Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Λαϊκή συνέλευση του Δήμου Βελβεντού

Μέσα στο Πνευματικό Κέντρο


'Εξω από το Πνευματικό,όπου υπήρχε οθόνη.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βελβεντού,αποδείχτηκε πολύ μικρό χθες το βράδυ,όπου πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση με θέμα τις συνενώσεις δήμων.Αποδείχτηκε πολύ μικρό για να στεγάσει την αγάπη και την αγωνία των Βελβεντινών για τον τόπο τους.Μάρτυρας οι φωτογραφίες που βγάλαμε.Αυτό όμως που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες,είναι ο σεβασμός με τον οποίο ακούστηκαν όλες οι απόψεις,ότι χειροκροτήθηκαν όλοι όσοι πήραν το λόγο,ανεξάρτητα αν συμφωνούσαμε ή όχι.
Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στο Πνευμετικό Κέντρο και ήταν η πρώτη φορά που είχε μια λαϊκή συνέλευση τόσους πολλούς νέους.
Όλες οι απόψεις θα συζητηθούν στην επιτροπή που έχει συσταθεί και οι τελικές αποφάσεις για τις μορφές του αγώνα,θα δοθούν στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του Βελβεντού τάχτηκε κατά της συνένωσης με άλλο δήμο και αυτό φάνηκε όχι μόνο από τις ομιλίες αλλά και από τις συζητήσεις που κάναμε με τον κόσμο πριν και μετά τη συνέλευση.
Ελπίζουμε ο αγώνας μας να έχει αίσιο τέλος.
ΒΕΛΒΕΝΤΟ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΣ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Επίσκεψη στο τμήμα ζωγραφικής του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού

Επίσκεψη στο "σπίτι της τέχνης",στο σπίτι όπου στεγάζεται η ομάδα ζωγραφικής του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού,έκαναν οι μαθητές της Α΄τάξης του σχολείου μας.Η επίσκεψη έγινε με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας "εργαστήρι ζωγραφικής".
Η υπεύθυνη του τμήματος,ξενάγησε τους μικρούς μαθητές στον όμορφο χώρο και τους έδειξε έργα μελών της ομάδας.Στη συνέχεια τα παιδιά ανακάτεψαν μπογιές και με τα πινέλα τους ζωγράφισαν τους πρώτους τους πίνακες.





Οι πίνακες ζωγραφικής των μικρών παιδιών.
Ποιος ξέρει, ίσως κάποιο από αυτά, όταν μεγαλώσει να γίνει ένας μεγάλος ζωγράφος.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Επιστολή-Πρόταση του Δήμου Βελβεντού για το πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βελβεντό 13 Ιανουαρίου 2010
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αριθμ. Πρωτ: 112
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Ταχ.Δ/νση : 504 00 Βελβεντό
Πληροφορίες: Δήμαρχος
Τηλέφωνο: (24643) 50306
Fax: (24643) 50311
Web: http://www.velvento.gr/

Email: info@velvento.eu



ΠΡΟΣ:

Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης &

Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Γιάννη Ραγκούση
Βας. Σοφίας 15
106 74 ΑΘΗΝΑ

Θέμα: «Επιστολή-Πρόταση του Δήμου Βελβεντού ενόψει της Νέας
Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης-Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Αγαπητέ μου Υπουργέ,
Ενόψει της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης απευθυνόμαστε σε σας εκ μέρους της Κοινωνίας και του Δήμου Βελβεντού για να σας αναφέρουμε μερικά, κατά την άποψή μας θεμελιώδη για μας ζητήματα.
1. Ο Δήμος Βελβεντού, έκανε τις απαραίτητες εθελοντικές συνενώσεις από το 1952 μέχρι και τον πρώτο Καποδίστρια για να πάρει τη σημερινή του έκταση των 126.000 στρ σε ένα άκρως ιδιόμορφο εδαφικό ανάγλυφο (εύρος υψομέτρου 450-2193 μ.-βουνό και λίμνη), με μια μεγάλη διασπορά των υφιστάμενων δημοτικών διαμερισμάτων του και με πληθυσμό 4.000 κατοίκων. Εκτός των ορίων του Δήμου, υπάρχουν και λειτουργούν η κοινωνία των ετεροδημοτών και η ομογένεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, που συμβάλλουν δυναμικά στην εξέλιξη της Κοινωνίας της γενέτειρας.
2. Ο Δήμος Βελβεντού είναι ένας εύρωστος ΟΤΑ με τη δική του ιστορία από το 4500 π.χ., με δική του «Ταυτότητα Κοινωνίας» και διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα, με εργονομική αυτοτέλεια, με υποδειγματικές αρχές αυτοδιοικητικής λειτουργίας, με πρότυπο συνεταιριστικό κίνημα, με υγιή οργάνωση της αγροτικής οικονομίας γύρω από δυο πρότυπους, υγιείς συναλλαγματοφόρους συνεταιρισμούς αγροτών και με μια διακριτή πολιτική καθαρής «πράσινης» ανάπτυξης.
3. Ο Δήμος μας στην διαχρονική του λειτουργία τήρησε με ευλάβεια τις ευρωπαϊκές αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της τοπικής αυτονομίας, σε συνεργασία με τους τριάντα και πλέον μαζικούς φορείς, μέσα από τακτικές θεματικές Λαϊκές Συνελεύσεις με στόχο πάντα δυο πράγματα: Πρώτον οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ανοικτά, πιο συμμετοχικά και εγγύτερα στους πολίτες και δεύτερον η αυτοδιοίκηση του τόπου μας να συντείνει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην συνεχή ενεργοποίηση του πολίτη στα κοινά και στη διατήρηση και επέκταση της κοινωνικής συνοχής.
3. Ο Δήμος μας από τις αρχές του περασμένου αιώνα απέδειξε την ικανότητά του να αυτοοργανώνεται, να σχεδιάζει και να προχωρεί στο μέλλον χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αξιοποίησε πολλές φορές τον εθελοντισμό και την συνεισφορά των μελών αυτής της κοινωνίας και της ομογένειας για να δημιουργήσει έργα και βασικές υποδομές. Ωστόσο ο Δήμος απορρόφησε για έργα, υποδομές και πρωτοβουλίες περισσότερα από 20 εκ € μόνο στην τρίτη κοινοτική περίοδο (Γ’ Κ.Π.Σ.- ΠΕΠ – Κοιν. Πρωτοβουλίες) με ιδιαίτερα σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, προωθώντας την υγιή οικονομική ανάπτυξή του σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
4. Σήμερα ο Δήμος είναι πανέτοιμος με μελέτες να απορροφήσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών, που θα αναβαθμίσουν κι άλλο την καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών και θα προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Εκείνο που περιμένει, όπως και ολόκληρη η χώρα είναι να ανοίξει επιτέλους το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, που διήνυσε τους 36 από τους 84 μήνες της διάρκειάς του μέσα στην απόλυτη εθνική απραξία.
5. Η Πολιτεία στο Δήμο μας επένδυσε σημαντικά κεφάλαια διαχρονικά για να στηρίξει τις προϋποθέσεις μιας δημιουργικής ανάπτυξης σε έναν μικρό –αλλά εύρωστο οικονομικά- επαρχιακό δήμο, όπως τόσοι και τόσοι αντίστοιχοι στην Ευρώπη. Οι κατά κεφαλήν επενδύσεις εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων επέφεραν πολλαπλασιαστικές αποδόσεις, που αντανακλώνται στην καθημερινή ποιότητα ζωής, στην υγιέστατη τοπική αγροτική και τουριστική οικονομία με μια ελπιδοφόρα επιστροφή της νεολαίας στον τόπο της.
6. Ο Δήμος Βελβεντού αποτελεί έναν καλό και αυτοτελή λειτουργικό ΟΤΑ, που είναι βιώσιμος για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Δεν πρέπει ν΄ αποτελέσει δημοτικό διαμέρισμα ενός αχανούς και ουσιαστικά ακυβέρνητου Δήμου, όπως αυτό που σχεδίασε το 2008 το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό απαιτούν οι αρχές της Επικουρικότητας, της Εγγύτητας και της Τοπικής Αυτονομίας για να συνεχίσει ο Δήμος να λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, όπως μέχρι σήμερα. Αυτό υπογραμμίζει η ιστορική πορεία του Βελβεντού και αξιώνει σύσσωμη η τοπική κοινωνία.
7. Η αξιολόγηση των κριτηρίων του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για τους νέους Δήμους οφείλει να λάβει υπόψη ΟΤΑ όπως το Βελβεντό. Αποτελούμε παράδειγμα που υλοποιεί την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της ελληνικής Περιφέρειας.
8. Ανακηρύξτε μας πρότυπο μικρό Δήμο και δώστε μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πορεία μας χωρίς να επωμιστούμε υποχρεώσεις άλλων περιοχών.
9. Βάλτε μας ΔΕΙΚΤΕΣ και ΣΤΟΧΟΥΣ να τους πετύχουμε (με τη βεβαιότητα ότι θα τους πετύχουμε) και μετά ανακεφαλαιώνουμε.
10. Μην επιτρέψετε να «συρρικνωθούν» κοινωνίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αισιόδοξα, πολύπλευρα και παραγωγικά το μέλλον και τις προκλήσεις μιας περιφερειακής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο.
Με δεδομένο το αξίωμα της Κυβέρνησής σας «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» αποστέλλουμε ψήφισμα της Λαϊκής μας Συνέλευσης, με 3040 υπογραφές δημοτών, το 100 % του εκλογικού σώματος, που καταγράφει τη βούλησή τους.
Βελβεντό 13 Ιανουαρίου 2010
Με τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Παραμύθια για τη μέρα-νύχτα και τις εποχές

Γράφουν και ζωγραφίζουν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού Κοζάνης,με αφορμή το μάθημα της Γεωγραφίας.



Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα πουλί διαφορετικό από τα άλλα, που έκλεψε ένα δαχτυλίδι φωτεινό από τα ξωτικά του δάσους. Πετώντας έφτασε τόσο ψηλά που σκάλωσε στο δίχτυ του ουρανού. Το πουλί ξέφυγε, αλλά το δαχτυλίδι έμεινε για να φωτίζει τη γη. Η γη ξετρελάθηκε με τον καινούριο της φίλο και άρχισε να στριφογυρίζει γύρω της, παίζοντας με τις ακτίνες του. Έτσι λοιπόν όταν η μία πλευρά της έβλεπε το φως του Ήλιου, γιατί έτσι ονόμασε τον καινούριο της φίλο, είχε φως, ενώ η πίσω πλευρά της στρογγυλής γης είχε σκιά, όλα ήταν σκοτεινά. Το φως η γη το ονόμασε ημέρα και όλα ήταν χαρούμενα και γελαστά, το σκοτάδι το ονόμασε νύχτα και όλα ήταν ήσυχα και παράξενα. Από τότε η γη ποτέ δεν σταμάτησε να παίζει με το φίλο της τον ήλιο. Κάθε μέρα ,κάθε χρόνο, κάθε εποχή παίζει και ποτέ δε σταματά.

----------------------------------------------------


Μια φορά κι έναν καιρό, πάνω στη γη ήταν πάντα μέρα. Οι άνθρωποι δούλευαν στα χωράφια και στα ζώα χωρίς σταματημό. Κουράζονταν πολύ και αρρώσταιναν. Η καλή νεράιδα που τους έβλεπε από ψηλά, ήθελε να τους βοηθήσει. Έτσι αποφάσισε να ρίχνει ένα μεγάλο σεντόνι γύρω από τη γη και να γίνεται νύχτα. Και μετά να το μαζεύει και να έρχεται πάλι η μέρα.----------------------------------------------------------



Μια φορά κι έναν καιρό σ’ έναν κόσμο μαγικό, ένα παιχνιδιάρικο μπαλόνι- γη, ήθελε συνεχώς να ταξιδεύει. Δε σταματούσε λεπτό. Έκανε αδιάκοπα βόλτες γύρω από τον εαυτό του.
Ο κολλητός του φίλος ο Ήλιος-χαρταετός που ζήλεψε, τον κάλεσε να παίξει μαζί του. Είχε ένα πονηρό σχέδιο. Ήθελε να ζαλίσει το πολύχρωμο μπαλόνι. Όταν αυτό πλησίαζε κοντά του το έκαιγε, όταν απομακρυνόταν το πάγωνε. Του έκανε ζαβολιές… Το άκακο μπαλόνι άλλαζε χρώματα από την ακτινοβολία του χαρταετού, πρασίνιζε, κοκκίνιζε, κιτρίνιζε, άσπριζε. Η εναλλαγή χρωμάτων δημιούργησε τις εποχές: άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Οι μέρες του χρόνου διαδέχονταν η μία την άλλη χαρούμενες. Έτσι ήλιος και γη με το παράξενο παιχνίδι τους χάριζαν απλόχερα το πολύτιμο αγαθό του χρόνου, κάνοντας όλους ευτυχισμένους.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Σχόλια του Δημάρχου Βελβεντού για το σχέδιο "Καλλικράτης"

Σχόλια του δημάρχου Βελβεντού κ.Μανώλη Στεργίου, στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση http:www.opengov.gr
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 48. Η τολμηρή μεταρρύθμιση του «Ι. Καποδίστρια», που βελτίωσε αισθητά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε δημιούργησε παρόλο αυτά αποτελεσματικούς Δήμους με οικονομική αυτάρκεια και δυνατότητα άντλησης ιδίων πόρων, ούτε διοικητική ικανότητα με καλά οργανωμένες υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, που να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες και νέες τεχνολογίες για την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Για αυτό άλλωστε μόνο σε 212 από τους 1034 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ πιστοποιήθηκε η διαχειριστική επάρκεια, αναγκαία προϋπόθεση συμμετοχής στο ΕΣΠΑ. Αυτοί είναι οι λόγοι που πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την εικόνα της Αυτοδιοίκησης και των αιρετών της στη συνείδηση των πολιτών, όπως καταγράφεται και στις ετήσιες Εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η διαχειριστική επάρκεια ήταν δυστυχώς μια εφεύρεση της προηγούμενης κυβέρνησης με απώτερο στόχο να αποκλειστεί τύποις και ουσία η ελληνική περιφέρεια από τη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι, ότι δηλαδή με τις προϋποθέσεις που έμπαιναν Τελικοί δικαιούχοι θα καθίσταντο μόνο δημόσιοι φορείς του Κέντρου.
Για παράδειγμα μέχρι το τέλος του 2009 ελάχιστοι ήταν οι φορείς, πιθανόν πέντε (5), που έχουν πάρει τη διαχειριστική επάρκεια για την εκτέλεση έργων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, όπως η Ν.Α. Κοζάνης, οί Δήμοι Κοζάνης και Πτολεμαϊδας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η ΑΝΚΟ.
Στις αρχές του 2009 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης ο τ. Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Τζήμας μας διαβεβαίωνε ότι ακόμη και τότε το τέως ΥΜΑΘ, δεν είχε εξασφαλίσει διαχειριστική επάρκεια.
Τίθενται συνεπώς τα εξής ερωτήματα-θέματα:
1. Προς τι το ελληνικό εφεύρημα της διαχειριστικής επάρκειας, της οποίας η έλλειψη αποκλείει Δήμους οι οποίοι εκτέλεσαν με περισσή επιμέλεια και ακρίβεια αρκετά έργα του Γ' Κ.Π.Σ.; (Όπως για παράδειγμα ο Δήμος Βελβεντού).
2. Στις επικείμενες συνενώσεις δεν μπορεί να θεωρείται η έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας λόγος να καταργηθεί ο Δήμος, αφού και ο νέος προτεινόμενος (έστω και κατά την πρόταση του ΙΤΑ) διευρυμένος Δήμος, δεν διαθέτει ούτε αυτός διαχειριστική επάρκεια.
3. Το γεγονός ότι ως Δήμος δεν διαθέτουμε ακόμα διαχειριστική επάρκεια, παρ' ότι ήμασταν διατεθειμένοι ως Δήμος να το κάνουμε από το 2007 και είχαμε ήδη προχωρήσει σε ανάθεση σχετικής μελέτης, οφείλεται στο ότι η ΤΕΔΚ του Νομού ανέλαβε το 2007 εξ ονόματος όλων των Δήμων του Νομού Κοζάνης να προχωρήσει τη σχετική πρόταση. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

--------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 52. Ο αριθμός των Δήμων σε όλη τη χώρα, με την εφαρμογή των κριτηρίων συνενώσεων περιορίζεται δραστικά και δεν θα υπερβαίνει τους 370. Συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες, διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, που ικανοποιεί δύο κυρίως στόχους: Οι Δήμοι αποτελέσουν έτσι ισχυρές μονάδες τοπικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα εξελίσσονται σε αποτελεσματικούς διαχειριστές υπηρεσιών, ιδίως στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ποιότητά της. Σε αυτή τη λογική η μείωση του αριθμού των Δήμων συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και το σύνολο της Αττικής (σήμερα 102 δήμοι και 20 κοινότητες) και της Θεσσαλονίκης (45 δήμοι).


ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η μεγάλη μας απορία είναι σήμερα γιατί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχει άλλη αντίληψη για την τάξη πληθυσμού των Δήμων, (μικρό πληθυσμιακό μέγεθος σε χιλιάδες Δήμους), οι οποίοι και λειτουργούν άψογα. Ενώ στην Ελλάδα συλλήβδην θεωρείται ψόγος το μικρό μέγεθος και δεν εξετάζονται τυχόν ιδιαιτερότητες, η ταχύτητα ανάπτυξης ενός μικρότερου Δήμου, τα έργα που εκτέλεσε από το Γ' Κ.Π.Σ., η Ταυτότητα Κοινωνίας κ.λ.π.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά δεδομένων α)στο περιοδικό ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,τεύχος 124, σελ 23 και β)Στην έκδοση-βιβλίο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθήνα 2007 και αλλού.
Παραδείγματα:
Γαλλία 36.684 Δήμοι με μέσο όρο 1.720 κατ/Δήμο
Ισπανία 8.110 Δήμοι με μέσο όρο 5.430 κατ/Δήμο
Γερμανία 12.431 δήμοι με μέσο όρο 6.690 κατ/Δήμο
Ιταλία 8.101 Δήμοι με μέσο όρο 7.270 κατ/Δήμο
Ευρώπη των 15 χωρών συνολικά έχει 73.012 Δήμους με μέσο όρο 5.200 κατοίκων ανά Δήμο
Και η Ελλάδα σήμερα έχει 1034 ΟΤΑ με μέσο όρο 10.200 κατ/Δήμο.
Είμαστε ήδη ως χώρα σε σειρά πληθυσμιακής «υπεσυμπύκνωσης» του μέσου όρου πληθυσμού ανά Δήμο.
Και με την πρόταση των 370 Δήμων θα είμαστε με αναλογία 28.500 κατ/Δήμο.
Πέραν αυτών σημαντικός είναι και ο παρακάτω πίνακας, από τις ίδιες πηγές.
Γαλλία: Το 95% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Γερμανία: Το 75% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ισπανία: Το 85% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ιταλία: Το 71% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Φινλανδία: Το 50% των Δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλες χώρες με άλλες αναλογίες. Αλλά και οι παραπάνω χώρες αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Το οποίο
Προς τι λοιπόν αυτή η σπουδή να καταργηθούν αναφανδόν όλοι οι μικρότεροι αλλά βιώσιμοι Δήμοι. Μας έχει κουράσει η μέχρι σήμερα η συνεχής και ψευδής επίκληση των ευρωπαϊκών δεδομένων, κυρίως από τα Μ.Μ.Ε. Τα ψευδή στοιχεία αδικούν και την αλήθεια και την προοπτική.

------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 54. Η αναδιάταξη μεγεθών από μόνη της δεν αποτελεί ικανή προϋπόθεση για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αναγκαία όμως για την ανάληψη ενός νέου ρόλου από αυτήν. Η δημιουργία μεγαλύτερων ΟΤΑ συνοδεύεται από την συγκρότησή τους στη βάση ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με στόχο την παροχή διοικητικών υπηρεσιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δημότη, δίνοντας δύναμη στο χωριό και τη γειτονιά. και ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 55. Στον ίδιο στόχο συμβάλλει και η εκπροσώπηση όλων των σημερινών Δήμων που συνδυάζεται με ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο προωθεί τη συλλογική δράση, την αποσυμφόρηση και τη διαφάνεια.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ενδοδημοτική αποκέντρωση;
Όταν το 13μελές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας καταργείται και η διοίκηση θα γίνεται πλέον από έναν Τοπικό Αντιδήμαρχο και ένα πεντεμελές ασπόνδυλο και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες τοπικό συμβούλιο;
Μια ολόκληρη κοινωνία στερείται τον συνεκτικό της ιστό που είναι το Δημοτικό της Συμβούλιο. Και αν σήμερα 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι, μαζί με τους Τοπικούς Συμβούλους και το Δήμαρχο και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, παλεύουμε για την καθημερινότητα αλλά και για τα αναπτυξιακά έργα, και συχνα δεν προλαβαίνουμε, ποια θα είναι η αυριανή αντιμετώπισή μας;
Και επίσης στα μικρά χωριά κάτω των 500 κατοίκων, που είναι χιλιάδες στην Ελληνική Επαρχία και στα οποία κατοικούν και τα στηρίζουν οι ακρίτες της ελληνικής υπαίθρου, τα αναπλάθουμε και προσδοκούμε την ενεργοποίησή τους σε δράσεις κυρίως αγροτουρισμού και φυσικά πέραν των άλλων σε καθήκοντα δασοπροστασίας. εκεί λοιπόν καταργείται το τριμελές τοπικό συμβούλιο και γίνεται μονοπρόσωπο. Μα είναι δυνατόν;
Εδώ θα γίνουν οι οικονομίες κλίμακας; (Για 36 συνεδριάσεις το χρόνο ο Τοπικός Σύμβουλος παίρνει μόλις 282 ευρώ αποζημίωση).
Αντί να στηρίξουμε τη λειτουργία των μικρών χωριών της υπαίθρου, την απαξιώνουμε;
Εκτός κι αν οι προσδοκίες μας από τα μικρά ορεινά και πανέμορφα χωριά δεν είναι να τα κάνουμε ξανά πόλο έλξης και συμπληρωματικής ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας και με κύριο συντονιστή πρωτίστως το Τοπικό τους Συμβούλιο.

------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 59. Έτσι, οι νέοι και ισχυροί δήμοι αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες, μαζί με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προέρχονται από την καταργούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως:• η πρόνοια και η προστασία της δημόσιας υγείας,• η ανέγερση σχολικών κτιρίων,• η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού,• η ένταξη των μεταναστών,• οι πολεοδομικές εφαρμογές,• ο υγειονομικός έλεγχος,• η προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας,• οι λαϊκές αγορές• οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων,• η πολιτική προστασίας, με την ένταξη των δήμων στον εθνικό σχεδιασμό με συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα μεταφερθούν και οι αντίστοιχοι πόροι (ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικοί πόροι και υλικοτεχνική υποδομή) στους Δήμους; Ή όλα θα παραμείνουν στις Περιφέρειες και οι Δήμοι θα περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και την κατάρτιση των νέων υπαλλήλων μέσα από σεμινάρια που θα γίνουν στο μέλλον;
Και η εξυπηρέτηση των πολιτών στα ανάλογα αιτήματά τους από 1/1/2011;

-------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 62. Η λειτουργία των νέων δήμων βασίζεται στη χρησιμοποίηση πρότυπων οργανισμών ανάλογα με το μέγεθος και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, καθώς και το νησιωτικό ή ορεινό χαρακτήρα τους.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Δήμος Βελβεντού είναι ένας εύρωστος ΟΤΑ με τη δική του ιστορία από το 4500 π.χ., με δική του «Ταυτότητα Κοινωνίας» και διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα, με εργονομική αυτοτέλεια, με υποδειγματικές αρχές αυτοδιοικητικής λειτουργίας, με πρότυπο συνεταιριστικό κίνημα, με υγιή οργάνωση της αγροτικής οικονομίας γύρω από δυο πρότυπους, υγιείς συναλλαγματοφόρους συνεταιρισμούς αγροτών και με διακριτή πολιτική καθαρής «πράσινης» ανάπτυξης.
Ο Δήμος μας στην διαχρονική του λειτουργία τήρησε με ευλάβεια τις ευρωπαϊκές αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της τοπικής αυτονομίας, σε συνεργασία με τους τριάντα και πλέον μαζικούς φορείς, μέσα από τακτικές θεματικές Λαϊκές Συνελεύσεις με στόχο πάντα δυο πράγματα: Πρώτον οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ανοικτά, πιο συμμετοχικά και εγγύτερα στους πολίτες και δεύτερον η αυτοδιοίκηση του τόπου μας να συντείνει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην συνεχή ενεργοποίηση του πολίτη στα κοινά και στη διατήρηση και επέκταση της κοινωνικής συνοχής. Ο Δήμος απορρόφησε για έργα, υποδομές και πρωτοβουλίες περισσότερα από 20 εκ € μόνο στην τρίτη κοινοτική περίοδο (Γ’ Κ.Π.Σ.- ΠΕΠ – Κοιν. Πρωτοβουλίες) με ιδιαίτερα σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, προωθώντας την υγιή οικονομική ανάπτυξή του σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σήμερα ο Δήμος είναι πανέτοιμος με μελέτες να απορροφήσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών, που θα αναβαθμίσουν κι άλλο την καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών και θα προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Εκείνο που περιμένει, όπως και ολόκληρη η χώρα είναι να ανοίξει επιτέλους το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, που διήνυσε τους 36 από τους 84 μήνες της διάρκειάς του μέσα στην απόλυτη εθνική απραξία.
Μετά απ’ αυτά υπάρχει η εξής ερώτηση: Η προτεινόμενη παράγραφος 62 μήπως φωτογραφίζει στην κυριολεξία ακριβώς τον Δήμο μας, που επιθυμεί για όλους τους παραπάνω λόγους να κρατήσει την αυτονομία του; Μήπως είναι το παράδειγμα προς επιβράβευση και όχι προς κατάργηση;

-----------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 72. Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των δήμων καθώς και των ορίων τους επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης. Η ενσωμάτωση των νέων αρχών δημοκρατικής διακυβέρνησης οδηγεί στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη, στη διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων, στη διαφανή άσκηση της εξουσίας και στην υποχρεωτική λογοδοσία όποιου ασκεί δημόσια εξουσία, επιβάλλει την επαναξιολόγηση των δημοτικών θεσμών διακυβέρνησης, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό τους αλλά και την αποκεντρωμένη διάρθρωσή τους, ώστε να επιτρέπουν την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη συμμετοχή και εξυπηρέτηση του δημότη.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η διαβούλευση μέσω διαδικτύου είναι προφανώς μια μέγιστη καινοτομία. Και την επικροτούν οι πάντες. Όμως στον τόπο μας η δημόσια διαβούλευση έχει και πρόσωπο και όνομα, πέραν της διαδικτυακής προσέγγισης. Και λέγεται ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ. Η λαϊκή συνέλευση δεν φαίνεται πουθενά να απασχολεί τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Νομίζω ότι πρέπει η διεξαγωγή της να ισχυροποιηθεί περισσότερο.
Επίσης το Τοπικό Δημοψήφισμα του άρθρου 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ αποτελεί σημαντικό εργαλείο Τοπικής Δημοκρατίας. Το τοπικό δημοψήφισμα σήμερα χωλαίνει λόγω μη έκδοσης των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων, που θα διευκρίνιζαν τα διαδικαστικά διεξαγωγής, έγκρισης, νομιμότητας κ.λ.π. (παρ7, άρθρου 216, Ν3463/2006).

---------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 72. Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των δήμων καθώς και των ορίων τους επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης. Η ενσωμάτωση των νέων αρχών δημοκρατικής διακυβέρνησης οδηγεί στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη, στη διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων, στη διαφανή άσκηση της εξουσίας και στην υποχρεωτική λογοδοσία όποιου ασκεί δημόσια εξουσία, επιβάλλει την επαναξιολόγηση των δημοτικών θεσμών διακυβέρνησης, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό τους αλλά και την αποκεντρωμένη διάρθρωσή τους, ώστε να επιτρέπουν την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη συμμετοχή και εξυπηρέτηση του δημότη.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη για τον Δήμο μας σημαίνει:
Κατάργηση του σημερινού 13μελούς Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή του συνεκτικού ιστού της κοινωνίας μας, που λειτούργησε εδώ και πολλές δεκαετίες σεβόμενο τις αρχές Εγγύτητας, της Επικουρικότητας και της Τοπικής Αυτονομίας. Και επίσης σημαίνει κατάργηση των 3μελών τοπικών συμβουλίων.
Στη θέση τους μπαίνουν: Ένας Τοπικός Αντιδήμαρχος και ένα 5μελές Τοπικό Συμβούλιο για μικροτοπικής εμβέλειας θέματα. Και αντίστοιχα από ένας τοπικός σύμβουλος στους οικισμούς.
Με τα όργανα αυτά υποβαθμίζεται τελείως η συμμετοχή του πολίτη.
Και η λειτουργία της κοινωνίας απέχει παρασάγγας από τις βασικές αρχές της Εγγύτητας, της Επικουρικότητας και της Τοπικής Αυτονομίας.
Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά ως θεσμός τοπικής δημοκρατίας η Λαϊκή Συνέλευση, που στον Δήμο μας λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 30 χρόνια και σ’ αυτήν παίρνονται οι σοβαρότερες αποφάσεις για τον τόπο μας, τις οποίες σέβεται το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν αναφέρεται πουθενά το Τοπικό Δημοψήφισμα ως θεμελιώδης θεσμός για την άσκηση της τοπικής δημοκρατίας.

-----------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 85: Συγκροτούνται πενταμελή τοπικά συμβούλια σε όλα τα υπάρχοντα τοπικά διαμερίσματα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1000 κατοίκων και τριμελή τοπικά συμβούλια για πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων (για τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό κάτω από 500 εκλέγεται ένας τοπικός εκπρόσωπος). Ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα και στην έδρα των σημερινών Δήμων με πληθυσμό έως 10.000 και συγκροτούνται αντίστοιχα τοπικά συμβούλια. Το Τοπικό Συμβούλιο εκλέγει Πρόεδρο, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της Εκτελεστικής Επιτροπής όταν συζητούνται θέματα που αφορούν το τοπικό τους διαμέρισμα και εισηγούνται σχετικά.
ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στους μικρούς οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων πρέπει τα Τοπικά Συμβούλια να είναι τριμελή. Με τα τριμελή συμβούλια αποφεύγονται φαινόμενα αυταρχισμού και λαμβάνονται αποφάσεις μετά από συζήτηση, με δημοκρατικές διαδικασίες και πρακτικά, σε όλα τα θέματα ,είτε αυτά είναι ιεράρχηση προτεραιοτήτων για το τεχνικό πρόγραμμα, είτε τρόποι άμεσης και σωστότερης αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων.
Τα μικρά χωριά της ελληνικής υπαίθρου τα αναπλάθουμε και προσδοκούμε την ενεργοποίησή τους σε δράσεις κυρίως αγροτουρισμού και φυσικά πέραν των άλλων σε καθήκοντα δασοπροστασίας.
Επίσης ακόμη και στην μονοπρόσωπη εκπροσώπηση, όπου ενδεχομένως ισχύσει για πολύ ειδικούς λόγους, που δυσκολευόμαστε να ανακαλύψουμε, δεν προβλέπεται ούτε καν ο αναπληρωτής.
Με πόση προχειρότητα έχει συνταχθεί το συγκεκριμένο άρθρο;

--------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 90: Στους νέους δήμους, εκλογικές περιφέρειες είναι οι πρώην Δήμοι και Κοινότητες που συνενώνονται καθώς και τα δημοτικά διαμερίσματα στους δήμους που διαθέτουν, οι δε έδρες κατανέμονται σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε επιμέρους εκλογικής περιφέρειας. Οι υποψηφιότητες των δημοτικών συμβούλων αντιστοιχούν σε πρώην Δήμο / Κοινότητα ή σε δημοτικό διαμέρισμα μεγάλου δήμου, ενώ οι τοπικοί εκλογείς σταυροδοτούν τους αντίστοιχους τοπικούς υποψήφιους. Με αυτό το σύστημα διασφαλίζεται και η εκπροσώπηση των συνοικιών στις μεγαλουπόλεις.
ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Θεωρούμε ότι τίθεται θέμα συνταγματικότητας και όχι μόνο δημοκρατικής νομιμότητας, όταν για το ενιαίο Δημοτικό Συμβούλιο περιορίζεται η δυνατότητα του ψηφοφόρου στην ψήφιση μόνον τοπικών υποψηφίων. Το άρθρο χρειάζεται επαναδιατύπωση.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Κοπή πίτας του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού-Εκλογές και νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού Κοζάνης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Πολλά παιδιά και γονείς παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Ακολούθησαν οι εκλογές του συλλόγου για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Το νέο συμβούλιο αποτελείται από τις:


Ευαγγελία Νούση-Κουσά: πρόεδρος
Ελένη Μαρκάλα-Τέτου: αντιπρόεδρος
Ειρήνη Πουλιάνα-Καζάκη: γραμματέας
Έλσα Νύφογλου-Ζίγκου: ταμίας
Ηρώ Τζαμπούνα-Ζανδέ: μέλος
Άννα Γκαρίτσα-Τζήκα: μέλος
Στέλλα Καραχαρίση-Κάντζιου:μέλος

Να ευχηθούμε δύναμη και καλή συνεργασία στο νέο συμβούλιο. Ο στόχος μας είναι κοινός: η καλύτερη λειτουργία του σχολείου, για την καλύτερη μόρφωση των παιδιών μας.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Έθιμο της λουκανικοφαγίας στο Βελβεντό Κοζάνης

Παρά τον άσχημο καιρό,πολύς κόσμος ανέβηκε και φέτος στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου για το έθιμο της λουκανικοφαγίας.
Θεία λειτουργία,ένα κεράκι στην εκκλησία,ασπασμός της εικόνας και...

οι παρέες εξαπλώνονται στις πλαγιές των Πιερίων για να ψήσουν τα λουκάνικα...
Οι υπεύθυνοι του ψησίματος στη θέση τους και τα μέλη του ΚΑΠΗ Βελβεντού μοιράζουν λουκάνικα και κρασί στους επισκέπτες.
Δεν είναι έτοιμα- Είναι έτοιμα.

Είναι ώρα για λουκάνικο και κρασί.
Ο αντινομάρχης Κοζάνης και ο αντιδήμαρχος Βελβεντού δίνουν συνέντευξη.
Και του χρόνου με υγεία!

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας-Έθιμο λουκανικοφαγίας στο Βελβεντό.

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 296 μ.Χ. Έχει χαρακτηριστεί στύλος της Ορθοδοξίας και Μέγας Πατήρ της Ορθοδοξίας. Οι γονείς του Αθανασίου ήταν φτωχοί αλλά πιστοί και ενάρετοι χριστιανοί. Η οικονομική του κατάσταση δεν του επέτρεπε να πάρει ανώτατη εκπαίδευση, αλλά με την βοήθεια του Θεού κατάφερε μελετώντας μόνος του να φτάσει σε υψηλό επίπεδο στην θεολογία και στην φιλοσοφία. Το 312 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος χειροτονείται διάκονος από τον Αλέξανδρο Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ήδη ενώ ήταν διάκονος, εμφανίστηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το έτος 325 μΧ, που είχε συγκροτηθεί κατά του Αρείου, στην οποία διέπρεψε πάνω απ’ όλους με τον ζήλο του και με την διδασκαλία του. Τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως (Πιστεύω) της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου ουσιαστικά διαμορφώθηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο.Το έτος 326 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος διαδέχθηκε τον Αλέξανδρο, επίσκοπο Αλεξανδρείας, εκλεγμένος από κλήρο και λαό.Άρχισαν οι συκοφαντίες και οι επιβουλές των Αρειανών εναντίον του Αγίου Αθανασίου. Αλλεπάλληλες φορές εξορίστηκε άδικα, καθώς οι Αρειανοί ή οι ειδωλολάτρες κατάφερναν και επηρέαζαν τους Αυτοκράτορες . Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, ο υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, εξορίστηκε στην πόλη Τρίβερι της Γαλλίας, κατέφυγε στη Ρώμη, φυγαδεύτηκε και έμεινε καιρό στην έρημο, κρύφτηκε σε υπόγεια μήνες ολόκληρους, υπέμεινε χιλιάδες βάσανα και διωγμούς για 46 έτη. Όταν οι αυτοκράτορες καταλάβαιναν το λάθος τους ή όταν ανέβαινε νέος αυτοκράτορας στον θρόνο, ανακαλούσαν τον Άγιο Αθανάσιο από την εξορία μα έπειτα ήταν πάλι υπό διωγμό, μετά από συκοφαντίες από Αρειανούς ή από ειδωλολάτρες.Τα χρόνια που ο Άγιος Αθανάσιος βρισκόταν σε εξορία τον υποστήριζαν τόσο οι λαϊκοί όσο και μοναχοί της ερήμου. Εκεί στην έρημο γνώρισε τον Μέγα Αντώνιο, του οποίου τον βίο συνέγραψε. Τελικά , επιστρέφοντας για τελευταία φορά από την εξορία στον επισκοπικό του θρόνο, όπου με την λαμπρότητα των λόγων του φώτισε τον ορθόδοξο λαό για λίγο ακόμη καιρό και αναπαύτηκε στις 2 Μαΐου του 373 μΧ.

Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου είναι στις 18 Ιανουαρίου.
----------------------------------------------------------
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον Άγιο Αθανάσιο-Γίνονται αγιογράφοι.
Εικόνα από το blog katixitis.blogspot.com
--------------------------------------------------
Ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάζεται στο Βελβεντό με τρόπο ξεχωριστό.Γίνεται το έθιμο της λουκανικοφαγίας.Όλοι οι Βελβεντινοί και πλήθος κόσμου από πολλές άλλες περιοχές,ανεβαίνουν στο εξωκκλήσι του Αγίου,στις πλαγιές των Πιερίων. Μετά τη θεία λειτουργία,ψήνουν τα λουκάνικα και το κρασί ρέει άφθονο.Ένα έθιμο που το έκαναν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας και το συνεχίζουμε εμείς τα παιδιά μας μέχρι σήμερα.
-----------------------------------------------------------------
Να πώς περιγράφει η κ. Αθηνά Τζινίκου-Κακούλη το έθιμο του Άι-Θανάση,στο βιβλίο της "Λαογραφικοί αντίλαλοι του Βελβεντού"

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Πρόγραμμα για το Ρήγα Φεραίο,στην παιδική βιβλιοθήκη Βελβεντού

Με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας,τα παιδιά παρακολούθησαν στην παιδική βιβλιοθήκη,ένα πρόγραμμα για τον Ρήγα Φεραίο.
Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης,αφού έδειξε στα παιδιά φωτογραφίες σχετικές με το Ρήγα,τους μίλησε για το πώς πήρε το όνομά του,για την καταγωγή και την κοινωνική του θέση,για την παιδική και εφηβική του ηλικία,τις σπουδές,την πορεία του από την Κωνσταντινούπολη στη Βιένη,μέχρι τη σύλληψή του και το θάνατό του.Παρουσίασε ακόμα στα παιδιά το Θούριο και τη Χάρτα,καθώς και υλικό από εφημερίδες,περιοδικά και βιβλία,σχετικά με το Ρήγα Φεραίο.Στη συνέχεια τα παιδιά έκαναν μια δραστηριότητα,χρωματίζοντας την εικόνα του Ρήγα και χαρακτηρίζοντάς τον.

Να ευχαριστήσουμε την κ.Χρυσούλα,την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης,που για μια ακόμα φορά μας δέχτηκε στην παιδική βιβλιοθήκη και μας παρουσίασε ένα πολύ ωραίο θέμα.Μεγάλη είναι και η δική της συμβολή,στο να χαρακτηρίζεται η βιβλιοθήκη,σαν μια από τις καλύτερες παιδικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Κοπή πίτας του συλλόγου δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου,έγινε η κοπή πίτας του συλλόγου δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού.Το φλουρί έπεσε στο κομμάτι... του σχολείου.Ας είναι αυτό ένας καλός οιωνός,για μια νέα χρονιά δημιουργική,χωρίς τα μεγάλα προβλήματα της περσινής χρονιάς.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού κόβει την πίτα.
Ταυτόχρονα την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους,έκοψαν δάσκαλοι στις τάξεις τους.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ένα πρώτο σχόλιο για το σχέδιο "Καλλικράτης"

"Με 'γεια το όνομα" λέμε στο Βελβεντό.Ωραία βαφτίσια έκαναν.Τον "Καποδίστρια" τον ονόμασαν τώρα "Καλλικράτη".Μπράβο στο νονό.
Οι Βελβεντινοί θα δώσουμε το δικό μας αγώνα.Όχι γιατί έχουμε διαφορές με γειτονικά χωριά,αλλά γιατί πιστεύουμε ότι ο δήμος μας όπως είναι λειτουργεί και θα λειτουργήσει καλύτερα.Ανεξάρτητα τι θα γίνει τελικά,αν γίνει συνέννωση ή όχι,το Βελβεντό θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.Το οφείλουμε στους παππούδες μας και στους γονείς μας,οι οποίοι με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,έφτιαχναν τους δρόμους,έχτισαν εκκλησιές,έκαναν αρδευτικά και υδρευτικά έργα,δημιούργησαν Μορφωτικό Όμιλο και πολιτισμό,συναιτερισμό .....Μια ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και σήμερα,με τον δήμαρχο,τους αντιδημάρχους,το δημοτικό συμβούλιο,τα μέλη των συνεταιρισμών,του μορφωτικού,του αθλητικού...

Ο αγώνας αρχίζει τώρα.Ο κάθε Βελβεντινός και όσοι αγαπούν το Βελβεντό,ας δώσει το δικό του αγώνα,λιγότερο ή περισσότερο,όσο και με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Βόλτα στο Σκεπασμένο


Πανέμορφο το "Σκεπασμένο",το φαράγγι των Μουσών,στο Βελβεντό Κοζάνης.Οι καταρράχτες έχουν πάρα πολύ νερό και το τοπίο,αν και χειμωνιάτικο και μελαγχολικό,έχει μια ξεχωριστή ομορφιά.Βελβεντινοί και όσοι βρεθείτε στο Βελβεντό αυτήν την εποχή,να κάνετε μια βόλτα στο φαράγγι των Μουσών,μέσα στη φύση,ανάμεσα στα δέντρα και τα νερά.





Από Ταινίες

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ή Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι άγιος και προφήτης της Εκκλησίας μας. Ονομάστηκε Πρόδρομος γιατί με τη διδασκαλία του προετοίμασε το δρόμο του Χριστού, ενώ ονομάστηκε και Βαπτιστής, γιατί βάφτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και βάφτισε και τον Χριστό. Τελικά πέθανε μαρτυρικά, αποκεφαλιζόμενος από τον Ηρώδη. Ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της ενάρετης Ελισάβετ, η οποία ήταν στείρα. Ο Θεός λυπήθηκε την ατεκνία τους και τους έστειλε το δώρο του (Ιωάννης = Δώρο Θεού). Ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε το μήνυμα στον Ζαχαρία ότι η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης. Στην αρχή ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του Γαβριήλ και γι’ αυτό τιμωρήθηκε να μείνει μουγκός έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ. Έτσι και έγινε. Οκτώ ημέρες μετά την γέννηση του μωρού, όταν ζητήθηκε από τον πατέρα να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα το όνομα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του.
Μέχρι τα τριάντα του χρόνια ο Ιωάννης ζει ασκητική ζωή στην έρημο της
Ιουδαίας και την έχει αφιερώσει ολοκληρωτικά στην προσευχή. Τρεφόταν με φυτά και άγριο μέλι. Μετά πήγε στον Ιορδάνη Ποταμό και άρχισε να κηρύττει για τον ερχομό του Σωτήρα. Το κήρυγμά του ήταν κήρυγμα μετάνοιας.
«Μετανοείτε· Ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών», φώναζε, ενώ βάπτιζε πολλούς από αυτούς που έρχονταν να τον ακούσουν. Εκεί τον συνάντησε και ο Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Εκείνος αρνήθηκε, όμως ο Χριστός επέμενε, και έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη Ποταμού.Τα τίμια λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τους αμαρτωλούς Φαρισαίους και τον
βασιλιά Ηρώδη, ο οποίος και τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την Σαλώμη, την κόρη του, να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάς, η μητέρα της, που φθονούσε τον Ιωάννη, είπε στην κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτου μέσα σ’ ένα πιάτο. Το μαρτυρικό αυτό τέλος, είχε ο προφήτης και πρόδρομος Ιωάννης.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν.Γίνονται αγιογράφοι.

Εικόνα από την ιστοσελίδα katixitis.blogspot.com

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ιδέες για ζωγραφική

ΤΑΞΗ Β΄ ΚΑΙ Γ΄
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τι έχει μέσα το κάθε κουτί και γράφουν από πάνω τι θα το κάνουν.

---------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ Γ΄ΚΑΙ Δ΄
Ζωγραφίζουν τι όνειρο είδε το κάθε παιδί.
----------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ Β΄ΚΑΙ Γ΄
Χωρίζουν το χαρτί σε τετραγωνάκια,γράφουν το όνομά τους και χρωματίζουν τα τετραγωνάκια με διάφορα χρώματα.
---------------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ ΣΤ΄-Μάθημα Αγωγή
Ζωγραφίζουν την οικογένεια τους και από πάνω γράφουν ένα διάλογο που γίνεται μεταξύ των μελών της οικογένειάς τους.
-----------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ Β΄ΚΑΙ Γ΄-Μάθημα Γλώσσα
Μιλάμε για τις εποχές,τους μήνες και ζωγραφίζουμε μόνο την εποχή που έχουμε τώρα.
-----------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ Α΄
Σκοπός τέτοιων εργασιών είναι να μάθουν τα παιδιά να ζωγραφίζουν σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού.
------------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ Δ΄-Μάθημα Μελέτη
Τι βλέπουμε σε ένα μουσείο.
--------------------------------------------------------------
Τάξη Δ΄ΚΑΙ Έ΄
Ζωγραφίζουμε ένα τοπίο.Πρέπει να χρωματίσουν όλη την επιφάνεια του χαρτιού.
----------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ Ε΄-Μάθημα Φυσικά
Πεπτικό σύστημα και ονομασία των οργάνων.
----------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ Α΄-Μάθημα Γλώσσα
Ζωγραφίζουμε μια εικόνα που να αρχίζει με το αντίστοιχο γράμμα.

------------------------------------------------------
ΤΑΞΗ Δ΄-Μάθημα Μελέτη
Μοτίβα