Η επιστολή της Κίνησης Γυναικών Βελβεντού για την ανεξαρτησία του Δήμου,στάλθηκε προς όλες τις γυναίκες της βουλής,της ευρωβουλής,καθώς και προς τις γυναίκες δημοσιογράφους,πολλών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
Βελβεντό, 28 Ιουλίου 2010
Αγαπητή Κυρία
Απευθυνόμαστε σε σας ως γυναίκα, που μπορεί να ακούσει και να ευαισθητοποιηθεί στις φωνές άλλων γυναικών.
Είμαστε τα μέλη της νεοσύστατης Κίνησης Γυναικών για την αυτονομία του Δήμου Βελβεντού Κοζάνης, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνει το ψηφισθέν Νομοσχέδιο για το Δήμο μας, μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Σύμφωνα με αυτό, ο Δήμος μας συνενώνεται στον ενιαίο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, έναν Δήμο αχανή, με 730 χιλιάδες στρέμματα, με 32 δημοτικά διαμερίσματα και χρεωκοπημένο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Από την έναρξη της Δημόσιας Συζήτησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, πριν από τρία περίπου χρόνια, η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Δήμου, εκφράζοντας τη συνολική βούληση της κοινωνίας.
Οι προσπάθειές μας αυτές ευοδώθηκαν, όταν η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο διατηρούσε την ανεξάρτητη υπόσταση του Δήμου Βελβεντού, ως τον πέμπτο Δήμο στον Νομό Κοζάνης. Προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση όλων των πολιτών και όλων όσων συμπορεύτηκαν μαζί μας τα προηγούμενα χρόνια, στο Σχέδιο Νόμου που προτάθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η προηγούμενη Υπουργική απόφαση ανετράπη και ο Δήμος Βελβεντού συνενώθηκε με τους γειτονικούς Δήμους Σερβίων, Καμβουνίων και την Κοινότητα Λιβαδερού.
Η απροσδόκητη, ατεκμηρίωτη και αβάσιμη αυτή απόφαση, αντίθετη στο κοινό αίσθημα, την ιστορία αλλά και την προοπτική του τόπου μας, λειτούργησε για μας ως σημείο εκκίνησης μιας μοναδικής στα χρονικά του τόπου κινητοποίησης, συστράτευσης και συμμετοχής σε σειρά ενεργειών διαμαρτυρίας, στα πλαίσια πάντα του πολιτισμού.
Επιστέγασμα αυτού του αγώνα ήταν το Δημοψήφισμα στο οποίο προχωρήσαμε στις 4 Ιουλίου 2010, το οποίο διενεργήθηκε με όλες τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες (παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα, η εγκυρότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας). Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος κατέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 95,64%, απάντησε αρνητικά στη συμμετοχή μας στις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ύστατο τρόπο να δηλώσουμε την άρνησή μας στη συνένωση στον ενιαίο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού καθώς και τη συνέχιση των προσπαθειών μας προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι την επίτευξη του στόχου μας.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, το Βελβεντό, μια κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας, 4.000 κατοίκων, που εκτείνεται από τον ορεινό όγκο των Πιερίων ως την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. Ο Δήμος Βελβεντού περιλαμβάνει 4 ορεινούς οικισμούς, Αγίας Κυριακής, Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου και Πολυφύτου και έχει ορεινότητα 57%.
Η τοπική οικονομία είναι κατά κύριο λόγο αγροτική, με βασική καλλιέργεια τα ροδάκινα και δευτερευόντως μήλα, οπωροκηπευτικά και αμπέλια. Οι τρεις μακρόβιοι αγροτικοί Συνεταιρισμοί, «ΑΣΕΠΟΠ», «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ο Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών, πανελλήνια καταξιωμένοι, λειτουργούν αποτελεσματικά, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα του μόχθου. Το σύνολο της παραγωγής είναι πιστοποιημένο από τον AGROCERT, σύμφωνα με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής.
Παράλληλα, είμαστε μια πολύ δραστήρια πολιτιστικά και πνευματικά κοινωνία. Οι πολυάριθμοι και ιστορικοί Σύλλογοι που λειτουργούν εθελοντικά, δραστηριοποιούνται όσον αφορά την τέχνη, τη φιλαναγνωσία, τον αθλητισμό, την αναψυχή, την επιμόρφωση και καλύπτουν τις ανάγκες των Δημοτών όλων των ηλικιών. Το Πνευματικό Κέντρο, το Αθλητικό Κέντρο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πρότυπη Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το ΚΑΠΗ και ο ιστορικός Μορφωτικός Όμιλος με την πλούσια βιβλιοθήκη του, είναι μερικοί από τους φορείς στους οποίους εκφράζουμε τις πνευματικές και καλλιτεχνικές μας ανησυχίες και στεγάζουν τις δραστηριότητές μας.
Τα σχολεία μας, ο Παιδικός Σταθμός, τα δύο Νηπιαγωγεία, το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο (4ο πανελλήνια σε αριθμό εισαχθέντων σε Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), έχουν συμμετάσχει με εθελοντικές εργασίες σε περιβαλλοντικούς διαγωνισμούς και έχουν πάρει μέρος σε καλλιτεχνικούς αγώνες, με πολλές διακρίσεις και πρωτιές πανελλαδικά.
Με κύρια χαρακτηριστικά την εργατικότητα, τη φιλοπονία, τη συνεργασία και το πνεύμα εθελοντισμού, έχουμε οργανώσει έναν τόπο στον οποίο χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε. Η ειδική μέριμνα για τους ασθενέστερους οικονομικά και απομονωμένους ανθρώπους, είναι άλλη μια πτυχή μιας ευαισθητοποιημένης κοινωνίας, στην οποία η ευαισθησία γίνεται κίνητρο δράσης. Έτσι καθημερινά, προσφέρεται συσσίτιο που προέρχεται από προσφορές συμπολιτών μας και προετοιμάζεται από εθελόντριες.
Επίσης δεν είναι τυχαίο, ότι κοινωφελή κτήρια και χώροι έγιναν με τη συμβολή εθελοντικής προσωπικής εργασίας και δωρεών ανώνυμων και επώνυμων Βελβεντινών ευεργετών. Σημαντικότατη είναι επίσης η προσφορά των Βελβεντινών της Ομογένειας, οι οποίοι στηρίζουν στο διηνεκές τις άοκνες προσπάθειες των συμπατριωτών τους.
Τα μάτια μας όταν αντικρίζουν το χωριό μας μοιάζουν με αυτά της μάνας όταν κοιτάει το παιδί της. Είναι η λογική όμως εκείνη που κατευθύνει και οδηγεί τις πράξεις μας. Η πίστη μας στην ικανότητα του Δήμου, ότι μπορεί αυτόνομος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δημοτών και στις καινούργιες προκλήσεις που ο νέος αυτοδιοικητικός Νόμος φέρνει, στηρίζεται κυρίως στην κοινή λογική, αυτή που περισσότερο οι γυναίκες, οι επιφορτισμένες με τα καθημερινά έχουν. Αυτήν την πίστη είχε ο Υπουργός Εσωτερικών, όταν πρότεινε κατ’ αρχήν να είμαστε ο 5ος Δήμος του Νομού.
Μεγαλώσαμε με την εικόνα των μανάδων και των γιαγιάδων μας, πρωί-πρωί, πριν ακόμα καταπιαστούν με την ετοιμασία του φαγητού και τις δουλειές του σπιτιού, να σκουπίζουν το σοκάκι.
Αυτή η εικόνα είναι μια από τις πολλές που δείχνει ότι οι Βελβεντινοί φροντίζουμε πρώτα το περιβάλλον γύρω μας και έπειτα το ίδιο μας το σπίτι. Αλλά και η λογική των ήπιων παρεμβάσεων σε χώρους αναψυχής, όπως το φαράγγι της Λάφιστας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο Natura, έχουν γίνει με περιβαλλοντική και οικολογική ευαισθησία. Η διαχείριση φυσικών πόρων, όπως το νερό αποτελεί βασική προτεραιότητα για μας και έτσι φροντίζοντας για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας έχουμε κατασκευάσει ένα σύγχρονο υδραγωγείο, που με τις πιο εξελιγμένες τεχνικές συγκεντρώνει και καθαρίζει το πόσιμο νερό, εξασφαλίζοντας ποσότητα και ποιότητα.
Η φροντίδα στην καθημερινότητα παράλληλα με τις άρτιες υποδομές, αποτελούν για μας αυτό το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε στα παιδιά μας, όπως εμάς μας το παρέδωσαν οι δικοί μας γονείς, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα. Γι’ αυτό και ο Δήμος όχι μόνο δεν συρρικνώνεται πληθυσμιακά, αλλά αυξάνεται, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Περιφέρεια της Ελλάδας.
Το χωριό αναπνέει, ζει, δημιουργεί. Τα γέλια των παιδιών μας το κάνουν φανερό.
Μια βόλτα στις παιδικές χαρές του Βελβεντού και στα πάρκα που έχουν διαμορφωθεί σε όποια γωνιά έμενε ανεκμετάλλευτη, ώστε να μη γίνονται σκουπιδότοποι, αλλά αντίθετα χώροι αναψυχής, είναι από μόνη της ένα επιχείρημα για το «Ευ Ζην».
Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια του Βελβεντού θα καταλάβετε, γιατί κορυφαία έντυπα ποικίλης ύλης έχουν ανακηρύξει το Δήμο μας σε έναν από τους καθαρότερους στην Ελλάδα και τον προτείνουν ως τουριστικό προορισμό για την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, τα ενδιαφέροντα μνημεία, την αξιόλογη πολιτιστική κίνηση και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.
Πώς λοιπόν να διακινδυνεύσουμε όλα αυτά και να γίνουμε μέρος ενός τεράστιου Δήμου, όπου η φωνή μας θα είναι ψίθυρος;
Είμαστε λίγοι. Είμαστε όμως ικανοί και αποφασισμένοι. Οι γενιές που πέρασαν, μας έμαθαν πώς να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να δημιουργούμε. Οι Τοπικοί Άρχοντες σεβάστηκαν παραδόσεις και με θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας, όπως οι Λαϊκές Συνελεύσεις, που αποτελούν ουσιαστικό θεσμό λογοδοσίας, στήριξαν την κοινωνία και όχι την τσέπη τους.
Πιστεύουμε ότι με τα διαπιστευτήρια της οικονομικής ευρωστίας ως απόρροιας καλής διαχείρισης, της κοινωνικής συνοχής ως αποτέλεσμα της σωστής λειτουργίας κοινωνικών θεσμών, της εθελοντικής συμμετοχής δημοτών σε φορείς και πρωτοβουλίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καλά οργανωμένης καθημερινότητας, έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε το αυτονόητο: ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΘΟΥΜΕ.
Αυτή η κοινωνία σας ζητάει να δείτε την ιδιαίτερη περίπτωση του Βελβεντού με την προσοχή που της αξίζει, κρίνοντάς μας για τις δυνατότητές μας.
Οι γυναίκες αυτού του τόπου, γυναίκες του μόχθου, γυναίκες που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με μαχητικότητα και σύνεση, ζητούν την αλληλεγγύη σας και τη θετική σας διάθεση να ξαναδείτε το αίτημά μας και να συμβάλλετε στον αγώνα μας στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας του Δήμου.
Σκύψτε με αίσθημα ευαισθησίας και πνεύμα λογικής και δείτε μια από τις μικρές περιοχές της Ελλάδας που αναδεικνύουν το μεγαλείο της.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ελπίζουμε στη θετική ανταπόκρισή σας.
Με εκτίμηση
Κίνηση Γυναικών Βελβεντού για την Αυτονομία του Δήμου
Υ. Γ.: Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το Βελβεντό, όποτε επιθυμείτε. Μια καλή ευκαιρία είναι στη Γιορτή Ροδάκινου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Βελβεντό στις 6,7 και 8 Αυγούστου και προσφερόμαστε να σας φιλοξενήσουμε στα σπίτια μας ή στα ξενοδοχεία της κωμόπολής μας, αν προτιμάτε.
--------------------------
Αγαπητή Κυρία
Απευθυνόμαστε σε σας ως γυναίκα, που μπορεί να ακούσει και να ευαισθητοποιηθεί στις φωνές άλλων γυναικών.
Είμαστε τα μέλη της νεοσύστατης Κίνησης Γυναικών για την αυτονομία του Δήμου Βελβεντού Κοζάνης, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνει το ψηφισθέν Νομοσχέδιο για το Δήμο μας, μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Σύμφωνα με αυτό, ο Δήμος μας συνενώνεται στον ενιαίο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, έναν Δήμο αχανή, με 730 χιλιάδες στρέμματα, με 32 δημοτικά διαμερίσματα και χρεωκοπημένο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Από την έναρξη της Δημόσιας Συζήτησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, πριν από τρία περίπου χρόνια, η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Δήμου, εκφράζοντας τη συνολική βούληση της κοινωνίας.
Οι προσπάθειές μας αυτές ευοδώθηκαν, όταν η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο διατηρούσε την ανεξάρτητη υπόσταση του Δήμου Βελβεντού, ως τον πέμπτο Δήμο στον Νομό Κοζάνης. Προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση όλων των πολιτών και όλων όσων συμπορεύτηκαν μαζί μας τα προηγούμενα χρόνια, στο Σχέδιο Νόμου που προτάθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η προηγούμενη Υπουργική απόφαση ανετράπη και ο Δήμος Βελβεντού συνενώθηκε με τους γειτονικούς Δήμους Σερβίων, Καμβουνίων και την Κοινότητα Λιβαδερού.
Η απροσδόκητη, ατεκμηρίωτη και αβάσιμη αυτή απόφαση, αντίθετη στο κοινό αίσθημα, την ιστορία αλλά και την προοπτική του τόπου μας, λειτούργησε για μας ως σημείο εκκίνησης μιας μοναδικής στα χρονικά του τόπου κινητοποίησης, συστράτευσης και συμμετοχής σε σειρά ενεργειών διαμαρτυρίας, στα πλαίσια πάντα του πολιτισμού.
Επιστέγασμα αυτού του αγώνα ήταν το Δημοψήφισμα στο οποίο προχωρήσαμε στις 4 Ιουλίου 2010, το οποίο διενεργήθηκε με όλες τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες (παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα, η εγκυρότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας). Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος κατέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 95,64%, απάντησε αρνητικά στη συμμετοχή μας στις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ύστατο τρόπο να δηλώσουμε την άρνησή μας στη συνένωση στον ενιαίο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού καθώς και τη συνέχιση των προσπαθειών μας προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι την επίτευξη του στόχου μας.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, το Βελβεντό, μια κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας, 4.000 κατοίκων, που εκτείνεται από τον ορεινό όγκο των Πιερίων ως την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. Ο Δήμος Βελβεντού περιλαμβάνει 4 ορεινούς οικισμούς, Αγίας Κυριακής, Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου και Πολυφύτου και έχει ορεινότητα 57%.
Η τοπική οικονομία είναι κατά κύριο λόγο αγροτική, με βασική καλλιέργεια τα ροδάκινα και δευτερευόντως μήλα, οπωροκηπευτικά και αμπέλια. Οι τρεις μακρόβιοι αγροτικοί Συνεταιρισμοί, «ΑΣΕΠΟΠ», «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ο Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών, πανελλήνια καταξιωμένοι, λειτουργούν αποτελεσματικά, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα του μόχθου. Το σύνολο της παραγωγής είναι πιστοποιημένο από τον AGROCERT, σύμφωνα με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής.
Παράλληλα, είμαστε μια πολύ δραστήρια πολιτιστικά και πνευματικά κοινωνία. Οι πολυάριθμοι και ιστορικοί Σύλλογοι που λειτουργούν εθελοντικά, δραστηριοποιούνται όσον αφορά την τέχνη, τη φιλαναγνωσία, τον αθλητισμό, την αναψυχή, την επιμόρφωση και καλύπτουν τις ανάγκες των Δημοτών όλων των ηλικιών. Το Πνευματικό Κέντρο, το Αθλητικό Κέντρο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πρότυπη Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το ΚΑΠΗ και ο ιστορικός Μορφωτικός Όμιλος με την πλούσια βιβλιοθήκη του, είναι μερικοί από τους φορείς στους οποίους εκφράζουμε τις πνευματικές και καλλιτεχνικές μας ανησυχίες και στεγάζουν τις δραστηριότητές μας.
Τα σχολεία μας, ο Παιδικός Σταθμός, τα δύο Νηπιαγωγεία, το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο (4ο πανελλήνια σε αριθμό εισαχθέντων σε Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), έχουν συμμετάσχει με εθελοντικές εργασίες σε περιβαλλοντικούς διαγωνισμούς και έχουν πάρει μέρος σε καλλιτεχνικούς αγώνες, με πολλές διακρίσεις και πρωτιές πανελλαδικά.
Με κύρια χαρακτηριστικά την εργατικότητα, τη φιλοπονία, τη συνεργασία και το πνεύμα εθελοντισμού, έχουμε οργανώσει έναν τόπο στον οποίο χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε. Η ειδική μέριμνα για τους ασθενέστερους οικονομικά και απομονωμένους ανθρώπους, είναι άλλη μια πτυχή μιας ευαισθητοποιημένης κοινωνίας, στην οποία η ευαισθησία γίνεται κίνητρο δράσης. Έτσι καθημερινά, προσφέρεται συσσίτιο που προέρχεται από προσφορές συμπολιτών μας και προετοιμάζεται από εθελόντριες.
Επίσης δεν είναι τυχαίο, ότι κοινωφελή κτήρια και χώροι έγιναν με τη συμβολή εθελοντικής προσωπικής εργασίας και δωρεών ανώνυμων και επώνυμων Βελβεντινών ευεργετών. Σημαντικότατη είναι επίσης η προσφορά των Βελβεντινών της Ομογένειας, οι οποίοι στηρίζουν στο διηνεκές τις άοκνες προσπάθειες των συμπατριωτών τους.
Τα μάτια μας όταν αντικρίζουν το χωριό μας μοιάζουν με αυτά της μάνας όταν κοιτάει το παιδί της. Είναι η λογική όμως εκείνη που κατευθύνει και οδηγεί τις πράξεις μας. Η πίστη μας στην ικανότητα του Δήμου, ότι μπορεί αυτόνομος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δημοτών και στις καινούργιες προκλήσεις που ο νέος αυτοδιοικητικός Νόμος φέρνει, στηρίζεται κυρίως στην κοινή λογική, αυτή που περισσότερο οι γυναίκες, οι επιφορτισμένες με τα καθημερινά έχουν. Αυτήν την πίστη είχε ο Υπουργός Εσωτερικών, όταν πρότεινε κατ’ αρχήν να είμαστε ο 5ος Δήμος του Νομού.
Μεγαλώσαμε με την εικόνα των μανάδων και των γιαγιάδων μας, πρωί-πρωί, πριν ακόμα καταπιαστούν με την ετοιμασία του φαγητού και τις δουλειές του σπιτιού, να σκουπίζουν το σοκάκι.
Αυτή η εικόνα είναι μια από τις πολλές που δείχνει ότι οι Βελβεντινοί φροντίζουμε πρώτα το περιβάλλον γύρω μας και έπειτα το ίδιο μας το σπίτι. Αλλά και η λογική των ήπιων παρεμβάσεων σε χώρους αναψυχής, όπως το φαράγγι της Λάφιστας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο Natura, έχουν γίνει με περιβαλλοντική και οικολογική ευαισθησία. Η διαχείριση φυσικών πόρων, όπως το νερό αποτελεί βασική προτεραιότητα για μας και έτσι φροντίζοντας για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας έχουμε κατασκευάσει ένα σύγχρονο υδραγωγείο, που με τις πιο εξελιγμένες τεχνικές συγκεντρώνει και καθαρίζει το πόσιμο νερό, εξασφαλίζοντας ποσότητα και ποιότητα.
Η φροντίδα στην καθημερινότητα παράλληλα με τις άρτιες υποδομές, αποτελούν για μας αυτό το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε στα παιδιά μας, όπως εμάς μας το παρέδωσαν οι δικοί μας γονείς, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα. Γι’ αυτό και ο Δήμος όχι μόνο δεν συρρικνώνεται πληθυσμιακά, αλλά αυξάνεται, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Περιφέρεια της Ελλάδας.
Το χωριό αναπνέει, ζει, δημιουργεί. Τα γέλια των παιδιών μας το κάνουν φανερό.
Μια βόλτα στις παιδικές χαρές του Βελβεντού και στα πάρκα που έχουν διαμορφωθεί σε όποια γωνιά έμενε ανεκμετάλλευτη, ώστε να μη γίνονται σκουπιδότοποι, αλλά αντίθετα χώροι αναψυχής, είναι από μόνη της ένα επιχείρημα για το «Ευ Ζην».
Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια του Βελβεντού θα καταλάβετε, γιατί κορυφαία έντυπα ποικίλης ύλης έχουν ανακηρύξει το Δήμο μας σε έναν από τους καθαρότερους στην Ελλάδα και τον προτείνουν ως τουριστικό προορισμό για την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, τα ενδιαφέροντα μνημεία, την αξιόλογη πολιτιστική κίνηση και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.
Πώς λοιπόν να διακινδυνεύσουμε όλα αυτά και να γίνουμε μέρος ενός τεράστιου Δήμου, όπου η φωνή μας θα είναι ψίθυρος;
Είμαστε λίγοι. Είμαστε όμως ικανοί και αποφασισμένοι. Οι γενιές που πέρασαν, μας έμαθαν πώς να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να δημιουργούμε. Οι Τοπικοί Άρχοντες σεβάστηκαν παραδόσεις και με θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας, όπως οι Λαϊκές Συνελεύσεις, που αποτελούν ουσιαστικό θεσμό λογοδοσίας, στήριξαν την κοινωνία και όχι την τσέπη τους.
Πιστεύουμε ότι με τα διαπιστευτήρια της οικονομικής ευρωστίας ως απόρροιας καλής διαχείρισης, της κοινωνικής συνοχής ως αποτέλεσμα της σωστής λειτουργίας κοινωνικών θεσμών, της εθελοντικής συμμετοχής δημοτών σε φορείς και πρωτοβουλίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καλά οργανωμένης καθημερινότητας, έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε το αυτονόητο: ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΘΟΥΜΕ.
Αυτή η κοινωνία σας ζητάει να δείτε την ιδιαίτερη περίπτωση του Βελβεντού με την προσοχή που της αξίζει, κρίνοντάς μας για τις δυνατότητές μας.
Οι γυναίκες αυτού του τόπου, γυναίκες του μόχθου, γυναίκες που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με μαχητικότητα και σύνεση, ζητούν την αλληλεγγύη σας και τη θετική σας διάθεση να ξαναδείτε το αίτημά μας και να συμβάλλετε στον αγώνα μας στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας του Δήμου.
Σκύψτε με αίσθημα ευαισθησίας και πνεύμα λογικής και δείτε μια από τις μικρές περιοχές της Ελλάδας που αναδεικνύουν το μεγαλείο της.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ελπίζουμε στη θετική ανταπόκρισή σας.
Με εκτίμηση
Κίνηση Γυναικών Βελβεντού για την Αυτονομία του Δήμου
Υ. Γ.: Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το Βελβεντό, όποτε επιθυμείτε. Μια καλή ευκαιρία είναι στη Γιορτή Ροδάκινου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Βελβεντό στις 6,7 και 8 Αυγούστου και προσφερόμαστε να σας φιλοξενήσουμε στα σπίτια μας ή στα ξενοδοχεία της κωμόπολής μας, αν προτιμάτε.
--------------------------