Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Παρουσίαση της εργασίας του Σχολείου μας στο ΚΠΕ Βελβεντού

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού πραγματοποιήθηκε το Εισαγωγικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Α/θμίας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με τίτλο:
"Προωθώντας την Αειφόρο Ανάπτυξη στους μαθητές".
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου  έγινε η παρουσίαση της εργασίας  «Χνάρια του παρελθόντος-Βλέμματα του μέλλοντος» του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού.Η εργασία είναι ενταγμένη στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο, «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση», πραγματοποιήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά και συνεχίζεται και φέτος με νέες δραστηριότητες.
Ολόκληρη την εργασία μας και τις θεματικές ενότητες που ασχολήθηκαν τα παιδιά, μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, που θα βρείτε στην ενότητα των αναρτήσεων "Εργασίες σχολείου"

Παρασκευή πίτας στο σχολείο μας στα πλαίσια εργασίας


Στα πλαίσια της εργασίας μας "Καλώς κάμιτι"-Παραδοσιακή υγιεινή διατροφή, αυτήν την εβδομάδα είχαμε την παρασκευή της παραδοσιακής πίτας. Η κ. Μαίρη, συνταξιούχος πια, καθαρίστρια στο σχολείο μας, μας έδειξε την τέχνη της κάνοντας χορτόπιτα και τυρόπιτα και μας έμαθε τα μυστικά της συνταγής της.
 Στο τέλος όλοι μαζί γευτήκαμε τη νόστιμη πίτα, μιλώντας στα παιδιά για υγιεινά φαγητά και γλυκά  που κάνει η μαμά, τα οποία πρέπει να προτιμάμε, από τις συσκευασμένες τροφές των καταστημάτων.













Η συνταγή της πίτας, όπως μας την έμαθε η κυρία Μαίρη:
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αλεύρι-4 αυγά-χόρτα-αλάτι-ένα κουταλάκι ζάχαρη-λάδι-λίγδα-βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε μία και μισή κούπα νερό στο αλεύρι. Κάνουμε το ζυμάρι και συμπληρώνουμε ανάλογα αλεύρι, ώσπου να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε " γκιζλιμέδια" (μπάλες).  















Ανοίγουμε τις μπάλες με τον πλάστη ώστε να γίνουν μικρά πιτάκια.














Αλείφουμε τα πιτάκια με λίγη λίγδα ή λάδι και τα ενώνουμε σε τριάδες.
Κάνουμε το μείγμα των χόρτων με αυγά, λάδι, λίγο αλεύρι, τυρί, ζάχαρη και ζυμώνουμε αρκετά.
Ανοίγουμε τα "γκιζλιμέδια"  με τον πλάστη ώστε να ανοίξουν τα φύλλα και να γίνουν ίσα με το ταψί που χρησιμοποιούμε.
Το πρώτο φύλλο να είναι αρκετά χοντρό και να βγαίνει από τα τοιχώματα του ταψιού, για να τυλιχτεί στο τέλος και να γίνει ο γύρος.













Στη συνέχεια βάζουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα (πιο λεπτά). Σε κάθε στρώση αλείφουμε το φύλλο με λάδι και βάζουμε το μείγμα με τα χόρτα. Αν θέλουμε το τυρί δεν το ρίχνουμε στην αρχή στο μείγμα, αλλά το τρίβουμε τώρα σε κάθε στρώση. Το τελευταίο πάνω φύλλο απλώνεται έτσι ώστε να κάνει πτυχές. 













Τέλος γυρνάμε το πρώτο φύλλο και κάνουμε το γύρο της πίτας, βάζοντας μέσα του τυρί.
Κόβουμε τα κομμάτια της πίτας και τη βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για λίγο λιγότερο από μια ώρα. Μόλις ροδίσει, κουνάμε το ταψί και αν κουνιέται, η πίτα μας είναι έτοιμη.
Καλή όρεξη!!!













Και τα στρόγγυλα κιχιά που έκαναν τα παιδιά.
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαίρη.


Την Κυριακή η προβολή της ταινίας του Δημ.Σχολ. Βελβεντού.

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 15.00 το μεσημέρι θα γίνει η προβολή της ταινίας του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού "Μια βόλτα στη λίμνη μας", στα πλαίσια της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας.
Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος για 4η συνεχόμενη χρονιά.
Η 13 η διοργάνωση της camera Zizanio πραγματοποιείται στον Πύργο της Ηλείας, παράλληλα με το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους,  από 30 Νοεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου.




Η παρουσίαση της ταινίας μας στο επίσημο πρόγραμμα της camera zizanio στην ιστοσελίδα:
http://camerazizanio.files.wordpress.com/2013/11/cz_17x24_20131.pdf
Την ταινία μας μπορείτε να τη δείτε σε παλιότερη ανάρτησή μας στο:

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση των μαθητών μας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ενημέρωση στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού από τον κ. Πιπιλή Νικόλαο, υποπυραγό, Διοικητή του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σερβίων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου μας. 
Η ενημέρωση περιελάμβανε:
-Το ρόλο που έχει η πυροσβεστική Υπηρεσία.
-Τις κατηγορίες υλικών που καίγονται.
-Το τρίγωνο της πυρκαγιάς (καύσιμο υλικό-οξυγόνο-θερμότητα)
-Αιτίες που προκαλούν τη φωτιά.
-Τρόποι κατάσβεσης της φωτιάς.
-Σωστή χρήση πυροσβεστήρα.
-Πρόληψη πυρκαγιών.
-Ενέργειες που πρέπει να γίνουν όταν αντιληφθούμε φωτιά.
-Ειδοποίηση πυροσβεστικής υπηρεσίας (αριθμός 199)
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πιπιλή για την παρουσίαση που ετοίμασε και είδαν τα παιδιά και για τα όσα χρήσιμα πράγματα μας είπε.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού


     Η Ε΄ τάξη του Σχολείου μας με τους δασκάλους τους στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εργασίας «Χνάρια του παρελθόντος, βλέμματα του μέλλοντος» με θέμα 
« Αειφορική διαχείριση των πόρων του τόπου μας», επισκέφτηκε τον αγροτικό συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.
  Εκεί οι μαθητές μας πήραν συνέντευξη από τον διευθυντή πωλήσεων και προώθησης προϊόντων κ. Γεώργιο Κάντζιο και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.
     Ακολούθησε ευχάριστο διάλειμμα τρώγοντας μήλα.
   Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από τον γεωπόνο του συνεταιρισμού κ. Δημήτριο Τσιαμή και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις των μαθητών σε σχέση με τους τρόπους καλλιέργειας, την ολοκληρωμένη διαχείριση, τη βιολογική καλλιέργεια και τα προϊόντα παραγωγής του τόπου μας.

                Η επίσκεψή μας τελείωσε με τη συνέντευξη του προέδρου του συνεταιρισμού κ. Νικολάου Κουτλιάμπα.

Ξενάγηση στο συνεταιρισμό.

Πλύσιμο των μήλων.

Συσκευασία των μήλων

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Σιώμου διαδικτυακά

 Διαβάστε  το τέταρτο κεφάλαιο της "Κοιλάδας" και κάθε Παρασκευή τη συνέχειά του! "Η κοιλάδα" είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Αντιγόνης Σιώμου, μόλις 19 ετών, που ξεκινά τη συγγραφική της περιπέτεια!
Διαβάστε το μυθιστόρημα μέχρι και το τέταρτο κεφάλαιο. Μην το ψάξετε ακόμα στα βιβλιοπωλεία.  Κάθε Παρασκευή θα ανεβαίνει στο διαδίκτυο και ένα κεφάλαιο. Το μυθιστόρημα θα ολοκληρωθεί περίπου τον Ιανουάριο.
διαβάστε το μυθιστόρημα στο:

Βράβευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού ‘Η ΔΗΜΗΤΡΑ’

 

  Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 6η Τελετή Απονομής των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας ΣΔΕ 2013, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Στην Τελετή Απονομής, ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος επιβράβευσε τις καλύτερες εταιρικές πρακτικές και δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας που πραγματοποιήθηκαν από επιχειρήσεις στην Ελλάδα τα έτη 2010-2012. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν ήταν και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βελβεντού ‘Η ΔΗΜΗΤΡΑ’.
Ο Συνεταιρισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεργάστηκε για τη συμμετοχή του στα Αριστεία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος DESUR. Το έργο DESUR αφορά την Ανάπτυξη Βιώσιμων Περιφερειών μέσα από Υπεύθυνες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.  Σε αυτό συμμετέχουν δημόσιοι φορείς από 7 ευρωπαϊκές Περιφέρειες (Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ελλάδα). Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας υλοποιεί μια σειρά Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που αφορούν κλάδους όπως ενέργεια, περιβάλλον, πολιτισμός, καινοτομία, σε συνεργασία με δεκάδες φορείς ανά την Ευρώπη.
 Ο Συνεταιρισμός βραβεύθηκε στην ενότητα Περιβάλλον, στην κατηγορία Μικρές & Μεσαίες επιχειρήσεις, για την ενέργεια ‘Ολική περιβαλλοντική διαχείριση’. Ο Συνεταιρισμός εφαρμόζει από το 1987 το Πρόγραμμα ‘Ολική Περιβαλλοντική Διαχείριση’, σύμφωνα με το οποίο όλες οι διεργασίες που πραγματοποιούνται, από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, μέχρι τη συσκευασία και την τελική διάθεση των φρούτων, είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Στόχος είναι η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και η συνεχής δέσμευση προς το περιβάλλον και προς τον καταναλωτή. 
Την τελετή απονομής των αριστείων παρακολούθησαν περισσότερα από 500 άτομα, ανάμεσα στα οποία υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο των επιχειρήσεων, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, της Πολιτείας, των ΜΚΟ, άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και του πνεύματος.
Ο Συνεταιρισμός ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν η μοναδική επιχείρηση της Δυτικής Μακεδονίας που βραβεύτηκε στα αριστεία. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι αρωγός στις προσπάθειες των τοπικών επιχειρήσεων για την καινοτομία, την εξωστρέφεια, και την ανάπτυξή τους μέσα από σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
 πηγή: http://www.kozan.gr

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Τα 8+1 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σπουδαίος Δάσκαλος


 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του  ¨καλού Δασκάλου¨,  μας αναλύει σε άρθρο της  η Άννα Παππά, δασκάλα,  συγγραφέας παιδαγωγικών βιβλίων.
(βασισμένο στο άρθρο  ΄8 Characteristics Of A Great Teacher΄)

Τι κάνει έναν δάσκαλο δυνατό;
  
Τι διαφοροποιεί τον καλό δάσκαλο από τους υπόλοιπους; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στη λύση αυτού του αινίγματος και στην καλύτερη περίπτωση οι απαντήσεις είναι συγκεχυμένες. Στη συνέχεια παρατίθεται λίστα με τα βασικά   χαρακτηριστικά, που  μερικά μπορεί να μας είναι γνωστά,  αλλά τα περισσότερα δεν γίνονται εύκολα ορατά.  Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτά που κάνουν τη διαφορά.

1.      Η αυτοπεποίθηση του δασκάλου
Η αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει εμπιστοσύνη στις επιστημονικές του γνώσεις, αλλά και αυτογνωσία ότι   ο τρόπος που διδάσκει δεν υστερεί.   Η αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας προκύπτει από την άριστη γνώση του αντικειμένου που διδάσκει, ενώ ο τρόπος διδασκαλίας είναι καθαρά θέμα ταλέντου και προσωπικής ικανότητας.
2.      Οι εμπειρίες της ζωής του
Όταν  ο δάσκαλος έχει επί πλέον εμπειρίες που αποκτήθηκαν έξω από το σχολείο και έξω από το αντικείμενο των σπουδών  του τότε κρατά ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης που τον διευκολύνει  να δώσει άλλη προοπτική στο επίπεδο της τάξης του. Ο δάσκαλος που έχει ταξιδέψει, που εργάστηκε σε άλλες εργασίες, που συμμετείχε σε αθλήματα υψηλού επιπέδου, που βίωσε εμπειρίες διαφορετικές, εμβολιάζει   το λειτούργημά του με  άλλες, υψηλότερες, προοπτικές. Από την κατανόηση της σπουδαιότητας που έχει η συνεργασία και  η ομαδική εργασία μέχρι την εμφύσηση της ευγενούς άμιλλας και πλήθος άλλων. Δάσκαλοι που δαπάνησαν σημαντικό χρόνο και  κόπο σε εναλλακτικές δραστηριότητες, μπαίνουν στην τάξη με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το σχολείο πρέπει να ταυτίζεται  με την ευρύτερη εικόνα της κοινωνίας.
3.      Η κατανόηση των κινήτρων του  κάθε μαθητή
Όπως ο κάθε μαθητής έχει ένα προσωπικό σύνολο ενδιαφερόντων, έτσι έχει και  ένα προσωπικό σύνολο κινήτρων. Οι περισσότεροι μαθητές, μέσα σε μία τυπική τάξη, πράγματι, συμβιβάζουν τα κίνητρα με τα ενδιαφέροντα. Μερικοί, ευτυχώς λίγοι, εμφορούνται από κίνητρα που δεν έχουν σχέση με το σχολείο, αλλά με κύκλους εκτός σχολείου, που τους καθιστούν αδιάφορους για τα σχολικά δρώμενα. Οι μαθητές αυτοί διατρέχουν ορατό κίνδυνο ολικής αποκοπής από την σχολική ζωή και εμπλοκής σε καθαρά εξωσχολικές δραστηριότητες. Εδώ υπεισέρχεται  ο ρόλος του χαρισματικού δασκάλου, που καταφέρνει να επανεντάξει τον μαθητή, κάνοντάς τον να βρει ενδιαφέροντα εκεί που, μέχρι σήμερα, δεν έβρισκε.   Ο χαρισματικός δάσκαλος έχει τον τρόπο να αλλάξει τα κίνητρα  ενός τέτοιου μαθητή  με άλλα, που μέχρι τώρα δεν τον ενδιέφεραν.
4.      Είναι όλοι οι δάσκαλοι ειλικρινείς;   
Είναι  όλοι οι δάσκαλοι ειλικρινείς; Αλλά ας προχωρήσουμε πίσω από την κοινοτυπία, στο τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Μερικοί δάσκαλοι διακατέχονται από αβεβαιότητα και αισθάνονται διαρκώς επισφαλείς.  Οι δάσκαλοι αυτοί δαπανούν τεράστια ποσά ενέργειας, κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να αποκρύψουν κάτι που τους απασχολεί και  τους αναστατώνει.   Γιατί;  Γιατί μερικοί δάσκαλοι παραδέχονται, απολογητικά, ότι «δεν έχω ιδέα ποια είναι  η απάντηση στην ερώτησή σου»  ενώ άλλοι, που είναι στενά συνδεδεμένοι με τους μαθητές τους, δεν φοβούνται να δείξουν τα συναισθήματά τους μέσα  στην  σχολική αίθουσα, ούτε έχουν ενδοιασμούς να παραδεχτούν ότι δεν είναι κινητές αποθήκες γνώσεων;   Φυσικά κανένας δεν θέλει να φαίνεται ανεπαρκής στην τάξη. Αλλά τι καλύτερο από το να παραδεχτεί ότι «δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω, αλλά μπορούμε όλοι μαζί να βρούμε  την απάντηση».   Ο δεύτερος, ο ειλικρινής, έχει το χαρακτηριστικό του σπουδαίου δασκάλου.
5.      Είναι τεχνολογικά επαρκής;  
Για το θέμα αυτό έχει  παλαιότερα χυθεί πολύ μελάνι και σήμερα άφθονα pixels. Σήμερα  η παραδοχή ότι «δεν είμαι καλός στη χρήση υπολογιστή» μοιάζει με ομολογία ανικανότητας. Πως είναι δυνατόν, όταν η πλειοψηφία των μαθητών έχει ήδη σημαντική ευχέρεια στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, να μην έχει ο δάσκαλος; Η υπόσχεσή του ότι «είμαι  πρόθυμος να μάθω» δεν πείθει  ούτε τον ίδιο.  Το έτος 2013 ο ανεπαρκής τεχνολογικά δάσκαλος είναι αναλφάβητος και  δεν συμπληρώνει τα βασικά χαρακτηριστικά του επαγγέλματός του, όπως επιτάσσουν  οι καιροί και το συμφέρον των μαθητών του.
6.      Η συνεχής προσπάθεια 
Ο δάσκαλος διδάσκει στους μαθητές του την υπευθυνότητα. Η υπευθυνότητα είναι βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσει στα παιδιά. Ο δάσκαλος παρακινεί τους μαθητές να πειραματίζονται, να ρισκάρουν και ας αποτυγχάνουν. Η αποτυχία και η ανάληψη ρίσκου, είναι σημαντικοί παράγοντες μάθησης. Δεν έχει σημασία η επιτυχία ή η αποτυχία όσο έχει το ίδιο το εγχείρημα. Η αποτυχία και η, στη συνέχεια, επιτυχημένη προσπάθεια θα μείνει αξέχαστη από τα παιδιά και θα χαρακτηρίζει την υπόλοιπη ζωή τους.   Το εκκολαπτήριο της υπευθυνότητας και της επιτυχίας, είναι πολλές φορές οι συνεχείς αποτυχίες.
7.      Η εστίαση σε σημαντικά πράγματα
Ο καθημερινός δάσκαλος δεν αναλίσκεται προσπαθώντας να διορθώσει αυτά που σε μόνιμη βάση δεν λειτουργούν. Αυτά τα διορθώνουν οι σχολικοί σύμβουλοι. Ο καθημερινός δάσκαλος  πρέπει να κατανοήσει ότι  η καθημερινή αποδοτική και  αποτελεσματική εργασία και η επαναλαμβανόμενη στοχοθεσία δίνει ζωή στη σχολική καθημερινότητα, ανατροφοδοτεί τη μάθηση και  δίνει ζωντάνια στη σχολική τάξη. Εξαφανίζει την αποτελμάτωση που είναι βασανιστική και αποκρουστική στα παιδιά.   Συνδέοντας τη μάθηση με τα ενδιαφέροντα των μαθητών και τις ανάγκες τους επιτυγχάνει τον καλύτερο τρόπο μάθησης. Η «ουσία του πράγματος» για μία εξασφαλισμένη μάθηση είναι η εστίαση σε σημαντικά, για τους μαθητές, πράγματα.
 8.      Ο δάσκαλος δεν ανησυχεί για το τι λένε οι ανώτεροί του
Το γνώρισμα αυτό του δασκάλου είναι συνδεδεμένο με τα περισσότερα που παρατέθηκαν προηγουμένως. Οι ταλαντούχοι δάσκαλοι, αυτοί με μεγάλο ειδικό βάρος, κάνουν τη δουλειά τους χωρίς καθόλου να ανησυχούν   «για το τι θα πουν οι προϊστάμενοί τους».   Βελτιώνονται μόνοι τους  διορθώνοντας  τα λάθη τους. Και το κάνουν με τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτός από τα παιδιά ώστε να χαθεί ο ενθουσιασμός τους. Οι ταλαντούχοι δάσκαλοι γνωρίζουν, από ένστικτο, ότι η μάθηση δεν είναι μία δραστηριότητα εμποτισμένη με «υπερβολικό νοικοκύρεμα». Γνωρίζουν καλά ότι η τήρηση, σε καθημερινή βάση, άκαμπτων κανόνων σκοτώνει τη φυσική περιέργεια, το πάθος και  τον αυθορμητισμό που χαρακτηρίζει τα παιδιά.
Εάν καθημερινά ανησυχούμε για το τι θα πει ο «από πάνω μας» αποστραγγίζουμε την εργασία μας και περιορίζουμε την απόδοσή μας όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε επάγγελμα.
 9.      Η παιγνιώδης ατμόσφαιρα.  
Ο σπουδαίος δάσκαλος γνωρίζει άριστα τη σημασία του παιχνιδιού στη ψυχοπνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Γνωρίζει ότι το παιχνίδι είναι το καλύτερο εργαλείο μάθησης. Η πιο σοβαρή στιγμή για ένα παιδί είναι εκείνη που παίζει. Το παιδί είναι  το ίδιο σοβαρό ακόμη και όταν παίζει αστεία παιγνίδια. Συνεπώς μία παιγνιώδης νότα στη σχολική αίθουσα, στη διδασκαλία και στη σχολική καθημερινότητα συμβάλλει τα μέγιστα στην  προσοχή, στην αποδοχή και στην αποδοτική μάθηση.

Παιδί, παιχνίδι, παιδεία είναι τρεις λέξεις που  συνεπάγεται η μία την άλλη. Οι φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα, που είχαν αντιληφθεί πλήρως τη σημασία του παιχνιδιού στην κοινωνικοποίηση, στη διαμόρφωση και στη μάθηση του παιδιού επιδοκίμαζαν την χρησιμότητά του και μάλιστα ο Πλάτων έλεγε: ‘’ Έλληνες αεί παίδες εστέ ’’, Έλληνες μείνετε παιδιά για πάντα…

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Οι μαθητές μας στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε

Μια ακόμα επίσκεψη των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου στο Κ.Π.Ε. Βελβεντού. Αυτή τη φορά η ΣΤ΄ Τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα "Λάφιστα-Το φαράγγι των μουσών". 
Στο μονοπάτι με κλεισμένα τα μάτια.

Μέτρηση του ύψους του δέντρου.

Ανάλυση του νερού.

Αγναντεύοντας από το παρατηρητήριο.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η γιορτή του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας.

Με την θεατρική παράσταση "Μέρες αντίστασης-Μέρες Πολυτεχνείου" γιορτάσαμε φέτος στο σχολείο μας την επέτειο του Πολυτεχνείου. 
Μέσα από έξυπνους διαλόγους, τα παιδιά μας μετέφεραν τα γεγονότα από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας, τις εξορίες, την αντίσταση των φοιτητών, μέχρι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Περιελάμβανε ακόμα πολλά ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο αλλά και τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου μας.

Οι φοιτητές γράφουν συνθήματα στους τοίχους.

Στην εξορία.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Επίσκεψη των μαθητών στο παραδοσιακό καζάνι

 Μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το παραδοσιακό καζάνι του κ. Αχίλλα, στα πλαίσια της εργασίας μας "Γνωρίζω τον τόπο μου". Έμαθαν τον τρόπο που λειτουργεί και πώς  παράγεται το τσίπουρο.
Μινιατούρα-καζάνι δώρο του παππού στον εγγονό του, που είδαμε στο χώρο του καζανιού.

Και μετά την πνευματική τροφή, σουβλάκια και λουκάνικα...


Ευχαριστούμε πολύ την οικογένεια Αχίλλα και όλους όσους βοήθησαν στην ξενάγηση και στην ετοιμασία του φαγητού.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Οι μαθητές στα χωράφια γνωρίζουν χόρτα που τρώγονται.


Σήμερα επισκέφτηκε το σχολείο μας  ο κύριος Γιάννης Παπαγόρας, γνωστός για τις γνώσεις του σχετικά  με τα βότανα.
Με την ΣΤ΄ Τάξη περπατήσαμε λίγο πιο μακριά από το σχολείο στην περιοχή «Μέλιος». Εκεί ο κύριος Παπαγόρας μας έδειξε τα χόρτα που μαζεύονται για σαλάτα και για πίτα (τσουκνίδες, λάπατα, ραδίκια, ζουχιά, μπουρμπουλίτσια και γλιστρίδες.

Τα παιδιά είδαν και μάζεψαν χόρτα που τρώγονται. Έφαγαν και ένα ωμό χόρτο, την ξινήθρα.  Επίσης είδαμε πολλά βότανα της περιοχής και ο κ. Παπαγόρας μας εξήγησε τις θεραπευτικές  τους ιδιότητες. Τέλος είδαμε μερικά τοξικά φυτά,  που πρέπει να αποφεύγουμε, την νατούρα, τη λυγαριά και τον κισσό.
Στη συνέχεια πλύναμε τα χόρτα και τις επόμενες μέρες θα κάνουμε με αυτά μια νόστιμη πίτα.

Η δραστηριότητά αυτή έγινε στα πλαίσια της εργασίας μας "Καλώς κάμιτι"-Παραδοσιακή υγιεινή διατροφή.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Παπαγόρα για τις γνώσεις που πρόσφερε στους μαθητές μας.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Η Χορωδία και η Θεατρική Ομάδα του Μ.Ο.Β. στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η Χορωδία και η Θεατρική Ομάδα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου.


Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου όλα τα Τμήματα της Χορωδίας του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού (παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων) θα συμμετάσχουν στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλαρμονικών – Χορωδιών Ελλάδος υπό την αιγίδα των Υπουργείων Μακεδονίας – Θράκης και Πολιτισμού & Αθλητισμού και θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου εως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Ώρα έναρξης: 18:30

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου η Θεατρική Ομάδα, μετά από αρκετές εμφανίσεις της στην ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα ανεβάσει τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ώρα έναρξης: 20:00

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ


Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Συμμετοχή του Σχολείου μας στο διαγωνισμό της Camera Zizanio

Για 4η συνεχόμενη χρονιά το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio  στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
Στην Camera Zizanio παρουσιάζονται και διαγωνίζονται έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 χρόνων.
 Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει με την ταινία "Μια βόλτα στη λίμνη μας". Μια ταινία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής εργασίας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και όλοι οι μαθητές μας. 
Κατά τη διάρκεια της εργασίας μας έγιναν διάφορες δραστηριότητες. Ανάμεσά τους κόμικς, επισκέψεις, αναζήτηση στο διαδίκτυο, δημιουργία τραγουδιού. Αυτά ενώθηκαν, τα παιδιά έγραψαν τα κείμενα με τα μέρη της λίμνης που τους έκαναν εντύπωση και το αποτέλεσμα ήταν η ταινία μας, που αποτελεί μια περιήγηση στις ομορφιές της περιοχής μας, τόσο μέσα από τα νερά της λίμνης, όσο και από ψηλά με ανεμόπτερο. 
Ελπίζουμε να χαρείτε κι εσείς τη βόλτα μας, όσο κι εμείς.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Δυο συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, ώρα 7.00 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 7)

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

Αντιγόνη Σιώμου και Μαρία Παπαγιάννη (Συγγραφείς)

Δύο συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους, για τα βιβλία που αγάπησαν και τις ιστορίες που τους άγγιξαν. Δύο διαφορετικές φωνές, δύο διαφορετικές ηλικίες. Δύο διαφορετικές ματιές;
Η Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας πολλών βιβλίων, συναντά την Αντιγόνη Σιώμου στο ξεκίνημα της συγγραφικής της περιπέτειας. Η Αντιγόνη είναι μόλις 19 ετών, η νεότερη συγγραφέας εφηβικού βιβλίου, που κατάφερε να ξαφνιάσει με το ταλέντο της. Το πρώτο της μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου, από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο "Η κοιλάδα".
Τι μπορεί να τις συνδέει; Η μια παρουσιάζει το βιβλίο της άλλης και συνομιλούν ανταλλάσσοντας εμπειρίες και σκάψεις πάνω στο ταξίδι της συγγραφής.