μέρα.

-Τι επηρεάζει τις τιμές των ροδάκινων;
Η καθημερινότητα της αγοράς και η ποιότητα. Δηλαδή, ένα προϊόν που δεν έχει ποιότητα, δεν μπορεί να πουληθεί σε καλή τιμή.

-Μόλις γεμίσει η παλέτα με ροδάκινα στον Συνεταιρισμό, ποια είναι η διαδικασία που γίνεται μετά;
Θα γίνει η σήμανσή της, θα κολληθούν αυτοκόλλητα σε κάθε τελάρο, βάζουμε στην παλέτα ένα χαρτί πάνω στο οποίο γράφει την ποικιλία, το μέγεθος και τον αριθμό παρτίδας. Είναι ένας αριθμός, η ταυτότητά του, που ακολουθεί το τελάρο με τα ροδάκινα μέχρι να πουληθεί. Θα αποθηκευτούν μετά στο ψυγείο και ανάλογα με τις παραγγελίες, θα βγουν, θα μπουν στα φορτηγά, για να μεταφερθούν στην αγορά.

-Ποιος παίρνει τα πιο πολλά ροδάκινα και είναι ο καλύτερος πελάτης σας;
Είναι ένας κύριος από τη Ρωσία που παίρνει τα περισσότερα, περίπου 800 με 1.000 τόνους.

-Ποια ποικιλία θεωρείται καλύτερη από τους αγοραστές σας;
Οι αγοραστές θεωρούν καλές ποικιλίες αυτές που αγοράζουν οι πελάτες τους. Οι καταναλωτές, δηλαδή εγώ, εσύ, όλοι που πάνε και παίρνουνε το προϊόν από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο.

-Η διαφήμιση που έκανε ο Συνεταιρισμός σας βοηθάει στο να πουλήσετε τα ροδάκινά σας;
Πάρα πολύ, γιατί ο καταναλωτής είναι αυτός που καθορίζει τα πάντα. Από τη στιγμή που βλέπει και μαθαίνει ένα προϊόν το αγοράζει περισσότερο.

-Σε ποια θερμοκρασία διατηρείται το ροδάκινο στο ψυγείο;
Στο μισό βαθμό.

-Ποια ποικιλία ροδάκινου μαζεύετε σε μεγαλύτερη ποσότητα;
Είναι πολλές οι ποικιλίες που είναι στα ίδια επίπεδα. Πριν από 15 περίπου χρόνια, ο Συνεταιρισμός είχε 17.000 τόνους, πιο πολλά δηλαδή από τώρα, τα οποία, από τις 5 Αυγούστου μέχρι την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μαζεύονταν σχεδόν τα μισά. Καταλαβαίνετε ότι μέσα σε αυτές τις ποικιλίες ήταν όλος ο όγκος των ροδάκινων. Ενώ τώρα ξεκινάει από Ιούνιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των ποικιλιών.

-Πώς γίνεται η διαφημιστική προώθηση του προϊόντος σας;
Υπάρχει μια διαφημιστική εταιρία στην Αθήνα με την οποία συνεργαζόμαστε, η οποία κάθε χρόνο μας προτείνει διαφημιστικά σενάρια και διάφορες δράσεις προώθησης και το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού αποφασίζει ποια θα κάνει.

-Εκτός από τα καταστήματα μπορεί κάποιος να αγοράσει ροδάκινα από το Συνεταιρισμό;
Μικρή ποσότητα; Ναι μπορεί.

-Ποιοι αναλαμβάνουν την πώληση του ροδάκινου στο εξωτερικό;
Ο Συνεταιρισμός έχει τμήμα πώλησης. Είναι κάποιοι άνθρωποι που καθημερινά μιλάνε με το τηλέφωνο ή με e-mail με τους πελάτες μας στο εξωτερικό και κανονίζουν τις πωλήσεις. Συνεννοούνται καθημερινά με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τους χοντρέμπορους και κανονίζουν τις ποσότητες που θέλουν.

-Κάθε καλοκαίρι κάνετε καινούρια διαφήμιση για το ροδάκινο;
Η τηλεοπτική διαφήμιση αλλάζει περίπου κάθε δυο χρόνια. Αυτό που γίνεται κάθε χρόνο διαφορετικό είναι γενικότερες προωθητικές ενέργειες, γιατί δεν είναι μόνο η διαφήμιση. Είναι και άλλα πράγματα, όπως φυλλάδια, εκθέσεις, αφίσες, ανακοινώσεις στο ραδιόφωνο, στον έντυπο τύπο και στο διαδίκτυο.

-Νομίζετε ότι είναι πετυχημένη η διαφήμιση που κάνατε το καλοκαίρι;
Ναι. Το αποτέλεσμά της φάνηκε ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού.

-Έχει γραφτεί ποτέ ο Συνεταιρισμός σας σε εφημερίδα;
Ναι πολλές φορές και έχει βραβευτεί και πολλές φορές.

-Γιατί υπάρχουν δυο διευθυντές στον Συνεταιρισμό σας;
Υπάρχει ο Γενικός Διευθυντής ο οποίος έχει την ευθύνη για τη γενικότερη λειτουργία του Συνεταιρισμού και ο Διευθυντής πωλήσεων, που αποκλειστική του ευθύνη είναι καθημερινά να συνεργάζεται με την αγορά και να πουλά τα προϊόντα.

-Τι σας οδήγησε να δημιουργήσετε τον Συνεταιρισμό;
Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1917, σε δυο χρόνια θα κλείσει 100 χρόνια ζωής. Αυτοί οι άνθρωποι πριν από 100 χρόνια κατάλαβαν ότι αν δεν είναι όλοι μαζί, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Το παγκόσμιο συνεταιριστικό σύνθημα είναι «η ισχύς εν τη ενώσει». Όσο πιο πολλοί μαζευόμαστε, τόσο πιο δυνατοί είμαστε. Αυτό το κατάλαβαν στο Βελβεντό πριν από 100 χρόνια και διατηρείται μέχρι και σήμερα.

-Ποιοι βοήθησαν στο να δημιουργηθεί ο Συνεταιρισμός;
Πρώτα ήταν η απόφαση από τους αγρότες και μετά τους βοήθησε η τότε πολιτεία, με τον νόμο που έγινε.

-Εσείς έχετε ροδάκινα;
Ο πρόεδρος είναι βέβαια και παραγωγός. Υπάρχει ένα καταστατικό και με βάση αυτό δουλεύει ο Συνεταιρισμός. Δεν κάνει ο καθένας ό, τι θέλει. Όλα είναι βάση μιας νομοθεσίας. Στον δικό μας Συνεταιρισμό, υπάρχει ένα άρθρο το οποίο λέει ότι για να γίνει κάποιος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να έχει σαν κύριο επάγγελμα αγρότης, που πάει να πει ότι όλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αγρότες.

-Υπάρχει παραγωγή φράουλας σήμερα;
Όχι, δεν υπάρχει. Υπήρχε παλιότερα, ως την δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στον Συνεταιρισμό μας, υπήρχε παραγωγή 2.000 τόνων φράουλας. Πάρα πολύ.

-Πόσους τόνους παράγει ο αγρότης, που φέρνει τη μεγαλύτερη ποσότητα στον Συνεταιρισμό;
Κοντά στους 250 τόνους.

-Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος στον Συνεταιρισμό;
12 χρόνια

-Έχετε γεωπόνους στον Συνεταιρισμό;
Ναι, δύο.

-Υπήρξε χρονιά που έπεσε η παραγωγή του Συνεταιρισμού κάτω από τους 12.000 τόνους;
Ναι. Σας είπα πριν ότι κάποτε ο Συνεταιρισμός είχε 17.000 τόνους, που όμως η μεγαλύτερη ποσότητα ερχόταν μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό γινόταν μέχρι το 1999. Μετά το 2000 οι παραγωγοί έκοψαν πολλές παλιές ποικιλίες και έβαλαν νέες. Έκαναν αναδιάρθρωση. Αυτό σημαίνει ότι βγάζουμε τα παλιά δέντρα και βάζουμε νέα, σε πιο σωστή σειρά. Την εποχή που γινόταν η μεγάλη αναδιάρθρωση πέσαμε κάτω από τους 10.000 τόνους, γιατί τα δέντρα ήταν μικρά. Ο Συνεταιρισμός σήμερα συμβουλεύει τους παραγωγούς τι ποικιλίες να βάλουν, για να υπάρχει μια ισορροπία της ποσότητας. Για να μην υπάρχει μέρα χωρίς παραγωγή και να υπάρχει μετά από μια βδομάδα μεγάλη ποσότητα.

-Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε σαν πρόεδρος;
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

-Το χειμώνα, τι εργασίες κάνετε στον Συνεταιρισμό;
Τον χειμώνα ο Συνεταιρισμός δουλεύει τα μήλα και παράλληλα προετοιμάζει τις αγορές για το καλοκαίρι, δηλαδή η προετοιμασία των πωλήσεων γίνεται τον χειμώνα, για τα ροδάκινα που θα παραχθούν το καλοκαίρι.

-Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε χυμό;
Σκεφτήκαμε, αλλά δεν μπορεί να γίνει τη συγκεκριμένη περίοδο γιατί είναι μια πολύ ακριβή επένδυση. Θέλει πολλά λεφτά.

-Πότε γίνατε πρόεδρος του Συνεταιρισμού και τι δουλειά κάνετε εκεί;
Η πρώτη φορά ήταν πριν 12 χρόνια. Η ευθύνη του προέδρου είναι η γενικότερη επίβλεψη της λειτουργίας του Συνεταιρισμού και μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη του Συνεταιρισμού καθορίζουν την όλη πορεία του.
----------------------------------------
Ένα μικρό απόσπασμα από τη συνέντευξη:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου