Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο, κύριε Δήμαρχε;».


(Παλιά λαϊκή παροιμία)
Με έκπληξη είδαμε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤΟΠ» στις 21/9/2011 τον Δήμαρχο του Καλλικρατικού Δήμου Σερβίων-Βελβεντού κ. Κωνσταντόπουλο να αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν στο Βελβεντό με λόγια αναντίστοιχα της πραγματικότητας, την οποία ηθελημένα-εν τέλει- αγνοεί, προκειμένου να δώσει την εντύπωση προς διάφορους αποδέκτες ότι όλα βαίνουν καλώς.
Θέλουμε να του θυμίσουμε τα εξής:
1. Οι συμβάσεις με «απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης» των εργαζομένων του Πνευματικού Κέντρου Βελβεντού είναι καθόλα νόμιμες και προβλέπονται από τον Νόμο. Εξάλλου ο Καλλικρατικός Δήμος δια των υπηρεσιών του συγκατατέθηκε γι΄ αυτές. Μόνο που εννιά μήνες μετά έχει τους εργαζόμενους απλήρωτους. Αλλά και για τους λοιπούς απασχολούμενους της ίδιας κατηγορίας των αμειβόμενων με (μέχρι) 5.000 € ετησίως, η κατάσταση δεν ήταν καλλίτερη. Πληρώθηκαν μόλις τον Αύγουστο και μετά από άπειρες οχλήσεις, τόσο προφορικές όσο και γραπτές καθώς και με παρεμβάσεις της «Κοινωνίας των Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2. Η ένταξη του έργου «της Ανάπλασης του Οικισμού Παλαιογρατσάνου» προϋπολογισμού 300.000 € στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα LEADER του ΟΠΑΑΧ έγινε μόλις πριν ένα μήνα. Μόνο που ο Δήμαρχος παρέλειψε (τυχαίο;) να πει ότι η αναγκαία για το έργο τοπογράφηση του οικισμού του Παλαιογρατσάνου, η σύνταξη της μελέτης ανάπλασης, η σύνταξη της μελέτης συνολικής αισθητικής αναβάθμισης του οικισμού, η υποβολή του φακέλου στην ANKO που είναι η Ομάδα Τοπικής Δράσης του LEADER, η τεχνική υποστήριξη της πρότασης, οι δαπάνες των μελετών και η όλη διαδικασία ΕΓΙΝΑΝ από το Δήμο Βελβεντού και τις τεχνικές του υπηρεσίες από το 2008 ως το 2010.
3. Η ένταξη του έργου «της Ανάπλασης του Οικισμού Καταφυγίου» προϋπολογισμού 640.000 € εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» το 2010 και δημοπρατήθηκε από το Δήμο Βελβεντού. Κι εδώ ο Δήμαρχος παρέλειψε (τυχαίο;) να πει για το έργο αυτό ότι η σύνταξη της μελέτης ανάπλασης, η σύνταξη της μελέτης συνολικής αισθητικής αναβάθμισης του οικισμού, η υποβολή του φακέλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τεχνική υποστήριξη της πρότασης και η όλη διαδικασία ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ από το Δήμο Βελβεντού και τις τεχνικές του υπηρεσίες από το 2008 ως το 2010.
4. Ανέφερε την υποβολή πρότασης για την «Ανάπλαση του οικισμού της Αγίας Κυριακής», προϋπολογισμού 400.000 €, στη νέα πρόσκληση του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», μόνο που «ξέχασε» κι εδώ (τυχαίο;) να πει ότι η αναγκαία για το έργο τοπογράφηση του οικισμού της Αγίας Κυριακής, η σύνταξη της μελέτης ανάπλασης, η σύνταξη της απαραίτητης μελέτης συνολικής αισθητικής αναβάθμισης του οικισμού, η τεχνική υποστήριξη της πρότασης, οι δαπάνες των μελετών και η όλη διαδικασία ΕΓΙΝΑΝ από το Δήμο Βελβεντού και τις τεχνικές του υπηρεσίες από το 2008 ως το 2010 και του παραδόθηκαν έτοιμες για την τελική υποβολή στο πρόγραμμα.
5. Ανέφερε την νέα πρόταση που θα υποβάλλει ο Καλλικρατικός Δήμος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για πρόσθετα υδροστόμια ηλεκτρονικής υδροληψίας στο αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Βελβεντού, μόνο που «ξέχασε» (τυχαίο;) να πληροφορήσει τους τηλεθεατές ότι ήδη 950 υδροστόμια νέας τεχνολογίας εγκαταστάθηκαν από τις αρχές του χρόνου στον κάμπο του Βελβεντού, σύμφωνα με έργο που μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και διεκπεραιώθηκε σε όλες του τις διαδικαστικές λεπτομέρειες από το Δήμο Βελβεντού και τις τεχνικές του υπηρεσίες από το 2008 ως το 2010 και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 600.000 € από το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Από το έργο αυτό έχουν περιοριστεί σημαντικά οι δαπάνες που επιβαρύνονταν οι αγρότες για την άντληση νερού από το Αντλιοστάσιο. Επίσης για λογαριασμό του ΤΟΕΒ Βελβεντού υπήρχε προμελέτη που εκπονήθηκε από την ΑΝΚΟ (με συνεργασία Δήμου Βελβεντού και ΤΟΕΒ) για τη συντήρηση του Αντλιοστασίου και την επέκταση του αρδευτικού δικτύου και σε άλλες αρδευόμενες περιοχές. Έτοιμα στοιχεία και δεδομένα εδώ και χρόνια.
6. Ανέφερε το έργο του «Νέου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού» προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων €, μόνο που και εδώ παρέλειψε (τυχαίο;) να πει ότι οι αναγκαίες μελέτες ΕΓΙΝΑΝ από την ΑΝΚΟ με χρηματοδότηση της τ. Ν.Α. Κοζάνης και την πολύμηνη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών της τ. Νομαρχίας, του Δήμου Βελβεντού, των αρχαιολογικών και άλλων υπηρεσιών και της ΑΝΚΟ, και ότι του παραδόθηκε έτοιμη για υποβολή σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
7. Ώρα είναι να μας πει, σε κάποια επόμενη εμφάνισή του ο κ. Κωνσταντόπουλος ότι εργάστηκε σκληρά και για το Βιολογικό Καθαρισμό του Βελβεντού, έργο 3.3 εκ. ευρώ, την ώριμη μελέτη του οποίου επίσης ετοίμασε ο Δήμος Βελβεντού, με χρηματοδότηση της τ. Ν.Α. Κοζάνης και σε στενή συνεργασία με την τ. Ν.Α. και την ΑΝΚΟ και το κατέθεσε προς ένταξη και δημοπράτηση στο τέλος του 2010.
Εδώ είναι που λένε την παροιμία «με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο» κύριε Δήμαρχε. Τα δικά σας έργα ποια είναι; Τι καινούργιο ξεκινήσατε ή έστω τι καινούργιο έχετε σχεδιάσει να ξεκινήσετε;
Η απάντηση είναι απλή και η συνταγή επιτυχημένη: Ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν μια καινούργια και «πρωτότυπη» επικοινωνιακή τακτική του «φαίνεσθαι». Όπως καλή ώρα με τον αγιασμό των σχολείων του Βελβεντού στον οποίο παρέστησαν. Αψευδείς μάρτυρες οι φωτογραφίες τους μπροστά στα σχολικά κτίρια. Ευαίσθητο ζήτημα η εκπαίδευση-προσφέρεται για φωτογραφίες και δηλώσεις; Μόνο που και εδώ ξέχασε να πει ότι από 1/1/2011 μέχρι τη μέρα του Αγιασμού χρηματοδότησε το μεγαλύτερο σχολείο του Καλλικρατικού δήμου-το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού-με το ποσό των 500 € μόνο, ενώ τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου ήταν ήδη καλυμμένα από το Δήμο Βελβεντού και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ολόκληρες η καθαριότητα αυτού του τριώροφου κτιρίου αντιμετωπίζεται μία μόνο καθαρίστρια.
«Η κατάσταση εξομαλύνεται στο Βελβεντό» κατά τις τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Δημάρχου. Βεβαίως εξομαλύνεται αλλά μόνο στις επιτηδευμένες δηλώσεις του. Διότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και τον διαψεύδει περίτρανα και καθημερινά.
Η αφαίμαξη των δημοτικών υπαλλήλων από το Βελβεντό είναι συντριπτική και η εξυπηρέτηση των πολιτών περνά μέσα από ατελείωτα πέρα-δώθε μεταξύ Βελβεντού και Σερβίων, υπάλληλοι και προμηθευτές της τρέχουσας χρονιάς είναι απλήρωτοι, οι εργολήπτες συνεχιζόμενων έργων δεν έχουν πληρωθεί παρόλο που οι σχετικές πιστώσεις έφτασαν στα ταμεία του Δήμου εδώ και μήνες (τα υποτιθέμενα χρέη μας για έργα των οποίων τα κρατικά χρήματα καταφθάνουν συνεχώς), οι καθαριότητες δημόσιων χώρων και οδικών αξόνων γίνονται μόνο εθελοντικά από τους κατοίκους, το πόσιμο νερό πότε αχλωρίωτο και πότε υπερχλωριωμένο, μόλις στις 18/9 πάλι γέμισε φερτές ύλες για μια ακόμη φορά λόγω της βραδινής βροχής, οι βλάβες στα δίκτυα νερού επισκευάζονται με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, οι δρόμοι στο Βελβεντό παρουσιάζουν αμέτρητες φθορές και τρύπες χωρίς να αποκαθίστανται, ο δημοτικός φωτισμός οδών και πλατειών είναι ελλιπέστατος λόγω των δεκάδων καμμένων λαμπτήρων που δεν αντικαθίστανται, ο Ξερόλακκας είναι γεμάτος μπάζα και έτοιμος να εκτραπεί σε κάποια σημεία της πεδινής του κοίτης, το ΚΑΠΗ, το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι και οι φορείς δεν πήραν ακόμα κάποια από τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους χρηματοδοτήσεις. Βέβαια και μια σειρά από άλλα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Δυο ζητήματα θα θέσουμε μόνο:
1. Η ηθική και πολιτική δέσμευση που επικαλούνταν ο κ. Δήμαρχος προεκλογικά ότι θα διαφυλάξει τα «κεκτημένα» δεν τον παρακινεί σήμερα να θυμάται και να υπογραμμίζει στις δημόσιες δηλώσεις του ότι από τον Δήμο Βελβεντού πήρε πάρα πολλά πράγματα και μάλιστα έτοιμα; Αν μη τι άλλο, όφειλε να το κάνει για να φανεί η διαφορά από τα καινούργια έργα, που σκέφτεται ή σχεδιάζει ο ίδιος να ξεκινήσει στην περιοχή!
2. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν εισρεύσει στο Ταμείο του Καλλικρατικού Δήμου για τη Δημοτική Ενότητα Βελβεντού, αλήθεια, που πάνε; Δεν πρέπει κατά το Νόμο να επενδύονται αποκλειστικά στο Βελβεντό για να αντιμετωπίζονται προβλήματα καθημερινότητας αλλά και ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός; Διότι ουσιαστικά κάτι λίγα ψίχουλα φτάνουν προς τα μέρη μας ενώ η οικονομική χρονιά τραβάει ήδη προς το τέλος της.

Η κοινωνία του Βελβεντού, καθημερινά πια διαπιστώνει τις δυσλειτουργίες, την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της Καλλικρατικής Δημοτικής Αρχής. Δεν θα μιλήσουμε – ακόμα - για ανικανότητα διαχείρισης, θα αναγνωρίσουμε, παρόλα αυτά την επιτυχημένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την αμεσότητα στην επικοινωνία με τα ΜΜΕ. Αν αυτά αρκούν για μια Δημοτική Αρχή…

ΤΟ Δ.Σ.
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου