Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Αλλαγές στον Καλλικράτη

 
του Ηλία Σιδέρη*
Από http://kozanimedia.gr
Αλλαγές στο πρόγραμμα του “Καλλικράτη” για ακόμη μια φορά, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότεροι δήμοι ώστε να διοικηθεί καλύτερα ο τόπος, αποτελεί προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, πρώην ανώτατος δικαστής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υποστήριξε πως οι επόμενες εκλογές το 2014 θα γίνουν σε νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι της περιφέρειες.
Ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να έχει αποφασιστεί πώς θα διαμορφωθεί αυτός ο νέος χάρτης της αυτοδιοικητικής διαίρεσης. Σκοπός του υπουργείου είναι να ακουστούν οι κοινωνίες και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη με σκοπό την ευκολότερη συναλλαγή με το δημόσιο.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εσωτερικών είναι μια “δημόσια διοίκηση με ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση που θα έχει στο επίκεντρο τον πολίτη”. Προβλήματα υπάρχουν κυρίως στα νησιά, όπου ισχύει το ένα νησί – ένας δήμος, όπως πχ σε όλο το Ιόνιο, αλλά και σε μεγαλύτερα νησιά όπως πχ η Λέσβος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λέσβο το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης εισηγήθηκε την κατάργηση του ενός και την δημιουργία πέντε δήμων!
Ίσως και στη περιοχή της Κοζάνης θα έπρεπε από τώρα να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για την διάσπαση των Δήμων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και υδροκεφαλίζουν… Ο δημόσιος διάλογος είναι υποχρέωση και όχι δικαίωμα. Γιατί όταν θα βγουν οι αποφάσεις και κάποιος θα έχει αποφασίσει ερήμην μας, δεν θα έχουμε το δικαίωμα να φωνάζουμε, να αρνούμαστε να ψηφίσουμε και να διαμαρτυρόμαστε, εάν πρώτα -τουλάχιστον- δεν έχουμε εκφραστεί. Είναι βέβαιο ότι και ο Δήμος Κοζάνης είναι τεράστιος. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να διασπαστεί σε 3 δήμους: Στον πρώην Αιανής, στον πρώην Ελλησπόντου και όλα τα υπόλοιπα στον Δήμο Κοζάνης. Και αυτό είναι βέβαιο γιατί οι κάτοικοι πχ του Τετράλοφου ή του Ρύμνιου, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν καλύτερα αν είχαν την έδρα του δήμου τους πιο κοντά τους. Είναι, όμως και θέμα δημοκρατίας και εκπροσώπησης. Εκπροσωπούνται όλες οι τοπικές κοινότητες στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο; Η απάντηση ότι έχουν τα τοπικά τους συμβούλια, χωρίς δικαίωμα ψηφου, δεν αρκεί, ακριβώς για αυτό το λόγο: δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Ποίος, όμως, από τους έχοντες εξουσία θέλουν να την μοιράσουν; Ποίος από τους “άρχοντες” θυμάται πάντοτε ότι “κυβερνάει ανθρώπους, ότι πρέπει να διαχειρίζεται την εξουσία σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν θα κυβερνάει αιώνια”; Ας αρχίσει ο διάλογος γιατί ο νόμος ακολουθεί την κοινωνία και όχι το αντίθετο.
 *Ηλίας Σιδέρης
Δικηγόρος Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Μελετών
---------------------------
Σχόλιο:
Και φυσικά Δήμος Βελβεντού γιατί:
1). Ο νέος δήμος Σερβίων-Βελβεντού είναι αχανής και πολύ δύσκολο να διοικηθεί.
2). Στον ενάμιση χρόνο του "Καλλικράτη" φάνηκαν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην καθημερινότητα του πολίτη.
3). Πρέπει η πολιτεία να ακούσει τη φωνή του αγώνα του Βελβεντού, που διεξάγεται εδώ και δυο χρόνια.
4). Ο Δήμος Βελβεντού ήταν ένας δήμος υγιής, που άξιζε επιβράβευσης και όχι της άδικης αντιμετώπισης που είχε.
5). Δυο δήμοι σε αυτήν την περιοχή θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις αναπτυξιακά έργα και θα είχαμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

6). Έχουμε τις υποσχέσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων της βουλής για τη στήριξη του δίκαιου αιτήματός μας.Τώρα είναι η ώρα να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου