Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Βιβλίο τοπικής ιστορίας,για τη διδασκαλία στα Σχολεία



ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
 Όλα ξεκίνησαν από μια απλή σκέψη, σε μια εκδήλωση που έκανε στις 2/4/2009 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου για να προωθήσει το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων από τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους με πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η οικογένεια για το σκοπό αυτό. Εισηγητής ήταν ο συμπατριώτης μας, παιδαγωγός, σχολικός σύμβουλος και συγγραφέας Στέφανος Κολοβός.
 Μετά την εκδήλωση σε μια άτυπη συζήτηση, βγήκε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Ότι δεν υπάρχει διδακτέα ύλη για τον μαθητόκοσμο με την τοπική ιστορία του Βελβεντού. Ένα εγχειρίδιο δηλαδή που να δοθεί στους μαθητές και παράλληλα να κατοχυρωθεί και ανάλογη ώρα διδασκαλίας με αποκλειστικό θέμα τη διδαχή της τοπικής ιστορίας του Βελβεντού, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.
 Την ιστορία σε όλες της τις εκδοχές για τον τόπο, τους ανθρώπους και τα έργα τους από την προϊστορική περίοδο μέχρι και σήμερα. Για τις συλλογικές δράσεις της κοινωνίας, επί παραδείγματι για το συνεταιριστικό κίνημα, για την αρχιτεκτονική κληρονομιά, για τα εκκλησιαστικά μας μνημεία, για τον μακεδονικό αγώνα, για την εκπαίδευση, για τους ομογενείς μας κ.λ.π.
 Η συζήτηση πήρε τη μορφή πρότασης προς το Δήμο σε συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού την άνοιξη του 2009. Την πρόταση αυτή που ήταν εξαιρετική για την προοπτική της στήριξε το Δημοτικό Συμβούλιο.
 Στην πράξη έπρεπε να δρομολογηθούν δυο πράγματα:
 Το πρώτο: Να βρεθεί επιστημονική ομάδα να αναλάβει την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή εν τέλει ενός τέτοιου εγχειριδίου, που θα προορίζεται να διδάσκεται από τα σχολεία στους μαθητές.
 Το δεύτερο: Να κατοχυρωθεί το περιεχόμενο του συγγράμματος αυτού ως διδακτέα ύλη με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις του Υπουργείου Παιδείας και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.
 Η επιστημονική ομάδα βρέθηκε, με τη συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου - Λυκείου . Προήλθε από το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας κι είχε επικεφαλής την κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας. Μαζί της η κ. Παρασκευή Γκόλια, δασκάλα και διδάκτωρ. Μια ομάδα πολιτών συγκέντρωσε και παρέδωσε στην επιστημονική ομάδα το μέγιστο δυνατό αριθμό συγγραμμάτων, που έγραψαν βελβεντινοί και άλλοι συγγραφείς για το Βελβεντό, την ιστορία και την περιοχή μας.
 Παράλληλα παραδόθηκε στην ομάδα και οπτικοακουστικό υλικό. Η επιστημονική ομάδα έκανε την επεξεργασία των στοιχείων και γύρω στον Ιούνιο του 2009 παρουσίασε στο Δήμο την πρότασή της για το τελικό σύγγραμμα κατ΄ αρχήν ώστε να δεχτεί τις όποιες παρατηρήσεις.
 Μετά ακολούθησε η οριστική εργασία, η οποία περιλαμβάνει α) Εγχειρίδιο – Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας, β) Τετράδιο εργασιών για τους μαθητές, γ) Τοπικό Παραμύθι του Ευθύμη Μπουντώνα από τον πλούτο των βελβεντινών αφηγήσεων δ) Αφιέρωμα στον Γεώργιο ( Αλέξη κατά τον Καζαντζάκη) Ζορμπά και ε) Βοήθημα για τους Εκπαιδευτικούς.
 Όλο το υλικό (κείμενα και φωτογραφίες) διαμορφωμένο όπως προαναφέρθηκε, κατατέθηκε στο Δήμο τον Ιούνιο του 2010 για διορθώσεις και παρατηρήσεις, εργασία που έγινε από μικρή ομάδα εθελοντών.
 Μια πληθώρα δεδομένων και στοιχείων που περιγράφουν τη θαυμαστή διαχρονική πορεία του Βελβεντού, τους αγώνες του, το συνεργατικό και συνεταιριστικό του κίνημα, τα ιστορικά του μνημεία, το πολιτιστικό και αθλητικό του απόθεμα, την ιστορία των συλλόγων και των μαζικών φορέων του, τις ασχολίες των κατοίκων, την τοπική του οικονομία,
 τα κοινωνικά δεδομένα, την μετανάστευση, την ομογένεια, τους ετεροδημότες, τις προσωπικότητες που λειτούργησαν σ’ αυτόν και γι’ αυτόν τον τόπο, τις σημερινές του δομές και υποδομές και άλλα πολλά στοιχεία με παιδαγωγικό τρόπο ώστε να γίνονται εύκολα κτήμα των μαθητών και παράλληλα σημαντικό υπόβαθρο για την συλλογική συνείδηση στις γενιές που έρχονται.
 Η δαπάνη για το σχεδιασμό και την προετοιμασία της ύλης αντιμετωπίστηκε από το Δήμο Βελβεντού μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και με μέρος των κονδυλίων από το Πρόγραμμα «Θησέας».
 Πριν τα Χριστούγεννα όλο το υλικό παραδόθηκε στον Δήμο έτοιμο προς έκδοση. Όμως η κατάργηση του Δήμου Βελβεντού από τον «Καλλικράτη» άλλαξε τον προγραμματισμό της εκτύπωσης. Το έργο αυτό ανέλαβε η Εταιρεία « Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» και αφού προηγουμένως ο Σύλλογος Βελβεντινών, Φιλαδέλφειας και Γουάιλγουντ, σε σχετικό αίτημά της, ανταποκρίθηκε, με δωρεά για την έκδοση, ποσού 10.000$. Το συνολικό κόστος ανήλθε στις 14.000 ευρώ. Αναζητάμε το υπόλοιπο ποσό από πιθανές δωρεές και από πωλήσεις του βιβλίου.
 Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν στην σημαντική αυτή προσπάθεια. Πρωτίστως όσους κατά καιρούς έγραψαν κείμενα για το Βελβεντό και την τοπική ιστορία.
 Να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς του Βελβεντού, που από ζήλο και προσωπικό ενδιαφέρον διδάσκουν στους μαθητές την τοπική ιστορία του Βελβεντού έστω και με θεματικές προσεγγίσεις, τροφοδοτώντας έτσι τη συλλογική μνήμη των παιδιών μας με δεδομένα και σημαντικές δράσεις του τόπου μας. Αυτή η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας, λογικά έπρεπε να είναι ήδη έργο του εκπαιδευτικού συστήματος και να μην επαφίεται απλά στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών.
Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε:
- Το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο που αποφάσισε και χρηματοδότησε την όλη μελέτη
- Το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας και την Επιστημονική Ομάδα - Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Βελβεντού για την πρόταση και την συμβολή στη συγκέντρωση του υλικού - Τις εκπαιδευτικές μονάδες του Βελβεντού ( Σχολεία και ΚΠΕ)
Τον Σύλλογο Βελβεντινών Φιλαδέλφειας και Γουάιλγουντ για τη δωρεά - Τους Βελβεντινούς που συνέβαλαν με έντυπο υλικό και φωτογραφικό υλικό, αλλά και με στοιχεία και συνεντεύξεις που παρείχαν στην επιστημονική ομάδα και γενικά όλους, όσοι συνέδραμαν σ’ αυτό το εγχείρημα
ΜΠΕΛΙΑΣ ΜΑΚΗΣ
Από την παρουσίαση του βιβλίου στην εκδήλωση προς τιμήν των Βελβεντινών του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου