Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Παρασκευή πίτας στο σχολείο μας στα πλαίσια εργασίας


Στα πλαίσια της εργασίας μας "Καλώς κάμιτι"-Παραδοσιακή υγιεινή διατροφή, αυτήν την εβδομάδα είχαμε την παρασκευή της παραδοσιακής πίτας. Η κ. Μαίρη, συνταξιούχος πια, καθαρίστρια στο σχολείο μας, μας έδειξε την τέχνη της κάνοντας χορτόπιτα και τυρόπιτα και μας έμαθε τα μυστικά της συνταγής της.
 Στο τέλος όλοι μαζί γευτήκαμε τη νόστιμη πίτα, μιλώντας στα παιδιά για υγιεινά φαγητά και γλυκά  που κάνει η μαμά, τα οποία πρέπει να προτιμάμε, από τις συσκευασμένες τροφές των καταστημάτων.

Η συνταγή της πίτας, όπως μας την έμαθε η κυρία Μαίρη:
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αλεύρι-4 αυγά-χόρτα-αλάτι-ένα κουταλάκι ζάχαρη-λάδι-λίγδα-βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε μία και μισή κούπα νερό στο αλεύρι. Κάνουμε το ζυμάρι και συμπληρώνουμε ανάλογα αλεύρι, ώσπου να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε " γκιζλιμέδια" (μπάλες).  Ανοίγουμε τις μπάλες με τον πλάστη ώστε να γίνουν μικρά πιτάκια.


Αλείφουμε τα πιτάκια με λίγη λίγδα ή λάδι και τα ενώνουμε σε τριάδες.
Κάνουμε το μείγμα των χόρτων με αυγά, λάδι, λίγο αλεύρι, τυρί, ζάχαρη και ζυμώνουμε αρκετά.
Ανοίγουμε τα "γκιζλιμέδια"  με τον πλάστη ώστε να ανοίξουν τα φύλλα και να γίνουν ίσα με το ταψί που χρησιμοποιούμε.
Το πρώτο φύλλο να είναι αρκετά χοντρό και να βγαίνει από τα τοιχώματα του ταψιού, για να τυλιχτεί στο τέλος και να γίνει ο γύρος.

Στη συνέχεια βάζουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα (πιο λεπτά). Σε κάθε στρώση αλείφουμε το φύλλο με λάδι και βάζουμε το μείγμα με τα χόρτα. Αν θέλουμε το τυρί δεν το ρίχνουμε στην αρχή στο μείγμα, αλλά το τρίβουμε τώρα σε κάθε στρώση. Το τελευταίο πάνω φύλλο απλώνεται έτσι ώστε να κάνει πτυχές. 

Τέλος γυρνάμε το πρώτο φύλλο και κάνουμε το γύρο της πίτας, βάζοντας μέσα του τυρί.
Κόβουμε τα κομμάτια της πίτας και τη βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για λίγο λιγότερο από μια ώρα. Μόλις ροδίσει, κουνάμε το ταψί και αν κουνιέται, η πίτα μας είναι έτοιμη.
Καλή όρεξη!!!

Και τα στρόγγυλα κιχιά που έκαναν τα παιδιά.
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαίρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου