Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Παρέλαση καρναβαλιστών στο Βελβεντό












Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στην παρέλαση και στους διοργανωτές της.

Και του χρόνου!!!

ΦΑΝΟΣ ΣΤ' ΚΑΣΤΑΝΑΡΑ ΤΟΥ ΠΓΑΔ' ΣΤΟΥ ΒΙΛΒΙΝΤΟ






Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ ο φανός ΣΤ' ΚΑΣΤΑΝΑΡΑ ΤΟΥ ΠΓΑΔ' ΣΤΟΥ ΒΙΛΒΙΝΤΟ.
Πολύ κέφι και χορός και μια πολύ καλή οργάνωση από τους εθελοντές της γειτονιάς.

Συγχαρητήρια σε όλους!!! Και του χρόνου!!!
Βίντεο από το φανό.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικος χορός στο σχολείο μας



Πολύ όμορφες στιγμές στην αποκριάτικη γιορτή του σχολείου μας.

Είναι καταπληκτικό να βλέπεις 180 παιδιά να χορεύουν και να χαίρονται.

Βίντεο από τη γιορτή.

Φανός νεολαίας στο Βελβεντό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην κεντρική πλατεία, ο φανός της νεολαίας του Βελβεντού.






Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Φανός Νηπιαγωγείων

Χαρούμενες και όμορφες ώρες στον φανό των νηπιαγωγείων του Βελβεντού,στου Καστανάρα του μπγαδ(ι).




Γαϊτανάκι και χάσκα από τα μέλη του ΚΑΠΗ Βελβεντού.

Φανός "Παράγκα"

Φανός στην Παράγκα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου





Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
(ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ)

ΠΕΜΠΤΗ 23 02 2012
ΦΑΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΠΑΡΑΓΚΑΣ
ΑΝΑΒΕΙ ΣΤΙΣ 8 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 02 2012
1. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΦΑΝΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑΡΑ ΠΗΓΑΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ (ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΠΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ)
ΑΝΑΒΕΙ στις 9 π.μ

2. ΦΑΝΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΑΝΑΒΕΙ ΣΤΙΣ 9 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 02 2012
1. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
ΣΤΟ CLUB OSIRIS στις 5μ.μ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : 3Η ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

2. ΦΑΝΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑΡΑ ΠΗΓΑΔΙ
ΑΝΑΒΕΙ ΣΤΙΣ 8 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 02 2012
1. ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΙΣ 12.00 μ.μ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

2. ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ
ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΙΣ 22.00

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δηλώσεις συμμετοχής για την παρέλαση της Κυριακής θα γίνονται στο γραφείο του ΜΟΒ ΣΤΟ Πνευματικό Κέντρο μέχρι Πέμπτη βράδυ, 23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 Φεβρουαρίου 2012
Η « Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» και τα μέλη του ΚΑΠΗ σας προσφέρουν την πατροπαράδοτη φασολάδα στο εξωκκλήσι του Αι-Λια με λαγάνες, νηστίσιμα, χαλβάδες και μαζουμένουν αέρα για τουν αϊτό! Γύρω στις 11.30 θα είναι όλα έτοιμα!
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ»

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Παιδικός αποκριάτικος χορός στο Βελβεντό


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο παιδικός αποκριάτικος χορός,το Σάββατο το μεσημέρι,στην κεντρική πλατεία του Βελβεντού.Πολύ καλή η οργάνωση, με πολλά παιχνίδια για τα παιδιά και χορό γύρω από τη φωτιά.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της πραγματικά όμορφης εκδήλωσης: Σύλλογο γονέων του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού,Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού και Προσκόπων.

















Βίντεο από τον παιδικό χορό

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Γνωριμία με την κοινωνία των μελισσών στο σχολείο μας



Μια ενημερωτική και όμορφη παρουσίαση για τις μέλισσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές μας. Δυο νέα παιδιά, δυο νέοι μελισσοκόμοι, ο κ. Νίκος και ο κ. Αντώνης μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε την κοινωνία των μελισσών και την παραγωγή μελιού.
Θέματα για τα οποία μας μίλησαν:
Διαφορές μέλισσας και σφήκας.(χρώμα-φτερά-κεντρί)
Προφυλάξεις από μέλισσα και σφήκα.
Οργάνωση μελισσών σε κοινωνίες.
Κυψέλη-κερήθρα-φύλλο κεριού.
Εξοπλισμός μελισσοκόμου.
Καπνιστήρι-κάπνισμα κυψέλης-άνοιγμα κυψέλης με ξύστρο.
Είδη μελισσών-Εργάτριες-κηφήνες-βασίλισσα
Εργάτριες και εργασίες που κάνουν. (φρουροί-χτίζουν την κερήθρα-αερίζουν την κυψέλη-καθαρίζουν-περιποιούνται τη βασίλισσα-ταΐζουν τους γόνους της-συλλέγουν νέκταρ από τα άνθη)
Γυριοπαγίδα, για συγκέντρωση της γύρης.
Βασιλικό κερί.
Βασιλικός πολτός.
Πώς παίρνουν οι μελισσοκόμοι το μέλι αφού ωριμάσει.
Σφραγισμένο μέλι και πώς το βγάζουν.
Μελιτοεξαγωγέας, όπου βάζουν τα τελάρα για να πάρουν το μέλι.
Μεταφορά μελισσών στο βουνό των κυψελών, κοντά στο Καταφύγι.
Να ευχαριστήσουμε τον κ. Αντώνη και τον κ. Νίκο για την πολύ κατατοπιστική παρουσίαση που μας έκαναν, με όλες τις φωτογραφίες που ετοίμασαν για εμάς στον υπολογιστή, με τα υλικά που έφεραν να μας δείξουν, αλλά και για το αγνό και νόστιμο μέλι που δοκιμάσαμε μαθητές και δάσκαλοι στο τέλος της ενημέρωσης.
(Η ενημέρωση έγινε με ευκαιρία την εργασία που κάνουμε για το βουνό των Πιερίων, αλλά και για την παρουσίαση του βιβλίου «Μια μέλισσα με …λύση» που θα γίνει σε λίγο καιρό από την ίδια τη συγγραφέα, Λήδα Βαρβαρούση, στο σχολείο μας.)

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Απόκριες στο Βελβεντό



Τσικνοπέμπτη μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, στο Βελβεντό. Να έχουμε και καμιά νότα χαράς, μπας και ξεχάσουμε για λίγο τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και τα PSI. Καλές αποκριές!!!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Οδοιπορικό στην ελπίδα



Γράφει ο Αντώνης Κλεισιάρης
fuitplus.gr
Ανάμεσα στη θέση και την αντίθεση, την δράση και την αντίδραση, την αιτία και το αποτέλεσμα, υπάρχει η αγάπη για τη ζωή. Θέτει το σύστημα σε νέα λειτουργία. Η ζωή συνεχίζεται και οι Βελβεντινοί με ευλάβεια την προστατεύουν και την απολαμβάνουν.
Στα όρια του νομού Κοζάνης και Κατερίνης, στους δυτικούς πρόποδες των Πιερίων ορέων, βρίσκεται το Βελβεντό. Ένας τόπος κατεξοχήν ορεινός, γόνιμος, με πολλά νερά, ιδιαίτερη ενέργεια και πολύ καλό κλίμα. Ανάλογα προικισμένοι και οι άνθρωποι που χαίρονται να κατοικούν, να εργάζονται, να ερωτεύονται και να ζουν σ` αυτήν την αξιολάτρευτη περιοχή.
Άνθρωποι όχι βολικοί, ούτε εύκολοι. Ειλικρινείς, φιλόξενοι, δημιουργικοί, αισιόδοξοι. Δεν τους χαρίστηκε η ζωή που απολαμβάνουν. Την χτίζουν κάθε μέρα και κάποιες φορές μάλιστα με μεγάλες θυσίες.
Στα πεντακόσια δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν την ανθρώπινή τους υπόσταση, την κοινωνική τους ισορροπία και την ελευθερία τους. Το ύφος και το έθος της ζωής τους… Από τον 18ο αιώνα, αναφέρονται προσπάθειες των Βελβεντινών να διατηρήσουν το δικαίωμα να επιλέγουν αυτοί τους αντιπροσώπους τους και να καθορίζουν οι ίδιοι τις ζωές τους.
Μελετούσαν τη νομοθεσία και προσπαθούσαν συνεχώς να βελτιώσουν τις επιλογές και τις κατακτήσεις τους. Η περιοχή αποτέλεσε μια κωμόπολη με ιδιαίτερο κοινωνικό, πνευματικό και οικονομικό υπόβαθρο.
Καμία περιοχή τριγύρω δεν είχε τόσους πολλούς νεκρούς στους ποικίλους αγώνες, όσο το Βελβεντό. Όταν όλοι κλείνονταν στα σπίτια τους ή κρύβονταν για να γλιτώσουν, οι Βελβεντινοί έτρεχαν για να βοηθήσουν. Ο φίλος, ο γείτονας, ο συγγενής, ο συντοπίτης, είχε μεγάλη σημασία γι` αυτούς. Αγαπούσαν τη ζωή και τον άνθρωπο. Συνέτρεχαν στις δυσκολίες και προσπαθούσαν να περιορίσουν το κακό, να απαλύνουν το βάρος. Τα σπίτια τους, πολύ κοντά μεταξύ τους, μαρτυρούν αυτήν την σύνδεση, την ομόνοια και την ανάγκη προστασίας.
Από τη διχόνοια του εμφυλίου και στις καταστροφές του πολέμου δεν έσκυψαν το κεφάλι. Ξεκίνησαν τη ζωή τους αμέσως από την αρχή. Τα προβλήματα επιλύονταν σε ομαδικές συνελεύσεις. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, όλοι μαζί. Ο καθένας μπορούσε να κρίνει και να πει τη γνώμη του και αφού σύγκριναν, μαζί αποφάσιζαν. Κι αν πρώτο μέλημα ήταν ο άρτος ο επιούσιος, τον αναζήτησαν συλλογικά. Μέσα από τις στάχτες του πολέμου έστησαν τον συνεταιρισμό για τα προϊόντα γης που ήξεραν καλά να καλλιεργούν και να παράγουν.
Μια συλλογική δημοκρατία και ένα συνεταιριστικό κίνημα στο μεγαλείο του. Όχι μια άποψη αλλά μια συνισταμένη απόψεων που αντικατοπτρίζει μια ομάδα ατόμων. Επικρατεί αυτή η νοοτροπία δεκαετίες τώρα.
Διαμέρισαν το νερό σε αυλάκια. Έχτισαν από ένα εξωκλήσι σε κάθε σταυροδρόμι του νερού και στα πιο περίοπτα σημεία του κάμπου θέλοντας να τα κρατήσουν κτήμα όλων. Ασχολήθηκαν με την παραγωγή. Η γη ανταπέδωσε την αγάπη τους. Μετά από διάφορες καλλιέργειες κατέληξαν στα οπωροφόρα. Φημισμένα τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα και τα αμπέλια τους. Δημιούργησαν δυο υποδειγματικούς συνεταιρισμούς, οινοποιεία, αποστακτήρια.
Στο συνεταιριστικό κίνημα γαλούχησαν και τις νέες γενιές. Κάθε παραγωγός ζωντανό κομμάτι του συνόλου. Η κατάχρηση είναι αδιανόητη και ίσως δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Από το 2005 εφαρμόζεται ολοκληρωμένη διαχείριση, η υδροληψία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά για να μη κατασπαταλιέται το πολύτιμο νερό, ενώ η άσφαλτος φτάνει ακόμη και σε πιο απομακρυσμένα εδαφοτεμάχια, για να προστατεύει τη μεταφορά οπωρών. Μεγάλος όγκος προϊόντων εξάγεται, εισάγοντας πολύτιμο συνάλλαγμα, ενώ τις διεθνείς επαφές και τις πωλήσεις, τις διαχειρίζονται οι ίδιοι, χωρίς μεσάζοντες.
Στο Βελβεντό, η ζωή και οι ποικίλες εκφάνσεις τις δεν αποτελούν εμπόρευμα και η ισότητα δεν είναι οικονομική παράμετρος. Οι αξίες υπολογίζονται με γνώμονα το ανθρωπιστικό τους υπόβαθρο και όχι με την ανταλλακτική-χρηματική τους υπόσταση. Η Ζωή δεν εξαγοράζεται με χρήματα, ούτε ο άνθρωπος με κοινωνικά μέσα. Στο Βελβεντό οι νέες γενιές έχουν περισσότερο αναπτυγμένη την αίσθηση του κοινοτισμού από τις προηγούμενες κι αυτό αποτελεί αναπτυξιακή πορεία. Οι κομματικές γραμμές αποδείχτηκαν μικρές μπροστά τους.
Στην Καλλικρατική μεταρρύθμιση οι Βελβεντινοί μπήκαν πάλι στο σφαγείο. Ο μη χρεωμένος και πλέον παραγωγικός Δήμος συνενώθηκε με τα Σέρβια. Αποχαρακτηρίστηκε η ορεινότητά του και σιγά-σιγά περικόπηκαν κονδύλια, μετακόμισαν δημόσιες υπηρεσίες και όλες οι λειτουργίες του Δήμου ατόνισαν. Η Αυτορρύθμιση μετατράπηκε σε Ετερορρύθμιση. Για λίγο όμως.
Οι Βελβεντινοί ιδρύσαν Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ) με τίτλο: Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού. Διαχειρίζονται την καθαριότητα, ύδρευση, το μουσείο και μια σειρά άλλων θεμάτων καθημερινότητας μόνοι τους, με εθελοντικές ομάδες. Ορμούν πρώτοι στη πυρόσβεση όταν απειλείται το δάσος από πυρκαγιές. Σε μαζικές λαϊκές συνελεύσεις με όλο τον ενεργό πληθυσμό να συμμετέχει, παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους και διεκδικούν ασταμάτητα την τοπική τους αυτοδιοίκηση. Απείχαν από τις τελευταίες εκλογές σε ποσοστό άνω του 97%.
Στο Πνευματικό κέντρο στεγάζονται οι εθελοντικές πολιτιστικές λειτουργίες. Υπάρχει ο Μορφωτικός Όμιλος που διατηρεί ωδείο, μπάντα, μηνιαία εφημερίδα, τμήματα ζωγραφικής, χορωδιών, χορού, θεατρικό, φωτογραφικό, περιβαλλοντικό. Λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχει η Κίνηση Γυναικών Βελβεντού, 3 βιβλιοθήκες, Αθλητικός σύλλογος με υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο και πολλά τμήματα και ακαδημίες.
Διοργανώνουν μόνιμα σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Διατηρούν επίσης 81 εξωκλήσια στον ορεινό όγκο και στον κάμπο. Άλλος εθελοντισμός κι εδώ. Μια οικογένεια ή παρέες φίλων αναλαμβάνουν να τα συντηρούν. Τα περισσότερα διαθέτουν και ξενώνα φιλοξενώντας τον εκάστοτε επισκέπτη.
Αγωνίζονται για την αυτορρύθμισή τους οι βελβεντινοί και απολαμβάνουν τη ζωή. Είναι οι ίδιοι δημιουργοί γι` αυτό και δεν χρειάζονται ανώτερες αρχές, ιδιαίτερες συνεννοήσεις, τυπικότητες, καμπάνες, για να ξεκινήσουν και να τελειώσουν ο,τιδήποτε. Επενδύουν στην ικανοποίηση αναγκών, μειώνοντας έτσι την κοινωνική ανησυχία, πλουτίζοντας την Ζωή!
Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέταξε το Βελβεντό μέσα στις τρεις καλύτερες ελληνικές πόλεις της χώρας, εντάσσοντάς το στο δίκτυο «βιώσιμων πόλεων της Ευρώπης».
Επιφυλακτικός στην αρχή, καχύποπτος αμέσως μετά, χαλαρός από κει και πέρα. Η άμεση καλοσύνη τους στην αρχή σε εκπλήσσει. Μετά, τους αισθάνεσαι όλους δικούς σου. Σπίτια κολλητά, περιποιημένα, με κήπους και λουλούδια, πεντακάθαρα.
…Κύριε….Κύριε…Μπήκατε σε μονόδρομο. Μόλις τελείωσε το σχολείο και τα παιδιά μας θα ανέβουν σε λίγο από δω.
Ωχ..χάζευα στο Βελβεντό και αφαιρέθηκα.
Ζητώ συγγνώμη Κυρία. Έκανα λάθος. Αλλάζω αμέσως πορεία.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Εκδήλωση με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ. αγωνιστή του Πολυτεχνείου, συγγραφέα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αστική μη Κερδοσκοπική και μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» διοργανώνει την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012, εκδήλωση με θέμα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Κεντρικός ομιλητής ο αγωνιστής του Πολυτεχνείου, συγγραφέας, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών και αρθρογράφος της εφημερίδας το Έθνος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού στις 7:30 μ.μ.

ΤΟ Δ.Σ.
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ


Ακολουθεί σύντομο άρθρο του κ. Παπαχρήστου σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης αλλά και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Έχει παρατηρηθεί, πως όταν γίνονται προσπάθειες από τη Κρατική Διοίκηση να βελτιωθούν θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν στις κοινωνίες, τοπικές, κεντρικές και πανεθνικές, τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα.
Οι διαχειριστές της εξουσίας είναι ξεκομμένοι από την ίδια τη ζωή, από τις ανάγκες και από τις επιθυμίες των πολιτών, και ασκούν μια πολιτική ευθυγραμμισμένη με τα πολιτικά, κομματικά συμφέροντα τα οποία όμως συνδέονται με τα ευρύτερα συμφέροντα της Ενωμένης Ευρώπης, όπου όμως πραγματική εξουσία είναι οι τραπεζίτες κεφαλαιούχοι που δεν τους νοιάζουν οι άνθρωποι, αλλά οι αριθμοί και τα ποσοστά των κερδών τους.
Οι εκσυγχρονισμένοι που άρχισαν με το νόμο-Καποδίστρια και τώρα με τον νόμο Καλλικράτη για την αυτοδιοίκηση, στηρίχθηκαν στην οικονομική διάσταση και όχι στην δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών.
Η Ελλάδα δεν είναι Ολλανδία, δεν είναι Γερμανία, δεν είναι Γαλλία. Η χωροταξική, η γεωγραφική ιδιαιτερότητα αλλά και η αυτοδιοικητική παράδοση είναι διαφορετικές. Ο Δήμος-Κράτος, η αγορά, η Δημοκρατία, και το «τίς αγορεύειν βούλεται» είναι μέσα στη μνήμη στη ζωή και στο κύτταρο των Ελλήνων αιώνες.
Συνεπώς και το δικαίωμα οι ενεργοί πολίτες να αποφασίζουν και να ρυθμίζουν τα του οίκου τους.
Έχουν αλλάξει πολλά και περισσότερα έχουν αλλοιωθεί και πρώτα και κύρια η Δημοκρατία μας. Η αντιπροσωπευτική, η ολιγαρχική, πρωθυπουργική εκδοχή της σήμερα, δεν είναι δημοκρατία, για αυτό ζούμε και τις παρενέργειες της, που φτάνουν ως το Βελβεντό.
Ο αγώνας για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων αξιών είναι συνδεδεμένος με το τόπο του καθενός, με την δημοκρατική συνύπαρξη, με το πολιτισμό και την ιστορία, με την αγάπη και την αλληλεγγύη, με τον πολιτισμό και το πάθος για την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος με συλλογικό τρόπο…
Οι ενεργοί πολίτες, στο Βελβεντό δεν είναι μόνοι. Έχει αποδειχτεί πως οι συγχωνεύσεις των κοινοτήτων και των δήμων, δεν διευκόλυναν την καλύτερη λειτουργία τους.
Οι Βελβεντινοί και όχι μόνο, διεκδικούν και αγωνίζονται να παραμείνει ανεξάρτητος ο Δήμος τους. Η συντριπτική πλειοψηφία το επιζητά μέσα από γενικές συνελεύσεις. Αποτελούν το παράδειγμα αντίστασης, που θα λειτουργήσει θετικά να ξανά καταλάβουμε πως τα κύτταρα της Δημοκρατίας μας βρίσκονται στην αυτοδιοίκηση και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών που δημιουργούν δυναμικές κοινωνίες…
Ο Καλλικράτης περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα ακόμα και από τον Καποδίστρια. Ο αγώνας για την ελευθερία τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια μας, συνεχίζεται και ο αγώνας εναντίον της νέας τάξης πραγμάτων, δηλαδή εναντίον της οικονομικής και όχι μόνο κατοχής των Τροϊκανών θα είναι κοινωνικό-εθνικό-απελευθερωτικός. Πέρα από την οικονομική διάσταση. Και τότε θα αποκατασταθεί η ομόριζη σχέση της πολιτικής και του πολιτισμού.
Δημήτρης Παπαχρήστος

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Νέοι αγώνες...τώρα



Ελπίζω να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ σ' αυτήν την κατάσταση.
Περισσότερη δουλειά, καινούριες ιδέες και νέους αγώνες...τώρα.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Γνωριμία με το σπορ του canyoning (διάσχιση φαραγγιού) στο σχολείο μας



Tο σπορ του canyoning (διάσχιση φαραγγιού).
Ο κ. Γιάννης Δαλαμπής επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας μίλησε για το σπορ της διάσχισης φαραγγιού. Μας μίλησε πρώτα γενικά για τα φαράγγια, για το δικό μας φαράγγι του Σκεπασμένου, μας έδειξε τα εξαρτήματα που πρέπει να έχει μαζί του αυτός που ασχολείται με αυτό το σπορ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τι ιδιαίτερα πρέπει να προσέχει. Τόνισε ότι πρέπει να γίνεται μετά από πολύ εκπαίδευση, και χρησιμοποιούνται ειδικά εξαρτήματα, πολύ μεγάλης αντοχής.

Από την παρουσίαση του κ. Γιάννη Δαλαμπή στο σχολείο μας:
Γενικά:
Φαράγγι ονομάζουμε την περιοχή που αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από σκληρά πετρώματα και με την πάροδο των χρόνων έχει διαβρωθεί από τα επιφανειακά νερά. Αναλόγως τη σκληρότητα των πετρωμάτων και την ποσότητα του νερού που περνά από αυτά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Η μορφολογία του εδάφους, η δύσκολη προσέγγιση σ’ αυτά και η φήμη για μυστικούς τόπους για χιλιάδες χρόνια κρατούσαν τους ανθρώπους μακριά από αυτά.
Το φαράγγι της Λάφιστας ξεκινά κοντά στο χωριό Καταφύγι σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και τελειώνει στη λίμνη Πολυφύτου. Το πιο γνωστό και επισκέψιμο μέρος σε μας είναι η περιοχή της Αγίας Τριάδας – Σκεπασμένο με τους τρεις πανέμορφους καταρράχτες και τους χώρους αναψυχής.
Το μήκος του φαραγγιού (χωριό Καταφύγι – λίμνη Πολυφύτου) είναι 6 χιλιόμετρα περίπου.
Τα πετρώματα είναι από γρανίτη.
Είναι ένα ανοικτό φαράγγι. Έχει πλούσια βλάστηση: πεύκα, πλάτανους, κέδρα, πουρνάρια, πολλά αγριολούλουδα και πανέμορφα φυτά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να φωτογραφίσει.
Το μεγαλύτερο και ομορφότερο μέρος του φαραγγιού, που έχει πολλές λιμνούλες και δεκαέξι πανέμορφους καταρράχτες από 7 έως 30 μέτρα ύψος, δυστυχώς είναι δύσκολο να τα απολαύσει ο πολύς κόσμος, λόγω της μορφολογίας του εδάφους (δύσκολα περάσματα μέσα από απόκρημνους βράχους, νερό, πυκνή βλάστηση).
Το φαράγγι της Λάφιστας είναι ένα καθαρό φαράγγι, στα νερά του ζουν πέστροφες, συγκριτικά με άλλα φαράγγια που ο κόσμος πετά σκουπίδια, λήμματα κ.α.
Τα τελευταία χρόνια η διάθεση των ανθρώπων να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τα φαράγγια έφερε στην Ελλάδα το σπορ του canyoning . (canyoning σημαίνει διασχίζω το φαράγγι).
Η διάσχιση ενός φαραγγιού είναι μια σύνθετη δραστηριότητα που περιλαμβάνει πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση βράχων, κολύμβηση και γίνεται πάντα από μικρές ομάδες με αρχηγούς – οδηγούς πολύ καλά εκπαιδευμένους. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, να γνωρίζουν κολύμβηση και να γνωρίζουν βασικές τεχνικές.
Εξοπλισμός: Στολή νεοπρέν, κράνος και σφυρίχτρα, ζώνη με τα απαραίτητα μέταλλα, παπούτσια, κάλτσες νεοπρέν, στεγανό δοχείο, νερό, τροφή, σακίδιο ειδικό, χάρτη της περιοχής, χάρτη του φαραγγιού, φαρμακείο, σκοινιά ανάλογα με το μέγεθος των καταβάσεων.
Διάσχιση φαραγγιού: Πρέπει να ξέρουμε τις καιρικές συνθήκες. Να ειδοποιήσουμε ανθρώπους για την ώρα εισόδου και την πιθανή ώρα εξόδου.
Κατά τη διάσχιση: Να περπατάμε προσεχτικά για την αποφυγή ατυχημάτων και να μη διαταράσσουμε τη φύση (σπάσιμο δέντρων, πέταγμα σκουπιδιών κ.λ.π.).

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Δέκα φράσεις που χρειάζεται να λέμε καθημερινά στα παιδιά



Λέξεις και φράσεις που αξίζει να χρησιμοποιούμε καθημερινά και συστηματικά, ανάλογα με την περίσταση, για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό των παιδιών, καθώς και το πολύτιμο συναίσθημα σύνδεσης και μοιράσματος μέσα στην οικογένεια:

1. “Σ΄ ευχαριστώ! “: Μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά ευχαριστούμε τα παιδιά μας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν; “Σ΄ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Εφτιαξα τη σαλάτα όσο με βοηθούσες”. “Σ΄ευχαριστώ που βρήκες τη χαμένη θήκη του cd μου” κοκ.

2. “Πες μου κι άλλα”: Η φράση – κλειδί για άμεση σύνδεση, χωρίς κριτική και υποδείξεις (τουλάχιστον άμεσα). Δίνει το πράσινο φως για να λυθεί η γλώσσα και ν΄ανοίξει η καρδούλα του παιδιού, που μπορεί να αρχίσει να λέει οτιδήποτε το απασχολεί: από την προπαίδεια που μόλις έμαθε μέχρι το πόσο εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο κασκόλ της δασκάλας του. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει, όσο το να νιώθει άνετα να μιλάει με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από μια επικοινωνία που ρέει.
3. “Μπορείς!”: Η λέξη – σφραγίδα που αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο δυναμικό του. Η παρότρυνση του γονιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, για να κάνει το πρώτο βήμα, για να επιμείνει απέναντι στη δυσκολία.

4. “Πώς μπορώ να βοηθήσω;”: Η προθυμία μας να βοηθήσουμε (προσοχή, λέμε απλώς να βοηθήσουμε όχι να κάνουμε τη δουλειά για λογαριασμό του) προσφέρει το πολύτιμο συναίσθημα της υποστήριξης στο παιδί. Το εξοικειώνει επίσης με μια πιο γενναιόδωρη και ακομπλεξάριστη συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετήσει το ίδιο απέναντι στους συνομηλίκους του.

5. “Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να…..”: συμμαζέψουμε το σπίτι, καθαρίσουμε το δωμάτιο, φυτέψουμε τον κήπο…κοκ. Υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αξία της συνεργασίας και της συλλογικότητας, ώστε να γίνονται όλα πιο αποτελεσματικά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα;

6. “Τι θα ΄λεγες για μια αγκαλιά;”: Ο πιο γλυκός , άμεσος, υπέροχος τρόπος για να δείξουμε τρυφερότητα, υποστήριξη, αγάπη… Ισως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν να αλλάζει και ο τρόπος που θέλουν να τους εκδηλώνουμε την τρυφερότητά μας: μπορεί να θέλουν αγκαλιά “διαρκείας” ή ένα χτυπηματάκι στην πλάτη ή ένα φιλάκι στο μάγουλο ή μια γρήγορη αγκαλιά…

7. “Παρακαλώ”: Διαχρονική και κλασική λέξη όταν ζητάμε οτιδήποτε από το παιδί. Στο κάτω κάτω δείχνει στοιχειώδη ευγένεια, το χρησιμοποιούμε με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας;
8. “Μπράβο, τα κατάφερες!”: Η λεκτική επιβράβευση από έναν περήφανο γονιό δίνει φτερά στο παιδί για να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε νέα επιτεύγματα. Προσοχή: Να λέμε το μπράβο όταν το νιώθουμε πραγματικά και για μια συγκεκριμένη προσπάθεια ή συμπεριφορά. Αν το λέμε με ευκολία για καθετί χάνει την αξία του!

9. “Είναι ώρα για …”: …ύπνο, μελέτη, ξεκούραση, να κλείσει η τηλεόραση κοκ. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά λειτουργούν και είναι δουλειά του γονιού να το παρέχει και να το τηρεί, ειδικά όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά.

10. “Σ΄ αγαπώ!”: Δεν αρκεί να το νιώθουμε, χρειάζεται να το λέμε και να το ξαναλέμε! Οσο πιο συχνά λέμε “σ΄αγαπώ” τόσο πιο συχνά το ακούμε και η ζωή γίνεται όλο και πιο όμορφη! Οσο για τα παιδιά, τα θεμέλια της αυτοεκτίμησής τους είναι τα “σ΄ αγαπώ”, σε λέξεις και πράξεις, που εισέπραξαν από τους γονείς τους!

Πηγές: 1. http://life.familyeducation.com, 2. Terri Apter, The Confident Child (Bantam, 1998)

Δες ακόμη:Παιδιά με αυτοπεποίθηση: Απλοί πρακτικοί τρόποι για να τονώσουμε μέσα στην καθημερινότητα την πολύτιμη αυτοπεποίθηση των παιδιών μας.

Πηγή:Newagemama.com