Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ευχάριστες …νότες στην τάξη μας


Μια πολύ ευχάριστη εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης, με την επίσκεψη στο σχολείο μας του κυρίου Παντελή Μόσχογλου, δεξιοτέχνη και δασκάλου μπουζουκιού.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εργασίας μας  ‘’Μαθαίνω, τραγουδώντας και χορεύοντας’’ . Ο κύριος Παντελής ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία στην πρότασή μας και μας επισκέφτηκε στην τάξη μας, φέρνοντας μαζί του και τρία μουσικά όργανα, έναν ταμπουρά, ένα τρίχορδο και ένα τετράχορδο μπουζούκι.
Ξεκίνησε μιλώντας μας για την ιστορία του μπουζουκιού, την καταγωγή, την περίοδο της απαγόρευσής του και την εξέλιξη στην κατασκευή του. Όλα όσα μας έλεγε, τα παρουσίαζε και με ανάλογους ήχους από τα μουσικά όργανα.
Οι μαθητές παρακολουθούσαν με πολύ ενδιαφέρον και χαρά, όλα όσα έβλεπαν και άκουγαν. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να δοκιμάσουν τα μουσικά όργανα και όσα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στη Μουσική Σχολή, έπαιξαν με τα δικά τους όργανα.


Αξίζει να αναφέρουμε, ότι όταν δείξαμε στον κ. Παντελή το μαντολίνο που έπαιζε παλιότερα ο αείμνηστος δάσκαλος κ. Μπαλούς, ενθουσιάστηκε και μας είπε ότι το έχει φτιάξει ένας πολύ γνωστός κατασκευαστής μουσικός οργάνων, έχει μεγάλη αξία και είναι ένα πραγματικό κειμήλιο. Θα το διαφυλάξουμε έτσι όπως πρέπει και ευχόμαστε κάποτε να πάρει τη θέση του στο Σχολικό Μουσείο, που ευελπιστούμε να φτιάξουμε.
Η τόσο ωραία παρουσίαση έκλεισε με τραγούδια που έγραψαν Έλληνες ποιητές και παραδοσιακά που έπαιξε και τραγούδησε ο κ. Παντελής. Και τα παιδιά αυθόρμητα ζήτησαν να χορέψουν και έτσι έκλεισε τόσο ωραία η ευχάριστη αυτή συνάντηση.
Τα οφέλη ήταν πολλά από αυτό το μουσικό μας μάθημα, Τα παιδιά με βιωματικό τρόπο, ήρθαν σε επαφή με την γνήσια λαϊκή μουσική από έναν άξιο εκπρόσωπό της.
Να αναφέρουμε ακόμη ότι τα παιδιά είχαν ήδη εξοικειωθεί με το είδος αυτό από τον μουσικό του σχολείου μας, από τον οποίο ήδη είχαν διδαχτεί κάποια παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία λαούτου.
Οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στον κ. Παντελή Μόσχογλου για την καταπληκτική του παρουσίαση και την εξαιρετική δουλειά. Τα παιδιά καταενθουσιασμένα τον ευχαρίστησαν, με την επιθυμία να τον ξαναδούν και να τον ξανακούσουν. Γιατί η μουσική είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, η μουσική γαληνεύει το πνεύμα, ξεκουράζει το σώμα και μας ηρεμεί.
Θα ακολουθήσουν και άλλες δραστηριότητες και φύλλα εργασίας σχετικά με αυτά που έμαθαν, σε επόμενα μαθήματα, για να συμπληρωθεί το μέρος αυτό της εργασίας μας  ‘’Μαθαίνω, τραγουδώντας και χορεύοντας’’, που αναφέρεται στη λαϊκή μουσική και σε Έλληνες ποιητές που μελοποιήθηκαν τα ποιήματά τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου