Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Γνωριμία με το σπορ του canyoning (διάσχιση φαραγγιού) στο σχολείο μας



Tο σπορ του canyoning (διάσχιση φαραγγιού).
Ο κ. Γιάννης Δαλαμπής επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας μίλησε για το σπορ της διάσχισης φαραγγιού. Μας μίλησε πρώτα γενικά για τα φαράγγια, για το δικό μας φαράγγι του Σκεπασμένου, μας έδειξε τα εξαρτήματα που πρέπει να έχει μαζί του αυτός που ασχολείται με αυτό το σπορ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τι ιδιαίτερα πρέπει να προσέχει. Τόνισε ότι πρέπει να γίνεται μετά από πολύ εκπαίδευση, και χρησιμοποιούνται ειδικά εξαρτήματα, πολύ μεγάλης αντοχής.

Από την παρουσίαση του κ. Γιάννη Δαλαμπή στο σχολείο μας:
Γενικά:
Φαράγγι ονομάζουμε την περιοχή που αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από σκληρά πετρώματα και με την πάροδο των χρόνων έχει διαβρωθεί από τα επιφανειακά νερά. Αναλόγως τη σκληρότητα των πετρωμάτων και την ποσότητα του νερού που περνά από αυτά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Η μορφολογία του εδάφους, η δύσκολη προσέγγιση σ’ αυτά και η φήμη για μυστικούς τόπους για χιλιάδες χρόνια κρατούσαν τους ανθρώπους μακριά από αυτά.
Το φαράγγι της Λάφιστας ξεκινά κοντά στο χωριό Καταφύγι σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και τελειώνει στη λίμνη Πολυφύτου. Το πιο γνωστό και επισκέψιμο μέρος σε μας είναι η περιοχή της Αγίας Τριάδας – Σκεπασμένο με τους τρεις πανέμορφους καταρράχτες και τους χώρους αναψυχής.
Το μήκος του φαραγγιού (χωριό Καταφύγι – λίμνη Πολυφύτου) είναι 6 χιλιόμετρα περίπου.
Τα πετρώματα είναι από γρανίτη.
Είναι ένα ανοικτό φαράγγι. Έχει πλούσια βλάστηση: πεύκα, πλάτανους, κέδρα, πουρνάρια, πολλά αγριολούλουδα και πανέμορφα φυτά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να φωτογραφίσει.
Το μεγαλύτερο και ομορφότερο μέρος του φαραγγιού, που έχει πολλές λιμνούλες και δεκαέξι πανέμορφους καταρράχτες από 7 έως 30 μέτρα ύψος, δυστυχώς είναι δύσκολο να τα απολαύσει ο πολύς κόσμος, λόγω της μορφολογίας του εδάφους (δύσκολα περάσματα μέσα από απόκρημνους βράχους, νερό, πυκνή βλάστηση).
Το φαράγγι της Λάφιστας είναι ένα καθαρό φαράγγι, στα νερά του ζουν πέστροφες, συγκριτικά με άλλα φαράγγια που ο κόσμος πετά σκουπίδια, λήμματα κ.α.
Τα τελευταία χρόνια η διάθεση των ανθρώπων να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τα φαράγγια έφερε στην Ελλάδα το σπορ του canyoning . (canyoning σημαίνει διασχίζω το φαράγγι).
Η διάσχιση ενός φαραγγιού είναι μια σύνθετη δραστηριότητα που περιλαμβάνει πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση βράχων, κολύμβηση και γίνεται πάντα από μικρές ομάδες με αρχηγούς – οδηγούς πολύ καλά εκπαιδευμένους. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, να γνωρίζουν κολύμβηση και να γνωρίζουν βασικές τεχνικές.
Εξοπλισμός: Στολή νεοπρέν, κράνος και σφυρίχτρα, ζώνη με τα απαραίτητα μέταλλα, παπούτσια, κάλτσες νεοπρέν, στεγανό δοχείο, νερό, τροφή, σακίδιο ειδικό, χάρτη της περιοχής, χάρτη του φαραγγιού, φαρμακείο, σκοινιά ανάλογα με το μέγεθος των καταβάσεων.
Διάσχιση φαραγγιού: Πρέπει να ξέρουμε τις καιρικές συνθήκες. Να ειδοποιήσουμε ανθρώπους για την ώρα εισόδου και την πιθανή ώρα εξόδου.
Κατά τη διάσχιση: Να περπατάμε προσεχτικά για την αποφυγή ατυχημάτων και να μη διαταράσσουμε τη φύση (σπάσιμο δέντρων, πέταγμα σκουπιδιών κ.λ.π.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου